ΠΟΤΕ Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η συναισθηματική αγωγή είναι η εκμάθηση της εξωτερίκευσης εσωτερικών βιωμάτων των παιδιών, διαχείρισης συναισθημάτων, αναγνώρισή τους και εκδήλωσής τους με υγιή τρόπο. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να είναι απλά, όπως χαρά, λύπη, θυμός, αλλά και πιο σύνθετα όπως απογοήτευση και ενοχή. Η εκμάθηση των δεξιοτήτων αυτών, είναι πάρα πολύ χρήσιμη στην ενεργοποίηση υγιών συναισθηματικών μηχανισμών στα παιδιά, όμως κάποιες φορές αντενδείκνυται.

ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πλέον οι ρυθμοί της καθημερινότητας σε μια οικογένεια είναι πάρα πολύ γρήγοροι. Το γεγονός αυτό περιορίζει τις ώρες που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι γονείς για μια εποικοδομητική συζήτηση με τα παιδιά τους. Τα συναισθήματα των παιδιών εξωτερικεύονται σε αγχογόνες μεταβατικές περιόδους, όμως αν ο χρόνος δεν επαρκεί, δεν είναι κατάλληλη ώρα για τέτοιου είδους συζήτηση. Όταν ο χρόνος πιέζει και ο γονιός προσπαθεί να βοηθήσει το παιδί να ανοιχτεί και να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του, του κάνει πολλές ερωτήσεις με γρήγορο ρυθμό, γεγονός το οποίο πιέζει το παιδί περισσότερο.

Κατάλληλες στιγμές για βοηθητικές στη συναισθηματική αποφόρτιση του παιδιού συζητήσεις, για μικρά παιδιά, είναι την ώρα του μπάνιου ή πριν τον ύπνο και για μεγαλύτερα ή για εφήβους, την ώρα μιας κοινής δραστηριότητας (πχ πλύσιμο πιάτων) ή κατά τη μεταφορά σε κάποια δραστηριότητα.

ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΓΥΡΩ

Η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση είναι οι 2 βασικοί πυλώνες της συναισθηματικής αγωγής. Όταν λοιπόν βρίσκονται και άλλα άτομα μπροστά, ο γονέας ίσως να μην μπορέσει να αφιερώσει όλη του την προσοχή στο παιδί. Εκτός από αυτό, το παιδί μπορεί να έρθει σε δύσκολη θέση και οι απαντήσεις του να μην είναι ειλικρινείς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλό ο γονέας να ενημερώσει το παιδί πως αργότερα που θα είναι μόνοι τους, θα ασχοληθούν με ό,τι το απασχολεί.

ΟΤΑΝ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ Η ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ

Μια έντονη συναισθηματική κατάσταση του γονέα ή κάποια εξάντληση που μπορεί να νιώθει, δυσκολεύουν την σωστή πορεία της κουβέντας προς τη συναισθηματική διαχείριση και ίσως το παιδί να λάβει λάθος μηνύματα. Η κουβέντα μπορεί να αναβληθεί, έως ότου ο γονέας είναι σε κατάλληλη κατάσταση.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου το παιδί θα «προσποιηθεί» μια ένταση ή κάποιο ξέσπασμα (με κλάμα, με φωνές) για να πετύχει αυτό που θέλει, όπως για παράδειγμα οι γονείς του να μείνουν σπίτι να παίξουν μαζί του και να μην φύγουν για τη νυχτερινή τους έξοδο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο γονιός αναβάλλει ουσιαστικά τη συζήτηση για το ξέσπασμα και τη σωστή διαχείρισή του, γιατί είναι μια κατάσταση, την οποία το παιδί ελέγχει πλήρως. Του εξηγεί όμως γιατί η συμπεριφορά του είναι λανθασμένη και πως το πρόγραμμα θα γίνει κανονικά για συγκεκριμένους λόγους.

Μαρούσα Μελισσαράτου

Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Geldard, D. & Geldard, K. (2011). Η Συμβουλευτική Ψυχολογία στα Παιδιά. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο

Gottman, J. (2011). Η Συναισθηματική Νοημοσύνη των Παιδιών. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΣΗΣ : ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ