ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟ

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, στην Α/βάθμια εκπαίδευση,σε παιδιά με ειδικές/γενικές μαθησιακές δυσκολίες και σε άτομα (παιδιά και ενήλικες) με νοητική υστέρηση,σύνδρομο Down και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

ΣΤΟΧΟΙ:

Λεπτή κινητικότητα 

Συντονισμός όρασης-χεριού 

Ενδυνάμωση δαχτύλων 

Αναγνώριση και ταύτιση σχημάτων 

ΥΛΙΚΑ:

Χαρτόνι από κούτα 

Ψαλίδι 

Κόλλα 

Μανταλάκια

Χαρτόνι

Μαρκαδόρους 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1) Συζητάμε με τα παιδιά ότι ο σκαντζόχοιρος είναι ένα μικρό ζωάκι που ζει στη φύση και στην πλάτη του έχει αγκάθια για να προστατεύεται από τους κινδύνους.

2) Ξεκινάμε να φτιάξουμε τον δικό μας σκαντζόχοιρο.Για αρχή σχεδιάζουμε τον σκαντζόχοιρο πάνω στο χαρτόνι από κουτί, χωρίς όμως τα αγκάθια του, και τα παιδιά τον χρωματίζουν.Όταν τελειώσουν τα παιδιά, σχεδιάζουμε σχήματα γύρω από τον σκαντζόχοιρο.

3) Σε ένα χαρτόνι σχεδιάζουμε τα ίδια σχήματα που έχουμε κάνει πάνω στον σκαντζόχοιρο,τα κόβουμε και με τη βοήθεια των παιδιών τα χρωματίζουμε και τα κολλάμε πάνω στα μανταλάκια.

4) Στην συνέχεια, λέμε στα παιδιά ότι ο σκαντζόχοιρός μας δεν έχει αγκάθια για να προστατεύεται,θα πρέπει να βάλλουν τα αγκάθια στη σωστή θέση και σε αυτό θα τους βοηθήσουν τα σχήματα. Π.χ το μανταλάκι με το τετράγωνο να μπει στο τετράγωνο που βρίσκεται πάνω στον σκαντζόχοιρο.

5) Κάθε παιδί διαλέγει ένα μανταλάκι, ονομάζει το σχήμα και το τοποθετεί στην αντίστοιχη θέση. Ο σκαντζόχοιρος είναι έτοιμος όταν τοποθετηθούν όλα τα “αγκάθια”.

Καλή διασκέδαση!

Κοντού Σοφία,

Β. Βρεφονηπιοκόμων

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΧΡΩΜΑ Ή ΣΧΗΜΑ