ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ

 

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορεί να κάνει την επανάληψη των γραμμάτων και την εκμάθηση ανάγνωσης μια πολύ ευχάριστη υπόθεση!

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και σε όλες τις βαθμίδες ειδικής αγωγής

ΣΤΟΧΟΙ:

Εκμάθηση ανάγνωσης

  Αναγραμματισμός λέξεων

  Συνδυασμός συλλαβών

  Συγκέντρωση

  Ψυχαγωγία

Φαντασία

Συνεργασία

ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ!:

1) Παίρνουμε ξύλινα μανταλάκια σε αριθμό γύρω στα 50 και ένα κουτί μαρκαδόρους.

20210403_224504

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Γράφουμε με τους μαρκαδόρους πάνω στα μανταλάκια τα γράμματα της αλφαβήτας (παραπάνω από 2 φορές το καθένα).

20210403_225500

3) Τελειώσαμε! Τόσο απλό! Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόπο για να παίξουμε με αυτά!

Ανάγνωση λέξεων: σχηματίζουμε λέξεις με τα μανταλάκια και ζητάμε από το παιδί να μας τις διαβάσει.

20210403_225621

Αναγραμματισμός: βάζουμε τα γράμματα της λέξης που ζητάμε ανακατεμένα και ζητάμε από το παιδί να μας τα βάλει στη σειρά.

20210403_225557

Παιχνίδι με συλλαβές: είτε ζητάμε από το παιδί να χωρίσει τη λέξη σε συλλαβές, είτε του χωρίζουμε τα μανταλάκια σε συλλαβές και μπορεί να τις συνδυάσει σωστά για να φτιάξει τη λέξη που του ζητάμε.

Επανάληψη στα γράμματα: του ζητάμε να μας βρει συγκεκριμένα γράμματα από 10 που του έχουμε βάλει μπροστά του. Αν το πετύχει, βάζουμε περισσότερες επιλογές γραμμάτων.

Ομαδικό παιχνίδι: είτε σε άλλα παιδιά στον χώρο, είτε σε εμάς, μπορεί το παιδί να προσπαθήσει να φτιάξει λέξεις (υπαρκτές) και τα άλλα παιδιά ή εμείς να πρέπει να τις διαβάσουμε.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Στην ηλικία περίπου των 4 ετών σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης και μεγαλύτερης ηλικίας σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές δυσκολίες, γίνεται η εκμάθηση των πρώτων γραμμάτων και αργότερα η εκμάθηση ανάγνωσης των πρώτων εύκολων λέξεων. Η διαδικασία με τον καιρό μπορεί να γίνει αρκετά βαρετή για τα παιδιά, λόγω του ότι οι συνδυασμοί γραμμάτων για σχηματισμό λέξεων, στην αρχή ειδικά, επαναλαμβάνονται.

Παιχνίδια εκμάθησης σαν και αυτά βοηθούν το παιδί να συμμετέχει εάν θέλει στη διαδικασία “στησίματος” του παιχνιδιού και να ψυχαγωγηθεί αργότερα με τα χρώματα, με τα εργαλεία (πχ. μανταλάκια) και με τους διαφορετικούς συνδυασμούς παιχνιδιού που μπορούν να προκύψουν. Φυσικά, κάθε ιδέα από το παιδί είναι ευπρόσδεκτη!

Μελισσαράτου Μαρούσα

Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Καμπάς, Α. (1998). Η σημασία του παιχνιδιού στην εκμάθηση γραφοκινητικών δεξιοτήτων στην προσχολική ηλικία (Διδακτορική διατριβή). Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή, Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ