ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΒΟΗΘΩΝΤΑς ΤΟ ΠΑΙΔΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε επικοινωνήσει ήδη από μικρή ηλικία στο παιδί τα οφέλη του ομαδικού παιχνιδιού, τονίζοντας τη συνεργασία και τα όρια. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει πως όταν ξεκινούμε να παίξουμε:

βάζουμε τους κανόνες, οι οποίοι δεν είναι καλό να παραβιαστούν,

σεβόμαστε τα άλλα παιδιά και τις ανάγκες τους, πχ δεν αναγκάζουμε κανένα παιδάκι να παίξει αν δε θέλει. 

Πριν από την έξοδό μας με το παιδί ορίζουμε:

τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσει

την επιβράβευση που θα κερδίσει στο τέλος, αν όλα πάνε όπως τα έχουμε συζητήσει από πριν.

Έτσι το παιδί θα μπει στη διαδικασία του παιχνιδιού «προετοιμασμένο».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Θα βοηθούσε αρκετά, ο γονιός που συνοδεύει το παιδί, να πλησιάσει και κάποιον άλλον γονέα (με του οποίου το παιδί παίζει) για όσην ώρα διαρκεί η βόλτα και το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο σε περίπτωση παρεξήγησης ή τσακωμού των παιδιών να υπάρχει ομαδική προσπάθεια για την εξευμένιση της κατάστασης. Ακόμη, μπορούν οι γονείς να κρατήσουν επαφή και για μελλοντικές εξόδους με τα παιδιά!!

ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Όσο περνάει η ώρα στο παιχνίδι, σίγουρα κάποια παιδιά θα έρθουν σε σύγκρουση. Στην περίπτωση αυτή ο γονιός παρατηρεί και ανάλογα αντιδρά. Για παράδειγμα, αν ξεκινήσει ένας διαπληκτισμός ανάμεσα στα παιδιά, καλό είναι να τα αφήσουμε να ξεκαθαρίσουν μόνα τους την κατάσταση, γιατί με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται πως λειτουργούν γενικότερα οι κανόνες της κοινωνικοποίησης και της συνεργασίας.

Αν όμως η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο και τα παιδιά αρχίζουν και μιλάνε πολύ άσχημα, φωνάζουν, ή ακόμα και χτυπούν το ένα το άλλο, εκεί ο γονέας καλό είναι να επέμβει. Συζητά ήρεμα με το παιδί τι συνέβη , του δίνει νεράκι και ίσως κάτι να φάει για να χαλαρώσει και προσπαθούν να βρουν μαζί μια άκρη.

TIME-OUT

Η τεχνική του time-out , είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν πολλοί γονείς και παιδαγωγοί όταν παρατηρήσουν ότι το παιδί βρίσκεται σε μεγάλη ένταση. Το παίρνουμε κοντά μας και συζητάμε μαζί του, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, του δίνουμε νερό και ανάλογα με το πόσες ώρες δεν έχει φάει, φαγητό. Αν δούμε ότι η ένταση συνεχίζεται ή το παιδί δεν ακούει τους κανόνες (που έχουν οριστεί πριν ξεκινήσει η βόλτα), τότε πάμε προς το σπίτι.

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Μετά από μια ήρεμη έξοδο με το παιδί, όπου ήταν συνεργάσιμο, ακολούθησε τους κανόνες και δεν προχώρησε σε κάποια ακραία συμπεριφορά, ήρθε η ώρα για την επιβράβευσή του! Η κίνηση αυτή, καλό θα ήταν να είναι σχετικά συμβολική, πχ όχι κάποιο μεγάλο δώρο. Ίσως ένα αγαπημένο του φαγητό, ή μισή ώρα παραπάνω στην τηλεόραση, θα ήταν κάτι που θα αρέσει και στο παιδί και δε θα το βγάλει εκτός προγράμματος. Η επιβράβευση καλό θα ήταν να έχει οριστεί πριν βγούμε από το σπίτι και να μην αλλάξει στην πορεία.

Μαρούσα Μελισσαράτου

Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Unverzagt, U. (2011). Χρειάζονται Όρια τα Παιδιά;.Αθήνα: Εκδόσεις Κλειδάριθμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΧΤΥΠΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;