ΚΑΡΧΑΡΙΟΚΥΝΗΓΗΤΟ
Το μάθημα της κολύμβησης θεωρείται εφόδιο στη ζωή ενός παιδιού, αλλά το να προσφέρουμε χαρά και χαμόγελα στους κολυμβητές μας είναι ακόμα πιο σημαντικό. Στο τέλος, λοιπόν, κάθε μαθήματος καλό είναι να οργανώνουμε ένα παιχνίδι (ατομικό ή ομαδικό), μέσα από το οποίο, θα καταλαβαίνουμε καλύτερα το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Επιπλέον, θα μπορούμε να αξιολογήσουμε το κολύμπι τους, έτσι ώστε στο επόμενο μάθημα να εστιάσουμε περισσότερο στις δυσκολίες που μπορεί να έχει. Το «Καρχαριοκυνηγητό» είναι ένα ομαδικό παιχνίδι, το οποίο αγαπούν πολύ τα παιδιά.
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:
Κολυμβητές όλων των ηλικιών και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:
• Ψυχαγωγία
• Βελτίωση φυσικής κατάστασης
• Προσανατολισμός στο χώρο
• Μαθαίνουν τα ψάρια
ΥΛΙΚΑ:
• 1 ή 2 καπελάκια που να μοιάζουν με το πτερύγιο του καρχαρία (είναι προαιρετικό)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Ορίζουμε ως «καρχαριοκυνηγό» έναν κολυμβητή και τον τοποθετούμε στην μέση της πισίνας. Τα υπόλοιπα παιδιά τα βάζουμε σε σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο, με την πλάτη στον τοίχο. Τους εξηγούμε ότι είναι ψάρια και τους ζητάμε να προσποιηθούν ένα από αυτά κατονομάζοντας ένα ψάρι που ξέρουν. Αφού όλα τα παιδιά αναφέρουν ένα ψάρι το κυνηγητό ξεκινάει.
ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:
Στόχος του παιχνιδιού είναι ο καρχαρίας να «φάει» όλα τα ψάρια. Τα παιδιά κολυμπούν από την μια πλευρά της πισίνας στην άλλη για να γλιτώσουν. Αν ο καρχαρίας απλά ακουμπήσει το ψάρι τότε αυτόματα το βγάζει από το παιχνίδι. Όταν στο τέλος μείνει μόνο ένα ψάρι κρατάμε 1 λεπτό χρόνο. Αν μέσα σε αυτό τον χρόνο ο καρχαρίας ακουμπήσει το τελευταίο ψάρι κερδίζει. Αν όμως το ψάρι κολυμπήσει πιο γρήγορα τότε κερδίζει αυτό και έχει τη δυνατότητα να γίνει ο νέος καρχαριοκυνηγός.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:
Αν έχουμε πολλά παιδιά ή η πισίνα είναι πολύ μεγάλη μπορούμε να βάλουμε δυο ή τρεις καρχαριοκυνηγούς έτσι ώστε το παιχνίδι να είναι πιο γρήγορο και να βγάλουμε πιο πολλούς νικητές.
Αγγελάκου Ελίνα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ!