ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΟΝΤΑΙ

 

Όλοι μας έχουμε κάποιες μέρες που δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Όταν όμως αυτό συμβαίνει στα παιδιά είναι ιδιαίτερα κουραστικό και για τα ίδια αλλά και για τους ίδιους τους γονείς που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να βρουν μια λύση για το συγκεκριμένο βράδυ και πριν δημιουργηθεί μια μόνιμη κατάσταση. Υπάρχουν όμως λύσεις!

ΑΙΤΙΕΣ

Ας δούμε μαζί αρχικά τους πιθανούς λόγους που το παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί:

Εξάρτηση από τη μαμά ή τον μπαμπά : είτε σε πολύ μικρές ηλικίες, είτε μετά από κάποιο έντονο γεγονός, τα παιδιά τείνουν να προσκολλούνται σε έναν από τους 2 ή και στους 2 γονείς και να μη θέλουν να μένουν μόνα τους.

Ηλικία: τα μωρά και τα μικρά νήπια δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα ωράριο ρουτίνας και τους είναι δύσκολο να κοιμούνται σταθερές ώρες.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: στη στομαχική αυτή πάθηση, τα υγρά του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο του παιδιού και του δημιουργούν ενόχληση που εντείνεται όταν είναι ξαπλωμένο.

Δυσκολία στην αναπνοή: όταν κοιμόμαστε, η αναπνοή μας γίνεται πιο αργή και σταθερή, γεγονός το οποίο δυσκολεύει αρκετά το παιδί όταν έχει κάποια πνευμονολογική πάθηση.

Άσχημα όνειρα: όταν είναι ταραγμένος ο ύπνος του παιδιού, είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολο να προχωρήσει συνειδητά στη διαδικασία αυτή.

Φαρμακευτική αγωγή: πολλές αγωγές δημιουργούν ταραχή ή αϋπνία στα παιδιά.

Άγχος: όταν περνούν άσχημες ή ταραγμένες σκέψεις από το μυαλό του είναι φυσικό να δυσφορεί και να δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Υπάρχουν διάφορες λύσεις ανάλογα με το τι είναι αυτό που δυσκολεύει το παιδί:

Ρουτίνα: τα παιδιά είναι πλάσματα της συνήθειας. Στη ρουτίνα τους νιώθουν ασφάλεια και ηρεμία. Οπότε είναι σημαντικό να τηρούμε συγκεκριμένες ώρες ύπνου ακόμα και αν δεν το παίρνει στην αρχή ο ύπνος αμέσως.

Χαλάρωση: είναι σημαντικό πριν τον ύπνο τα παιδιά να χαλαρώνουν. Ένα μπάνιο και ένα ζεστό γάλα είναι πραγματικά ό,τι πρέπει! Αποφεύγουμε το γάλα όμως ακριβώς πριν τον ύπνο. Αν το παιδί έχει προβλήματα με το στομάχι του, το γάλα θα το βαρύνει αρκετά.

Αφήγηση ιστορίας: ένας ακόμα τρόπος για να χαλαρώσουν κυρίως τα μικρά παιδιά πριν τον ύπνο είναι η αφήγηση μιας ιστορίας. Θα βοηθήσει περισσότερο αν ξέρουν ήδη την ιστορία και την έκβασή της. Το άκουσμα μιας ήδη γνωστής ιστορίας με χαρούμενο τέλος τα ηρεμεί και τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια.

Κουβέντα: οι φορές που θα βοηθήσει η συζήτηση με τα παιδιά μας πριν τον ύπνο, είναι οι φορές εκείνες που ξέρουμε πως κάτι που έγινε μέσα στη μέρα το απασχολεί. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφορτιστεί και θα χαλαρώσει.

Αποφυγή κρεβατιού ως τιμωρίας: χρειάζεται το παιδί να μάθει πως το να ξαπλώνει στο κρεβάτι του έχει να κάνει με τον ύπνο που είναι μια πολύ όμορφη διαδικασία. Είναι σημαντικό να το έχει στο μυαλό του με αυτόν τον τρόπο για να μη δυσανασχετεί.

Μαρούσα Μελισσαράτου

MSc Κλνική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Geldard, D. & Geldard, K. (2011). Η Συμβουλευτική Ψυχολογία στα Παιδιά: Θεωρία-Εφαρμογές. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο

Δείτε επίσης: ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;