ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Όπως και για εμάς τους ενηλίκουςς, πολλές στιγμές είναι δύσκολες για τα μικρά μας. Μπορεί να προκύψουν καταστάσεις που να τα επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό, που να κλειστούν στον εαυτό τους, να μη μας μιλούν ή να βγάλουν έντονο θυμό και θλίψη. Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να μας μιλήσουν και να ανακουφιστούν σε αυτές τις περιπτώσεις;

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Η τεχνική αυτή είναι αρκετά βοηθητική, ιδιαίτερα για μικρές ηλικίες. Σε περιπτώσεις ειδικά που μπορούμε να υποψιαστούμε τι απασχολεί το παιδί, φτιάχνουμε μια ιστορία με κούκλες οικείες του που έχουμε στη διάθεσή μας και οργανώνουμε διαλόγους με λέξεις που βοηθούν στην ενσυναίσθηση (καταλαβαίνω πώς νιώθεις, πρέπει να είναι δύσκολο για σένα, νιώθω πως αισθάνεσαι θυμωμένος, κλπ).

ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Η κατά τα άλλα απλή αφήγηση ενός αγαπημένου παραμυθιού, μπορεί να χαλαρώσει το παιδί και να το βοηθήσει να ανοιχτεί. Πώς γίνεται αυτό; Αρχικά, με το να ακούσει μια ιστορία που ήδη γνωρίζει την πορεία και το τέλος της, το εισάγει σε ένα κλίμα βεβαιότητας και ηρεμίας, κυρίως αν την αφηγείται ένα δικό του αγαπημένο πρόσωπο. Στη συνεχεία, μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση πάνω στο παραμύθι, η οποία θα πάρει στην πορεία πιο προσωπική μορφή.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΑ

Μια προβληματική κατάσταση έχει περισσότερες πιθανότητες να επιλυθεί και να σταματήσει να απασχολεί το μυαλουδάκι του μικρού μας, όταν αναγνωρίζεται ως κάτι εξωτερικό από αυτό. Με μια ζωγραφιά το παιδί μπορεί να δει «από έξω» και πιο αντικειμενικά ένα ζήτημα που το απασχολεί. Μπορούν να ακολουθήσουν συζητήσεις επάνω στη ζωγραφιά καθώς και επαινετικά λόγια για την έκφραση των συναισθημάτων του μέσω αυτή (πχ. Μου φαίνεται πραγματικά υπέροχο το πώς μπορείς να μου δείξεις τι νιώθεις μέσα από μια ζωγραφιά!).

ΣΩΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η Σωκρατική μέθοδος αποτελεί ένα σύστημα εκμαίευσης πληροφοριών και συναισθημάτων από το άτομο. Αποτελείται από ερωτήσεις που μπορεί να κάνει ο γονιός στο παιδί του. Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι:

Ερωτήσεις μνήμης (Πότε ξεκίνησε αυτό; Τι κάνεις συνήθως όταν νιώθεις έτσι;)

Ερωτήσεις διερεύνησης (Γιατί πιστεύεις ότι νιώθεις έτσι;)

Ερωτήσεις πρακτικής εφαρμογής (Την τελευταία φορά που ένιωσες έτσι θυμάσαι τι έκανες που σε βοήθησε;)

Οι ερωτήσεις αυτές σίγουρα περιέχουν μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών όταν απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά. Δεν πρέπει να υποτιμούμε όμως και την ανάγκη λεκτικής έκφρασης των μικρότερων! Ακόμα κι αν δώσουν μια μικρή απάντηση, ή μια απάντηση που δε φαίνεται να περιέχει όσα στοιχεία ζητούνται, το παιδί θα προχωρήσει από μόνο του σε διαδικασία συζήτησης-ίσως μονολόγου. Για μικρότερα παιδιά, οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να γίνουν την ώρα του παιχνιδιού.

ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

Μια τελευταία τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα παιδιά είναι να μιλήσουμε με αντίθετο τρόπο από τον προφανή για αυτά που βλέπουμε. Πχ., αν βλέπουμε το μικρό μας στενοχωρημένο μπορούμε να του πούμε : Μου φαίνεται ότι αυτή η εβδομάδα για σένα πρέπει να είναι τρομερά διασκεδαστική. Αργά η γρήγορα θα μπει στη διαδικασία να μας διαψεύσει.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Geldard, D. & Geldard, K. (2011). Η Συμβουλευτική Ψυχολογία στα Παιδιά: Θεωρία – Εφαρμογές. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο

Stallard, P. (2011). Σκέφτομαι Σωστά Νιώθω Καλά: Χρησιμοποιώντας τη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία σε Παιδιά και Νέους. Αθήνα: Τυπωθήτω

 

Δείτε επίσης:ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

 

Μαρούσα Μελισσαράτου,

Ψυχολόγος