νερο-μπαλακια-μια-αισθητηριακη-απολ

«ΝΕΡΟ-ΜΠΑΛΑΚΙΑ: ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ»

 

Μέσα από τα αισθητηριακά παιχνίδια, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις αισθήσεις τους. Οι αισθήσεις μας αποτελούν καταλυτικό παράγοντα στην καθημερινότητα μας αφού μας βοηθούν να επικοινωνούμε, να αισθανθούμε, να αγγίξουμε, να δούμε, να μυρίσουμε, να ακούσουμε.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να οργανώνουμε διάφορες δράσεις μέσα από τις οποίες τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους και πιο ιδανικό είναι να υπάρχουν στον χώρο σταθερά, λεκάνες με διάφορα αισθητηριακά υλικά όπως : άμμο, αφρό, κουδουνάκια, πέτρες, κοχύλια, καλαμπόκι, φύλλα και ότι άλλο φανταστείτε ,λεκάνες οι οποίες θα είναι πάντα ανοιχτές και προσβάσιμες στα παιδιά για εξερεύνηση και παιχνίδι. 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε παιδιά α’ δημοτικού

Παιδιά με ειδικές/γενικές μαθησιακές δυσκολίες 

Άτομα (παιδιά και ενηλίκους) με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

 

ΣΤΟΧΟΙ:

Αναγνώριση υφής

Αποδοχή υφής

Ενίσχυση αφής

Επαφή με νέα υλικά

Εξάσκηση λεπτής κινητικότητας

Παιχνίδι, διασκέδαση, ανακάλυψη

 

ΥΛΙΚΑ:

Φακελάκια με τα μπαλάκια ( θα τα βρείτε στο γνωστό κατάστημα παιχνιδιών στα είδη κηπουρικής, κοστίζουν 0,50 λεπτά)

Μία λεκάνη, κατά προτίμηση διάφανη

Κουτάλια, χωνιά, μπολάκια, ποτηράκια, σουρωτήρια μικρά και ότι άλλο θέλετε

Νερό

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

1. Ανοίγουμε τα φακελάκια με τα πολύ μικροσκοπικά χρωματιστά μπαλάκια και τα αδειάζουμε στην λεκάνη.

2. Κάθε παιδί μπορεί να ρίξει από ένα. Υπολογίζοντας ότι σε μία μεγάλη λεκάνη χωράνε να παίξουν κάθε φορά 5-6 παιδιά θα χρειαστούμε και τα αντίστοιχα φακελάκια. Για κάθε ένα φακελάκι χρειάζεται να ρίξουν 1lt νερό, οπότε αφού ρίξει ο καθένας το φακελάκι του μπορεί να ρίξει και το νερό του.

3. Αφού ρίξουν όλοι τα υλικά τους παρατηρούμε τα μπαλάκια, το χρώμα τους και το μέγεθός τους. Για να μεγαλώσουν χρειάζονται περίπου 1μιση με 2 ώρες οπότε μπορούμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι μας ή μία άλλη δραστηριότητα.

4. Ενδιάμεσα μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν να κοιτάζουν αν τα μπαλάκια μεγαλώνουν και όταν περάσει η ώρα και είναι έτοιμα μπορούν βουτήξουν τα χέρια τους! Το σίγουρο είναι ότι θα ενθουσιαστούν και θα γελάσουν, αφού η υφή που έχουν τα μπαλάκια είναι απολαυστική! Θυμίζουν ζελεδάκια!

5. Αφήνουμε τα παιδιά να παίξουν και στη συνέχεια βάζουμε στην λεκάνη κουτάλια, ποτήρια, μπολάκια, χωνιά και τα αφήνουμε να γεμίζουν και να αδειάζουν.

6. Η λεκάνη μπορεί να παραμείνει με τα ίδια μπαλάκια χωρίς αλλαγή έως 10 μέρες, μετά χρειάζονται αλλαγή.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Μία πολύ ωραία ιδέα η οποία βοηθάει στην ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας αλλά και στην συγκέντρωση και την ταξινόμηση είναι να τοποθετήσουμε δίπλα στον καθένα μικρά μπολάκια και να τους βάλουμε να ξεχωρίσουν τα μπαλάκια ανά χρώμα.

Είναι από τα πιο απολαυστικά και διασκεδαστικά αισθητηριακά παιχνίδια για τα παιδιά και είναι σίγουρο ότι θα παίξουν για πολλή ώρα!!!

 

Δείτε επίσης:  ΩΧ… ΝΕΡΟ ΝΑ ΜΗ ΒΡΑΧΩ!

 

Πουλιάση Σπυριδούλα

Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας -Μουσικός

https://www.facebook.com/groups/mikresanakalypseis/