ΒΓΑΛΕ ΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ

 

Βγήκε ο ήλιος και ήρθε η ώρα μαθητές και εκπαιδευτικοί να τρέξουμε στις αυλές. Ας συνεργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί σε ένα παιχνίδι πολύπλευρων στόχων «Βγάζοντας το σκουληκάκι από την τρύπα».

 

Απευθύνεται:

Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σχολικής ηλικίας, σε ενηλίκους και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

Στόχοι:

Σωματογνωσία

Ισορροπία

Συντονισμός χεριού – ποδιού

Συνεργασία

Σωματική επαφή

Επικοινωνία

Ψυχαγωγία

 

Υλικά:

Πολύχρωμα μεσαία και μεγάλα στεφάνια

 

Πώς παίζεται:

1. Ο εκπαιδευτής ζητά από τους μαθητές του να μπει ο ένας δίπλα στον άλλον.

2. Στη συνέχεια τους ζητά να πιάσει ο καθένας το χέρι του διπλανού του. Έτσι δημιουργείται μια μεγάλη αλυσίδα ή αλλιώς για εμάς το

« Σκουληκάκι ».

3. Ο εκπαιδευτικός δίνει στον πρώτο μαθητή ένα μεγάλο στεφάνι στο χέρι και του ζητά να περάσει το σώμα του μέσα από αυτό χωρίς όμως να αφήσει το χέρι του διπλανού του, δηλαδή να «βγει το σκουληκάκι από την τρύπα»

4. Μόλις περάσει από τον πρώτο μαθητή το στεφάνι θα βρίσκεται ανάμεσα στους δυο μαθητές πάνω στα χέρια τους. Τότε ο εκπαιδευτικός ζητά από τον επόμενο μαθητή να περάσει το σώμα του μέσα από αυτό χωρίς όμως να αφήσει το χέρι του διπλανού του. Και συνεχίζει να δίνει το ίδιο παράγγελμα σε όλους τους μαθητές έως ότου φτάσει στον τελευταίο μαθητή, ο οποίος θα πάρει το στεφάνι και θα πάει πρώτος στη γραμμή.

5. Αυτό θα συνεχιστεί έως ότου όλοι οι μαθητές περάσουν από τη θέση του πρώτου.

 

Παραλλαγές – Συνέχεια:

Μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία πιο δύσκολη δίνοντας στον πρώτο μαθητή μεσαίου μεγέθους στεφάνι ή ακόμα να δώσουμε δύο στεφάνια στον πρώτο μαθητή διαδοχικά.

Άλλη μια παραλλαγή που μπορούμε να κάνουμε , εντάσσοντας και ως επιπλέον στόχο τη γνώση των χρωμάτων, είναι όταν ο τελευταίος μαθητής παίρνει το στεφάνι το αφήνει στην άκρη και παίρνει ένα άλλου χρώματος φωνάζοντας τι χρώμα είναι.

Παπαπέτρου Μαρουσώ Κλειώ

Καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής