ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

 

Οι δραστηριότητες που προτείνονται εντάσσονται στην εξατομικευμένη μάθηση με δομημένη μορφή διδασκαλίας και εφαρμόστηκαν στην τάξη του Ειδικού Νηπιαγωγείου. Διδάχθηκαν ένα-ένα τα χρώματα, εξελικτικά με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας και χρησιμοποιώντας επικουρικά την μέθοδο TEACCH. Η διάρκεια των δραστηριοτήτων προτείνεται να μην ξεπερνά τα 15΄.

ΥΛΙΚΑ

Φύλλα εργασίας

Δαχτυλομπογιές

Η/Υ (βίντεο)

Κορδονάκια

Μπάλες

Τουβλάκια

Πλαστικά παιχνίδια

Χαρτοταινία

Μαρκαδόροι

Χαρτί μέτρου

Τελάρα

 

ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Πρώτα ακούμε και βλέπουμε το βίντεο «Ζουζούνια, κόκκινο χρώμα» στην συνέχεια κάνουμε το φύλλο εργασίας για το κόκκινο. Ο μαθητής φοράει μια ποδιά ζωγραφικής και με κόκκινη δαχτυλομπογιά βάφει μια φράουλα ή άλλο κόκκινο  αγαπημένο φρούτο (υπάρχει φυσική καθοδήγηση από την Ειδική Παιδαγωγό). Την επόμενη μέρα, ακούμε έννοιες με τον «Κύριο Σωστό, τα χρώματα» και βάφουμε πάλι με τον ίδιο τρόπο το ρόδι σε μεγάλη επιφάνεια.

ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

Ξεκινάμε ακούγοντας το τραγούδι με τα χρώματα «Ζουζούνια, κίτρινο χρώμα» και μαθαίνουμε το κίτρινο βάφοντας τον ήλιο και το λεμόνι σε μεγάλη επιφάνεια. Την επόμενη μέρα ακούμε πάλι το τραγούδι με τα χρώματα και βάφει το φύλλο με κίτρινο χρώμα. Τυπώστε τα φύλλα εργασίας ΕΔΩ.

ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ

Την επόμενη μέρα βλέπουμε το βίντεο «Ζουζούνια. Μπλε χρώμα». Σε χαρτί του μέτρου ζωγραφίζουμε τον μπλε ουρανό και την μπλε θάλασσα (ελεύθερα). Ο ουρανός είναι ενιαίος ενώ η θάλασσα κάνει κυματισμούς.

Αφού έχουμε κατακτήσει την έννοια των τριών βασικών χρωμάτων περνάμε σε παιχνίδια.

Σε ένα καλάθι βάζουμε 3 κόκκινα μπαλάκια, 3 κίτρινα και 3 μπλε. Ζητάμε από τον μαθητή να βάλει 1 μπάλα από κάθε χρώμα στο άδειο καλάθι.

Αντίστοιχο παιχνίδι με τα φρούτα από την «γωνιά του μανάβικου». Σε τελάρα βάζουμε τις κίτρινες μπανάνες, τις κίτρινες πιπεριές και τα λεμόνια, τις κόκκινες ντομάτες, τα κόκκινα μήλα να τα ταξινομήσει στα άδεια τελάρα.

Φτιάχνουμε πύργους με τουβλάκια (μόνο κόκκινους, μόνο κίτρινους, μόνο μπλε).

Κολλάμε στο πάτωμα ταινίες με τα αντίστοιχα χρώματα φτιάχνοντας διαδρομές με ευθείες, καμπύλες κτλ και ζητάμε από τον μαθητή να περπατήσει πάνω στην διαδρομή.

Δίνουμε φύλλο εργασίας με τις διαδρομές «Που πηγαίνουν;» «Διαδρομή με τα χρώματα» και τα χρώματα με την αντιστοίχηση όπου πλαστικοποιούμε το υλικό βάζοντας βέλκρο προκειμένου ο μαθητής να συνδυάσει τις όμοιες εικόνες με χρώματα.

Παίρνουμε 1 κορδόνι όπου έχουμε 3 μπάλες κόκκινες, 3 κίτρινες, 3 μπλε. Ζητάμε από τον μαθητή να περάσει τις μπάλες με κόκκινο χρώμα στο κορδόνι, μετά τις κίτρινες και μετά τις μπλε. Στη συνέχεια, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ζητώντας κάθε φορά να περάσει μια κόκκινη μπάλα, μια κίτρινη μια μπλε εναλλάξ.

Μετά από καιρό, χρησιμοποιούμε μικρές και μεγάλες μπάλες των τριών χρωμάτων και ζητάμε να βάλει πρώτα τις μικρές κόκκινες μπάλες, μετά τις μεγάλες κάνοντας το ίδιο και στα υπόλοιπα χρώματα.

Τέλος, όλες αυτές οι δραστηριότητες χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου δύο (2) μηνών, προκειμένου το παιδί να κατακτήσει τις έννοιες των τριών (3) βασικών χρωμάτων.

 

Η παρούσα εκπαιδευτική πρόταση παρουσιάστηκε στα πλαίσια εκπόνησης εργασίας του Ετήσιου Σεμιναρίου : ”Αξιολόγηση στην Ειδική Αγωγή’ από την Εκπαιδευτική Ένωση και την ομάδα Εκπαίδευση Δίχως Όρια.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ , ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ, ΤΟ ΜΠΛΕ

Τζουλιαδάκη  Ευαγγελία,

Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής  (ΠΕ60 ΕΑΕ)

2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου