ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΜΕ στεφανια

 

Διασκεδάζουμε κάνοντας ασκήσεις για τη φυσική και πνευματική μας ανάπτυξη!

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Προσανατολισμός στο χώρο

Κατανόηση εννοιών δεξί – αριστερό

Σωματογνωσία

Συγκέντρωση

Αμφίπλευρος συντονισμός

Διασκέδαση

Αδρή κινητικότητα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Χρειαζόμαστε κρίκους/στεφάνια, διαμέτρου 35 περίπου εκατοστών ( διάφορα χρώματα).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1. Κάνουμε έναν κύκλο και για αρχή δίνουμε στην ομάδα έναν κρίκο. Ο πρώτος εκπαιδευόμενος τον πετάει στον επόμενο. Η διαδικασία συνεχίζεται προσπαθώντας να μη μας πέσει κάτω ο κρίκος.

2. Έπειτα μοιράζουμε και τους υπόλοιπος κρίκους ώστε τη στιγμή που πετάμε τον κρίκο στον επόμενο να λαμβάνουμε και έναν από τον προηγούμενο στη σειρά μας εκπαιδευόμενο.

3. Σε κύκλο ορίζουμε ποια θα είναι τα απέναντι ζευγάρια. Σκοπός είναι να ανταλλάξουμε τους κρίκους με το απέναντι ζευγάρι μας (και όλα τα ζευγάρια ταυτόχρονα).

4. Στεκόμαστε σε ζευγάρια (όχι σε κύκλο), ο ένας απέναντι από τον άλλον. Πετάμε τον κρίκο στον απέναντι και εκείνος σε εμάς. Έπειτα συνεχίζουμε το παιχνίδι με 2 κρίκους. Έτσι πετάμε και δεχόμαστε από έναν κρίκο ταυτόχρονα.

5. Δίνουμε σε κάθε εκπαιδευόμενο έναν κρίκο. Θα πρέπει να τον γυρίζει στο δεξί του χέρι και έπειτα στο αριστερό. Μετά του δίνουμε και έναν δεύτερο ώστε να έχει έναν σε κάθε χέρι και να τους γυρίζει ταυτόχρονα.

6. Τοποθετούμε τους κρίκους στο δάπεδο και παίζουμε κουτσό. Ο εκπαιδευτής τοποθετεί τους κρίκους σε απόσταση που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες της κάθε ομάδας.

7. Έχουμε τους κρίκους στο δάπεδο. Ζητάμε από τους εκπαιδευόμενους να πηδήξουν μέσα σε έναν κίτρινο, κόκκινο κτλ.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ:

Ο εκπαιδευτής μπορεί να συνδυάσει αν θέλει και άλλα αντικείμενα προκειμένου να εμπλουτίσει τη δραστηριότητα όπως για παράδειγμα μπάλες, κορδέλες κτλ.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Χρησιμοποιούμε τις ασκήσεις για τη βελτίωση των ψυχοκινητικών δεξιοτήτων αλλά και για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των εκπαιδευόμενων. Μέσα από τα ομαδικά παιχνίδια διασκεδάζουν, συνεργάζονται και καλλιεργούν τις σωματικές τους δυνατότητες. Επίσης, μαθαίνουν να χειρίζονται αντικείμενα κάνοντας ασκήσεις που απαιτούν νευρομυϊκό συντονισμό και αντιλαμβάνονται καλύτερα το σώμα τους.

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού