ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΝΕ

 

Η αγάπη. Η πιο πολύπλοκη και ταυτόχρονα η πιο απλή έννοια της εποχής του τότε, του τώρα και του μετά. Τα παιδιά γεννιούνται με την έμφυτη αρετή της αγάπης. Αγάπης προς τον εαυτό και προς τη μητέρα. Μεγαλώνοντας όμως το παιδί, αρχίζει να προσπαθεί να προσαρμοστεί στους κανόνες της κοινωνίας και υιοθετεί στάσεις σχετικές με όσα του μαθαίνουν οι μεγαλύτεροι. Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας ώστε να μη χάσουν αυτή την υπέροχη αρετή;

ΘΕΤΙΚΟ ΖΕΥΓΑΡΙ-  ΘΕΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Όσες διαφορές και να υπάρχουν στο ζευγάρι, δε σημαίνει φυσικά πως σταματάμε να είμαστε γονείς. Το παιδί, από πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να μην αντιλαμβάνεται πλήρως, αλλά νιώθει τη δυσφορία που προκαλείται από μια δυσλειτουργική γονική σχέση. Όποιες δυσκολίες και διαφορές προκύπτουν, πρέπει να θυμόμαστε πως για τα παιδιά είμαστε πάντα εκεί και να μην ξεχνάμε πως είμαστε τα πρότυπά τους προς μίμηση.

ΤΙ ΝΙΩΘΩ;

Βοηθάει σε πολλά, αν μάθει το μικρό μας από νωρίς να ξεχωρίζει τα συναισθήματά του. Το να ξεχωρίζει τι αισθάνεται ακριβώς, μπορεί να το βοηθήσει στο να μην το καταπίνουν τα ίδια τα συναισθήματα του και να μπορεί να τα συζητάει πιο εύκολα για να τα διαχειρίζεται.

Αυτό μπορεί να γίνει με συχνές επεξηγήσεις συναισθημάτων σε έντονες στιγμές, πχ σε γεγονότα που οδηγούν σε εκρήξεις θυμού ή πανικού. Συζητήσεις στο παιδί τύπου : «Καταλαβαίνω γιατί σε πείραξε. Είμαι σίγουρη πως ένιωσες αρκετά θυμωμένος μετά από όλο αυτό. Εγώ όταν θυμώνω, νιώθω πως ζεσταίνεται το κεφάλι μου και δεν ελέγχω τα χέρια μου. Εσύ τι νιώθεις όταν θυμώνεις;» είναι πολύ βοηθητικές στο να μάθει το παιδί να τα ξεχωρίζει.

ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ

Εκθέτοντας το παιδί από μικρό σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις από μικρή ηλικία που μπορεί να αντιληφθεί έννοιες (έστω και απλές) του κάνουμε καλό στο να μάθει πως μπορεί να υπάρξει ανιδιοτελής αγάπη και βοήθεια. Φιλοζωία, εθελοντισμός σε άτομα με ιδιαιτερότητες, δεντροφύτευση, είναι μερικές από τις δράσεις που μπορεί να πάρει μέρος το παιδί και να δει πως όταν προσφέρεις, ακόμα και χωρίς να παίρνεις κάτι, ο πρώτος που βοηθιέται είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.

ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΘΕΤΙΚΑ

Έχει αποδειχθεί πως στιγμές ηρεμίας μέσω διαλογισμού, yoga, σωματικής άσκησης, παιχνιδιού, ελαφραίνουν το νευρικό μας σύστημα και είμαστε πιο ανοιχτοί στο να δεχτούμε ιδέες και σκέψεις. Αν συνηθίσει το παιδί από μικρό στις παραπάνω δραστηριότητες, μπορεί να οργανώσει καλύτερα τη σκέψη του και να σκέφτεται πιο θετικά.

Υπάρχουν πολλά βίντεο online που δείχνουν βήμα βήμα τεχνικές πχ διαφραγματικών αναπνοών με θετικό υπόβαθρο όπου δείχνουν πώς μπορούμε να μένουμε ήρεμοι για λίγο και να επαναλαμβάνουμε θετικές προτάσεις, με σκοπό στο τέλος να μας γίνουν συνήθεια και αυτόματες σκέψεις!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ;

Πρέπει να μιλάμε συχνά στα παιδιά μας για την αγάπη. Όπως τη νιώθουμε, όπως την αισθανόμαστε. Δεν υπάρχει σωστός ορισμός ή σωστή επεξήγηση στην έννοια αυτή. Όταν το παιδί νιώσει την ηρεμία και την ασφάλεια που του εκπέμπει κάποιος που το αγαπάει, τότε θα θελήσει να έχει αυτή την αίσθηση πάντα στη ζωή του και αμέσως θα μάθει να την προσφέρει απλόχερα!

«Αν χάσεις την αγάπη, χάνεις τη ζωή»

Λέο Μπουσκάλια

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Adler A., Fromm, E., Krishnamurti, J., Marcuse, H. & Russell, B. (1977). Αγάπη. Αθήνα: Εκδόσεις Μπουκουμάνη

Βιρτζίνια Σατίρ. (1988). Πλάθοντας Ανθρώπους. Αθήνα: Εκδόσεις Κέδρος Α.Ε.

Λέο Μπουσκάλια. (1988). Να Ζεις, Ν’αγαπάς και Να Μαθαίνεις. Αθήνα: Εκδόσεις Γλάρος

 

Μαρούσα Μελισσαράτου,

Ψυχολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ