ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΕΣ

Μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες στην κολύμβηση είναι ο έλεγχος της αναπνοής. Αυτό πρέπει να διδαχτεί μέσα από το παιχνίδι διότι πολλά παιδιά δεν θέλουν να ακουμπήσουν το νερό με το στόμα, φοβούμενοι πως θα πνιγούν.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Αρχάριους κολυμβητές όλων των ηλικιών

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Έλεγχος αναπνοής

Διασκέδαση

Συγκέντρωση

Αίσθημα ασφάλειας

Πρώτο στάδιο: Εκμάθηση αναπνοής εκτός νερού

Παίρνουμε ένα χρωματιστό μπαλάκι και βάζουμε το παιδί να το φυσήξει στην επιφάνεια του νερού από την μια άκρη της πισίνας στην άλλη. Αν το μάθημα είναι ομαδικό, μπορούμε να κάνουμε και αγώνες για να δημιουργήσουμε το αίσθημα του ανταγωνισμού και να κάνουμε το παιδί να φυσήξει όσο πιο δυνατά γίνεται.

Δεύτερο στάδιο: Μπουρμπουλήθρες

Ζητήστε από το παιδί να βάλει το πρόσωπό του στο νερό και να μιλήσει στα ψάρια, κάνοντας μπουρμπουλήθρες! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μάθει να φυσάει από το στόμα. Στη συνέχεια, πείτε του να μουγκρίσει, όπως η αγελάδα, μέσα στο νερό για να τρομάξει τα ψάρια. Με αυτό τον διασκεδαστικό τρόπο θα κατακτήσει τον έλεγχο της αναπνοής από τη μύτη.

Τρίτο στάδιο:Αυτοματοποίηση της αναπνοής

Καθίστε με το παιδί σε ένα ρηχό σημείο της πισίνας, έτσι ώστε το νερό να του φτάνει περίπου στη μέση και τοποθετήστε στον πάτο μεγάλα βυθιζόμενα παιχνίδια. Ζητήστε του να προσπαθήσει να πιάσει τα παιχνίδια με τα χεράκια του φυσώντας μια από τη μύτη και μια από το στόμα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Αν το παιδί δυσκολεύεται να βάλει τα μάτια στο νερό επιτρέψτε του να βάλει γυαλάκια, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί κυρίως στην αναπνοή του.

Αγγελάκου Ελίνα

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ;