«ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ»

Β Μέρος

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναλύσει το είδος της επιβράβευσης που παρέχουμε στους μαθητές με ΔΑΦ, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε. Προκειμένου όμως η επιβράβευση να είναι επιτυχημένη χρειάζεται να εξασφαλιστούν κάποιες προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις ώστε η επιβράβευση να είναι επιτυχημένη:

Η επιβράβευση της νέας συμπεριφοράς πρέπει να είναι το ίδιο ικανοποιητική για τον μαθητή όσο ήταν και τα αποτελέσματα της παλιάς συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, αν με την προκλητική συμπεριφορά «κέρδιζε» να βγει από την τάξη, τώρα θα πρέπει να εμφανίσει τη συμπεριφορά που θέλουμε για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Βοηθήστε τον μαθητή να καταλάβει τη σύνδεση μεταξύ επιβράβευσης και σωστής συμπεριφοράς.

Προσαρμόστε τις επιβραβεύσεις σας ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του μαθητή και χαρακτηριστικά του αυτισμού του.

Φτιάξτε μια λίστα από τα ενδιαφέροντα του μαθητή και χρησιμοποιήστε αυτά ως επιβράβευση ανάλογα τον χρόνο, τον τόπο και τις συνθήκες που βρίσκεται ο μαθητής.

Μην υπόσχεστε επιβραβεύσεις που δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε.

Χρησιμοποιήστε οπτικά μέσα για να μετρήσετε τις επιτυχίες του μαθητή αλλά και το πόσο ακόμα χρειάζεται ώστε να λάβει την επιβράβευση.

Π.χ. σημειώνετε αστεράκια κάθε φορά που εμφανίζεται η επιθυμητή συμπεριφορά. Στα 5 αστέρια επιβραβεύστε, ή χρησιμοποιήστε το σύστημα ανταμοιβής «token economy».

Φροντίστε ώστε η επιβράβευση να μην διασπά την προσοχή του μαθητή και μπορείτε να την σταματήσετε όποτε εσείς έχετε ορίσει.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι για να επιλέξετε την καταλληλότερη επιβράβευση για τον μαθητή με ΔΑΦ πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

1. Η επιβράβευση πρέπει να έχει ανάλογο ενδιαφέρον με τη δυσκολία του στόχου.

2. Στη φάση εκμάθησης του στόχου η επιβράβευση πρέπει να είναι άμεση. Ακριβώς μετά την εκδήλωση της νέας επιθυμητής συμπεριφοράς.

3. Τα επίπεδα επιβράβευσης είναι:

α) Προσωπικά ενδιαφέροντα: ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αντικείμενα που του αρέσουν, χρόνο εκτός τάξης, ασχολία με κατασκευές κ.α.

β) Κοινωνικό κίνητρο: να παίξετε το αγαπημένο του παιχνίδι μαζί στο διάλειμμα, θα πάει με την μαμά του στο αγαπημένο μέρος, θα παίξει με τον συμμαθητή του που συμπαθεί και το αγαπημένο του αντικείμενο, θα παρουσιάσει κάτι δικό τους στην τάξη κ.α.

γ) Προσωπική ηθική ικανοποίηση: θα είσαι ο καλύτερος, θα πάρεις μπράβο στην άσκηση, θα σε θαυμάσουν οι άλλοι, θα φανείς έξυπνος, κ.α.

 

Βιβλιογραφία:

Managing Challenging Behavior, Guidelines for Teachers” publisher Irish National Teachers’ Organization, November 2004

“Challenging behavior and autism: making sense – making progress: a guide to preventing and managing challenging behavior for parents and teachers” , Whitaker, P., Joy, H., Harley, J., & Edwards, D. publisher National Autistic Society, 2001.

Τις παρεμβάσεις ABA και Εντατική Αλληλεπίδραση.

“Understanding Challenging behaviour in Inclusive Classrooms”, Colin Lever, published by Longman, 2011.

 

Κατερίνα Μούρμουρα

M.Ed Ειδικής Αγωγής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ Ή ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ;» Α ΜΕΡΟΣ