ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ & Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ 2-8 ΕΤΩΝ

Το παιχνίδι είναι σημαντική έκφραση και ψυχαγωγία σε όλη την γκάμα των παιδικών ηλικιών. Ξεκινά και διαμορφώνεται από τη βρεφική ηλικία και γύρω στα 8 έτη το παιδί έχει καταλήξει σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένες προτιμήσεις. Τα είδη των παιχνιδιών που επιλέγει το παιδί έχουν συγκεκριμένες ερμηνείες για τις προτιμήσεις του και ακόμα και για την ψυχοσύνθεσή του.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Γύρω στα 3 έτη, το παιδί έχει αρχίσει μέσα από τις καθημερινές του κινήσεις να δυναμώνει το μυϊκό του σύστημα και προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω την ενέργειά του. Συγκεκριμένα, δραστηριότητες όπως το σκαρφάλωμα, το τρέξιμο και οι ασκήσεις ισορροπίας το βοηθάνε πολύ στο να ενδυναμωθεί. Με αυτόν τον τρόπο κιόλας εξερευνά τον χώρο γύρω του και νιώθει σαν να το κάνει δικό του.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Με τη δραματοποίηση και το συμβολικό παιχνίδι το οποίο ξεκινά να διαμορφώνεται γύρω τα 2 έτη, προσπαθεί να μιμηθεί την ιδιότητα αγαπημένων αντικειμένων και προσώπων σε συνδυασμό με την πιθανή του αντίδραση σε πραγματικά γεγονότα, πχ. δραματοποιεί τη σκηνή με ψώνια σε ένα μαγαζί. Από τα 4 ως τα 8 έτη, το παιχνίδι αυτό γίνεται πιο πολύπλοκο, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά ρούχα, καπέλα, γυαλιά και κάθε λογής αντικείμενα για να φέρουν το παιδί όσο πιο κοντά μπορούν στον ρόλο του. Έτσι, το μικρό μας, εκφράζει τα συναισθήματά του βάζοντας τον εαυτό του σε καταστάσεις που έγιναν ή που μπορεί να γίνουν.

ΠΑΖΛ & ΒΙΒΛΙΑ

Σε ηλικία 3 έως 5 ετών το παιδί ξεκινά να έχει και κάπως διαφορετικά ενδιαφέροντα. Του τραβούν την προσοχή τα παζλ με τους αγαπημένους του ήρωες και τα έντονα χρώματα, καθώς και οι ιστορίες που το διαβάζουν οι δικοί του. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά και προσθέτει και το ίδιο πράγματα στην ιστορία του παζλ και του βιβλίου και έτσι αναπτύσσει το λόγο και τη φαντασία του. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε βάση στις ιστορίες του καθώς μπορεί να μας περιγράψει με συμβολισμούς ένα περιστατικό που του προκάλεσε πολύ έντονα συναισθήματα.

ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ & ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Μετά την ηλικία των 4 ετών, οι απλές ‘μουντζούρες’ και τα κομμένα χαρτιά ξεκινούν να παίρνουν μορφή. Αυτά δείχνουν πολλά για τις σκέψεις και την ψυχοσύνθεση του μικρού μας. Ψαλίδια, κόλλα και μαρκαδόροι, όλα μαζί συντελούν στο δημιουργικό του παιχνίδι! Γύρω στα 7, το παιδί ξεκινά να παρουσιάζει ένα πιο ολοκληρωμένο υλικό. Οι κατασκευές του παίρνουν συγκεκριμένη μορφή και οι ζωγραφιές του λένε μια δομημένη ιστορία. Οι χειροτεχνίες και οι ζωγραφιές του παιδιού παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο να αντιληφθεί ένας ειδικός την ψυχοσύνθεσή του και την ψυχολογική του κατάσταση μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οπότε χρησιμοποιούνται πολύ στα πλαίσια της ψυχοθεραπείας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ

Σε μικρή ηλικία το παιδί δεν μπορεί να πάρει μέρος σε παιχνίδια που απαιτούν τη χρήση κανόνων καθώς δεν μπορεί εύκολα να τους οριοθετήσει και να τους υπακούσει. Γύρω στα 4 έτη, δημιουργεί εύκολους κανόνες κυρίως στο ομαδικό παιχνίδι. Στην ηλικία των 8 ετών τους χρησιμοποιεί πλήρως καθώς μπορεί να δημιουργήσει ένα πλάνο και να ακολουθήσει το σχέδιό τους. Αυτά τα παιχνίδια μπορεί να είναι από παιχνίδια που απαιτούν σωματική δραστηριότητα, πχ μήλα ή κρυφτό, αλλά και παιχνίδια που απαιτούν το μυαλό, πχ κάποιο επιτραπέζιο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fromberg, D.P. & Bergen, D. (1998). Play from Birth to Ten and Beyond, Context, Perspectives and Meanings. New York: Garland Publishing, Inc.

Geldard, D. & Geldard, K. (2011). Η Συμβουλευτική Ψυχολογία στα Παιδιά: Θεωρία-Εφαρμογές. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ & ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ 3 ΕΩΣ 7 ΕΤΩΝ

Μαρούσα Μελισσαράτου,

Ψυχολόγος