ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ;

 

Ο αγαπημένος μας Άγιος που υπάρχει στο μυαλό και στην καρδιά μας από την παιδική μας ηλικία είναι ένα όμορφο φως για κάθε παιδί! Τον περιμένει κάθε χρόνο να του αφήσει το δώρο κάτω από το δέντρο! Τι γίνεται όμως όταν σιγά σιγά το παιδί μεγαλώνει; Αρχίζει να καταλαβαίνει πως είναι δύσκολο κάποιος να αφήνει τόσα δώρα ταυτόχρονα με έναν τάρανδο και ένα έλκηθρο;

Πολλοί γονείς θα έχουν ζήσει εκείνη τη σημαντική για το παιδί τους μέρα, όπου ο κόσμος του θα έρθει ανάποδα όταν κάποιο παιδάκι στο σχολείο/στην παιδική χαρά/στο φιλικό σπίτι του πει πως ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει και τα δώρα τα φέρνει ο μπαμπάς και η μαμά! Τι κάνουμε τότε;

Θέλω να μου πεις πώς ένιωσες..

Ζητάμε από το παιδί με χαμόγελο και ήρεμα να μας πει όλη την ιστορία για το πώς άκουσε κάτι τόσο διαφορετικό. Το ρωτάμε για το πώς ένιωσε για να μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο στη συνέχεια να του δώσουμε απάντηση σε ό,τι μας ρωτήσει.

Κάποια παιδιά μπορεί να είναι ταραγμένα, ίσως και να κλάψουν. Εμείς δε χρειάζεται να στενοχωρηθούμε. Είναι μια στιγμή που όλα τα παιδιά του κόσμου την περνάνε. Να είστε σίγουροι πως με το που μοιραστεί τα συναισθήματά του θα νιώσει ήδη πιο ανακουφισμένο.

 

 



 

 

Εσύ τι πιστεύεις;

Αφού ηρεμήσει και καταλαγιάσει, ρωτάμε το παιδί αν το ίδιο πιστεύει αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης ή όχι. Τονίζουμε πως δε θέλουμε να μας πει τι πιστεύει πλέον, αφού άκουσε την ιστορία από τη μεριά των φίλων του. Του εξηγούμε πως θέλουμε να μας πει τι πίστευε ως χτες το βράδυ που έπεσε για ύπνο και γιατί το πίστευε. Με αυτόν τον τρόπο κιόλας ίσως ανακαλύψουμε και ανάγκες του παιδιού για ασφάλεια (με προσέχει όταν κοιμάμαι) ή για επιβράβευση (μου φέρνει δώρα όταν είμαι μόνο καλό παιδί).

Όποια και να είναι η αλήθεια ο Άγιος Βασίλης υπάρχει μέσα σου..!

Μετά από τα παραπάνω ήρθε επιτέλους η ώρα να μάθει το παιδί τι συμβαίνει πραγματικά. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει όμως είναι επίπονο για ένα μικρό παιδί. Οπότε μπορούμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό…

Μιλάμε για το πνεύμα του Άγιου Βασίλη, το οποίο φυσικά και υπάρχει, το πνεύμα των Χριστουγέννων! Υπάρχει μέσα μας όλο το χρόνο, μας προσέχει, μας φυλάει και μας βοηθάει να ονειρευόμαστε και να προσπαθούμε να είμαστε καλά παιδιά! Τα δώρα είναι κάτι το υλικό, δηλαδή το πιάνουμε με τα χέρια μας και ο Άγιος Βασίλης, αφού είναι πνεύμα, δεν μπορεί να αγοράσει τα παιχνίδια και τα δώρα. Μπορεί όμως να μπαίνει στις καρδιές των γονιών, όπως και των παιδιών και να τους κάνει να νιώθουν και εκείνοι το τι θέλει το παιδί τους.

Με αυτή την απάντηση όλες οι απορίες λύνονται. Το παιδί μπορεί να ενθουσιαστεί και να θελήσει να μάθει κι άλλα για το Πνεύμα των Χριστουγέννων. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλά παραμύθια ή παραστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν!

Δηλαδή τόσο καιρό μου έλεγες ψέματα;

Υπάρχει και… αυτή η περίπτωση! Μπορεί το παιδί να δεχτεί την παραπάνω ιστορία (ή τις παραλλαγές που θα θελήσει να φτιάξει ο κάθε γονιός), όμως ίσως θυμώσει για ό,τι πίστευε αυτόν τον καιρό. Να θυμάστε δεν έχει τόσο νεύρα με σας, αλλά με το ότι πίστευε τόσο καιρό σε κάτι που δεν υπάρχει (τουλάχιστον σαν άνθρωπος) και κάπου πρέπει να ρίξει το φταίξιμο.

Δε χάνουμε σαφώς την ψυχραιμία μας! Μπορούμε να πούμε στο παιδί πως όταν ήταν πιο μικρό ίσως να μην μπορούσε να καταλάβει ακριβώς όλη την ιστορία (εκεί ο κάθε γονιός μπορεί να το εμπλουτίσει όπως πιστεύει για να χαλαρώσει το παιδί ) και πως περιμέναμε να το καταλάβει μόνο του όταν το ίδιο ένιωθε έτοιμο.

Να θυμάστε πως όταν οι γονείς δε χάνουν την πίστη τους τότε το παιδί πάντα θα τη βρίσκει και πάντα θα ελπίζει!

 

Καλά Χριστούγεννα!!!

 

Μαρούσα Μελισσαράτου,

Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Geldard, D. & Geldard, K. (2011). Η Συμβουλευτικη Ψυχολογία Στα Παιδια, Θεωρία – Εφαρμογές. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΑΙΣΕ ΤΟΝ ΤΑΡΑΝΔΟ

.