Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΜΕΡΟΣ Δ΄
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ-ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΚΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΚΗΝΙΚΩΝ
ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:
Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:
•Συνεργασία
•Συγκέντρωση
•Χωρική αντίληψη
•Ομαδικότητα
•Μνήμη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Ένα θεατρικό κείμενο αποτελείται από σκηνές. Αλλαγή σκηνής έχουμε όταν υπάρχει αλλαγή χώρου ή χρόνου στο κείμενο. Έτσι λοιπόν μπορεί να αλλάζουν κάποια ή και όλα τα αντικείμενα – έπιπλα που χρησιμοποιούμε στην κάθε σκηνή.
1. Όταν τελειώνει η κάθε σκηνή, οι ηθοποιοί όπου συμμετέχουν σ’αυτή καθώς και εκείνοι που παίζουν στην επόμενη ( αν δεν χρειάζεται να βρίσκονται κάπου αλλού, π.χ. να αλλάζουν ρούχα ) είναι και αυτοί που θα βοηθήσουν στην αλλαγή των σκηνικών αντικειμένων.
2. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει όλοι να γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος για τις αλλαγές, δηλαδή ο χρόνος που θα περιμένουν οι θεατές για την έναρξη της επόμενης σκηνής.
Για παράδειγμα:
– Ο Γιώργος παίρνει τις καρέκλες και τις τοποθετεί σε συγκεκριμένο σημείο έξω από τη σκηνή.
• Η Μαρία φέρνει το τηλέφωνο και το τοποθετεί πάνω στο τραπέζι.
• Η Ελένη τοποθετεί το κάδρο και αφαιρεί τη μία καρέκλα, κτλ.
3. Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους πως οι αλλαγές των σκηνικών θα πρέπει να γίνονται όχι μόνο γρήγορα αλλά και χωρίς θόρυβο!
4. Κάθε εργασία σημειώνεται σε χαρτί που βρίσκεται σε σημείο (ή σημεία) όπου όλοι έχουν πρόσβαση ώστε να το συμβουλεύονται κατά τη διάρκεια της παράστασης. Συνήθως το κολλάμε σε τοίχους κοντά στις εξόδους της σκηνής. Δίπλα σε αυτό υπάρχει και ένα χαρτί στο οποίο αναγράφεται η σειρά των σκηνών και το ποιοι συμμετέχουν σε αυτές.
Π.χ: Σκηνή Α. Παίζουν:……., Σκηνή Β- Παίζουν:……
5. Τα μικρά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε μπορούν να μπουν σε κούτες που αντιστοιχούν σε κάθε σκηνή ώστε να μην μπερδευόμαστε κατά τη διάρκεια των αλλαγών.
ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Στη φάση αυτή οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία έχοντας την ευθύνη για την οργάνωση της παράστασης. Έτσι καλλιεργείται η ομαδικότητα και η συγκέντρωση που χρειάζεται προκειμένου να συνδημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Για να λειτουργεί χωρίς κενά η διαδικασία των αλλαγών μαθαίνουν και επαναλαμβάνουν συγκεκριμένες κινήσεις, σε συγκεκριμένο χρόνο και σε συγκεκριμένο χώρο. Η καλή συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων απαιτεί προϋπόθεση για να λειτουργήσει μια παράσταση και αυτό επιτυγχάνεται με τις επαναλαμβανόμενες πρόβες, τον αριθμό των οποίων θα ορίσει ο εκπαιδευτής-σκηνοθέτης.
Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού