ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ & ΟΙ ΡΟΛΟΙ

ΑΝΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΜΕΡΟΣ Ά

 

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ

Προσέγγιση θεατρικού ρόλου

Δημιουργική σκέψη

Λεκτική επικοινωνία

Συγκέντρωση

Κατανόηση κειμένου

Φαντασία

Ενσυναίσθηση

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Ο εκπαιδευτής βρίσκει ένα θεατρικό έργο, ή δημιουργεί ένα. Μπορεί να χρησιμοποιήσει σκηνές από ένα θεατρικό έργο, από μία ταινία ή να γράψει ένα κείμενο με διαλόγους εμπνευσμένο από ένα παραμύθι για παράδειγμα. Φροντίζουμε οι ρόλοι του κειμένου που έχουμε στη διάθεσή μας να είναι σε αριθμό όσοι και οι εκπαιδευόμενοι.

2.Βγάζουμε το κείμενο σε φωτοτυπίες για όλους τους εκπαιδευόμενους.

3.Καθόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και ξεκινάμε την πρώτη ανάγνωση του θεατρικού μας έργου.

4. Αφού τελειώσει η διαδικασία της ανάγνωσης συζητάμε:

Ποια είναι η ιστορία και πως εξελίσσεται,

Ποιο είναι το μήνυμα που μας δίνει η ιστορίας μας,

Τι είναι ο κάθε ρόλος (ανάλυση ρόλων και κοινωνική θέση),

Σε ποιο χώρο διαδραματίζεται. Π.χ μέσα σε ένα σπίτι, στην εξοχή, σε μία φανταστική χώρα κτλ.,

Σε ποια χρονική περίοδο (ιστορική εποχή) διαδραματίζεται, αν υπάρχει περιορισμός. Π.χ. Στην αρχαία Ελλάδα, στη σύγχρονη Ελλάδα, κτλ και συζητάμε για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των ανθρώπων της εκάστοτε εποχής.

5. Στη συνέχεια διαβάζει ένας ένας τους ρόλους και συμφωνούμε όλοι μαζί στο ποιος ρόλος ταιριάζει σε κάθε εκπαιδευόμενο.

Η διανομή έχει ολοκληρωθεί και η εκμάθηση των ρόλων ξεκινά!

 



 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Μπορεί οι ρόλοι να είναι περισσότεροι από τον αριθμό των εκπαιδευόμενων. Σε αυτή την περίπτωση κάποιοι θα έχουν δύο ρόλους. Οι διανομή γίνεται και με βάση τη διευκόλυνση των για τις απαραίτητες αλλαγές. Αν για παράδειγμα ο πρώτος ρόλος κάποιου εμφανίζεται στην α΄σκηνή και ο δεύτερος στη γ΄, τότε υπάρχει και το χρονικό περιθώριο για την αλλαγή ρούχων που ίσως θα χρειαστεί να γίνει.

Αν οι ρόλοι είναι λιγότεροι, τότε μπορούμε να κάνουμε διπλή διανομή. Δηλαδή να παίξουν δύο εκπαιδευόμενοι τον ίδιο ρόλο. Έτσι η παράσταση θα παιχτεί ξανά με τη δεύτερη ομάδα ηθοποιών.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η διαδικασία του “στησίματος” μιας παράστασης απαιτεί ομαδικότητα, συγκέντρωση και πολλή φαντασία. Εργαζόμαστε στην κατανόηση κειμένων και στη συνέχεια η σκέψη μετουσιώνεται σε μία άκρως δημιουργική διαδικασία που δίνει ζωή σε ρόλους που δεν υπάρχουν παρά μόνο γραμμένοι πάνω σε ένα χαρτί. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να μοιράζονται τις ιδέες τους, να αναλύουν και να κατανοούν χαρακτήρες και μέσα από αυτούς να ερμηνεύουν και να αναγνωρίζουν συμπεριφορές. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να κατανοούν τον κόσμο, να έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα και να μπαίνουν στη διαδικασία να αναζητήσουν τα αίτια αλλά και λύσεις για αυτά. Επίσης, αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση, η ικανότητα δηλαδή να βιώνουν τα συναισθήματα του άλλου, που βοηθά στη συναισθηματική ανάπτυξή τους.

 

Δείτε επίσης: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού