επισκεψη-στον-γιατρο

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ!

Και η επίσκεψη στον γιατρό…γίνεται παιχνιδάκι!!!

 

Τα παιδιά πολλές φορές αντιδρούν στην ιδέα να επισκεφθούν τον γιατρό καθώς συνδέουν την επίσκεψη με στιγμές κατά τις οποίες είναι άρρωστα, πονούν και νιώθουν ευάλωτα. Οπότε είναι λογικό αυτή η διαδικασία να τα αγχώνει και να τους δημιουργεί ένταση.

Στην ειδική αγωγή η δραστηριότητα που προτείνεται αποκτά ιδιαίτερη αξία και χρησιμότητα. Η διαδικασία αναβιώνεται μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της τάξης και δημιουργεί τις συνθήκες για τη σωστή επεξεργασία της συμπεριφοράς των άλλων αλλά και της δικής μας, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί στα πλαίσια ειδικών προγραμμάτων για την υγεία.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Παιχνίδι ρόλων που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Λεκτική επικοινωνία

Φαντασία

Ενσυναίσθηση

Σωματική επαφή

Βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων

Συνεργασία

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

1. Το παιχνίδι ξεκινά με μία σειρά ερωτήσεων από τον εκπαιδευτή.

Παραδείγματα: «έχετε πάει ποτέ σε γιατρό;», «Πως ένιωσες;», «Σας αρέσει να πηγαίνετε και γιατί;», «Υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να επισκέπτεται τον γιατρό του; Γιατί;», «Ο γιατρός σας τι σας λέει συνήθως;», «Είναι καλός;», «Για ποιο λόγο πηγαίνουμε στον γιατρό;».

2. Έπειτα ρωτάμε σε ποιον γιατρό (ειδικότητα) πηγαίνουμε όταν: -πονάει το αυτί μας, -χτυπήσουμε το γόνατό μας, -κάτι έχει μπει στο μάτι μας και μας ενοχλεί, -δεν έχουμε καλή διάθεση,-πονάει το δόντι μας, κτλ.

Μαθαίνουμε την χρησιμότητα των ειδικών προκειμένου να είμαστε υγιείς και ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να φοβόμαστε. Αντιθέτως όταν πονάμε, ο γιατρός είναι εκεί για να μας απαλλάξει από κάθε δυσάρεστο συναίσθημα. (Αν υπάρχει στη διάθεση του εκπαιδευτή κάποιο ιατρικό σετ-παιχνίδι τότε εξηγεί τι είναι το κάθε εργαλείο και πως το χρησιμοποιούμε. Μπορούμε να έχουμε μαζί μας στηθοσκόπιο, θερμόμετρο, ψεύτικη σύριγγα, μάσκα, γλωσσοπίεστρο, γάζες ή όποιο άλλο υλικό κρίνουμε προκειμένου να μπούμε στους ρόλους μας!)

3. Τώρα ήρθε η στιγμή να γίνουμε οι γιατροί αλλά και οι ασθενείς και οι αυτοσχεδιασμοί ξεκινούν! (Στην αρχή μπορεί να συμμετέχει και ο εκπαιδευτής ως βοηθός γιατρού).

Οι εκπαιδευόμενοι διαλέγουν ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουν. Ανά ζευγάρια κάποιος γίνεται ο ορθοπεδικός και κάποιος ο ηλικιωμένος κύριος που τον πονάει η μέση του και δεν μπορεί να περπατήσει. Κάποιος άλλος γίνεται παθολόγος και εξηγεί στον ασθενή του πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την υγεία του, καθώς κοιτάζει τις τελευταίες εξετάσεις του. Ο ασθενής ακούει με προσοχή την αγωγή για τη θεραπεία καθώς και τις συμβουλές του γιατρού!

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Οι εκπαιδευόμενοι καθώς μας μιλούν για το πως βιώνουν την εμπειρία αυτή, αντιλαμβανόμαστε αν τους στρεσάρει η διαδικασία ή αν για κάποιους από αυτούς είναι ακόμα και διασκεδαστική. Το παιχνίδι αυτό βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη διαδικασία με έναν διασκεδαστικό τρόπο αφού μπαίνουν και στη θέση του γιατρού. Κατανοούν την αναγκαιότητα της διαδικασίας, ότι είναι σημαντική η περιγραφή των συμπτωμάτων τους ώστε να μπορέσει ο γιατρός να δώσει τη σωστή θεραπεία και έτσι η ιδέα μιας επίσκεψης δεν προκαλεί πλέον φόβο.

 

 

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός- Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού