η-κυρα-σαρακοστη

H ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 

 

Ένα παιχνίδι ισορροπίας και συνεργασίας αλλά και γνωριμία με τις διατροφικές συνήθειες κατά τη Σαρακοστή. Σύμφωνα με τον Gallahue, (2002), η ισορροπία είναι βασικό στοιχείο όλων των κινήσεων και βασική δεξιότητα για την ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Ισορροπία

Διατροφή

Συνεργασία

Επικοινωνία

Ψυχαγωγία

Συντονισμός όρασης – χεριού

Στόχος

ΥΛΙΚΑ :

Ένα χαρτόνι με την κυρά Σαρακοστή

Μπάλα

Στεφάνι/ μπασκέτα

 

ΧΡΗΣΗ:

Τοποθετούμε την κυρά Σαρακοστή στον τοίχο και ένα στεφάνι με την μπάλα μέσα σε αυτό μπροστά από την μπασκέτα.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ :

Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τα παιδιά ότι:

1.Πρέπει να δημιουργήσουν μια γραμμή ο ένας δίπλα από τον άλλο και να σταθούν με το ένα πόδι.

2.Στόχος του παιχνιδιού είναι οι παίκτες να ζωγραφίσουν τα 7 πόδια της κυρά Σαρακοστής πηγαίνοντας μέχρι την μπάλα με κουτσό .

3.Μόλις φτάσει στην μπάλα πρέπει να ρίξει καλάθι.

4.Εάν είναι επιτυχημένο θα ζωγραφιστεί κάποιο πόδι στην κυρά Σαρακοστή, εάν όχι θα επιστρέψει με κουτσό στην θέση του και συνεχίζει ο επόμενος.

 

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:

Μπορεί ο εκπαιδευτικός να δημιουργήσει περισσότερες ομάδες , ώστε να γίνει ανταγωνιστικό το παιχνίδι. Ακόμα, θα μπορούσε να γίνει δυσκολότερη η διαδικασία προσθέτοντας επιπλέον εμπόδια στην διαδρομή, εκτός του τρεξίματος, δοκούς ισορροπίας ή ορισμένες διαδρομές ζικ- ζακ κλπ.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Αυτό το παιχνίδι παίζεται σε τάξη, αυλή ή ακόμη καλύτερα στο γυμναστήριο του σχολείου, ώστε να υπάρχει άνετος και μεγάλος χώρος. Μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με το Πάσχα και συγκεκριμένα για την Σαρακοστή. Αλλά ακόμα καλύτερα για τις διατροφικές συνήθειες μας, για το τι τρώει ο καθένας μας και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την διατροφή μας.

 

 

Παπαπέτρου Μαρουσώ Κλειώ

Καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής

M.Ed. Ειδικής Αγωγής

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gallahue, D. (2002). Αναπτυξιακή φυσική αγωγή για τα σημερινά παιδιά. Θεσσαλονίκη: University Studio Press.