ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΡΟΥΧΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ! - Η εκμάθηση της γραφής είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία κατά την οποία η αξιοποίηση των αισθήσεων (όρασης...

ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΡΟΥΧΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ!

 

Η εκμάθηση της γραφής είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία κατά την οποία η αξιοποίηση των αισθήσεων (όρασης και κίνησης) δρα πολύ θετικά. Πιο συγκεκριμένα, κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή δραστηριοτήτων που απαιτούν συνδυασμό χεριού- ματιού ώστε να οριοθετηθεί η γραφή και ο έλεγχος των μυών ( Berninger et al., 2006).

Αυτή τη φορά συνδυάσαμε τη συζήτηση για τα ρούχα του χειμώνα με μία προγραφική δραστηριότητα.

Εσάς τα ρούχα του χειμώνα ποια γράμματα σας θυμίζουν;

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής, σε Ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, στο Νηπιαγωγείο και στην Α/βάθμια εκπαίδευση.

 

ΣΤΟΧΟΙ:

• Άσκηση προσανατολισμού

Οπτικοκινητικός συντονισμός

Λεπτή κινητικότητα

Εμπλουτισμός προφορικού λόγου

Δημιουργικότητα

 

ΥΛΙΚΑ:

Χαρτόνι

Μαλλί

Μαρκαδόροι

Γλωσσοπίεστρα

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1. Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τους εκπαιδευόμενους ότι θα μιλήσουν για τα ρούχα του χειμώνα. Καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως :

Τι φοράμε τον χειμώνα στο κεφάλι για να μην κρυώνουμε;

Τι φοράμε στον λαιμό και στα χέρια;

Φοράμε μακρύ ή κοντό παντελόνι;

Από τι είναι φτιαγμένα τα γάντια, το κασκόλ και ο σκούφος;Γιατί;

2. Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι κρατούν κάρτες με ρούχα όπως το παντελόνι, τη μπλούζα, το κασκόλ, το σκουφάκι και ακολουθούν το περίγραμμα του κάθε ρούχου με το δάχτυλο. Έτσι μπορούν να εντοπίσουν σε ποιο γράμμα πλησιάζει το περίγραμμα του κάθε ρούχου.

 

3. Οι εκπαιδευόμενοι μας απάντησαν ότι το παντελόνι τους θυμίζει το γράμμα Λ (λάμδα), Α (άλφα) και Π (πι). Η μπλούζα τους θυμίζει το γράμμα Π (πι) ενώ το κασκόλ το Ι (γιώτα). Τέλος, ο σκούφος σε άλλους θύμισε το Ο (όμικρον) και σε άλλους το Υ (ύψιλον).

4. Ήρθε η στιγμή της δημιουργίας! Σε χαρτόνι οι εκπαιδευόμενοι σχηματίζουν τα γραμματάκια – ρούχα και αφού τα κόψουν τα τυλίγουν με μαλλί της αρεσκείας τους!

5. Τέλος, σε ένα γλωσσοπίεστρο κολλούν τα χειμωνιάτικα ρούχα που έφτιαξαν σχηματίζοντας μια ανθρώπινη φιγούρα.

 

Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας

Η ΑΡΓΩ

Οι εκπαιδευόμενοι δημιούργησαν τα δικά τους χειμωνιάτικα ρούχα μέσα από μία προγραφική δραστηριότητα και το διασκέδασαν!Εσείς;

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Berninger V, Rutberg J, Abbott R, Garcia N, Anderson-Youngstrom M, Brooks A, Fulton C.(2006).  Tier 1 and Tier 2 early intervention for handwriting and composing. Journal of School Psychology.44:3–30.

 

 

 

Βασιλά Ελπίδα

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων