ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜOY ΠΑΡΑΜΥΘΙ!
Στην προηγούμενη συνάντησή μας δημιουργήσαμε το δικό μας παραμύθι. Τώρα ήρθε η ώρα να το ζωντανέψουμε μέσα από εικόνες και να αποτυπώσουμε σε ζωγραφιές την ιστορία μας.
Πού απευθύνεται:
Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.
Επιμέρους στόχοι:
•Έκφραση μέσα από τη ζωγραφική
• Δημιουργική σκέψη
• Ψυχαγωγία
• Φαντασία
• Επικοινωνία
Πώς παίζεται:
1) Ενημερώνουμε τα παιδιά πως σήμερα ήρθε η ώρα να αποτυπώσουμε στο χαρτί τους ήρωες του παραμυθιού που δημιουργήσαμε στην προηγούμενή μας συνάντηση και παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.
2) Ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τα πρόσωπα που παίζουν στο παραμύθι μας αλλά και τους χώρους όπου αυτό διαδραματίζεται. Αν για παράδειγμα το παραμύθι μας έχει ως θέμα“Ο μικρός Γιώργος που δεν ήθελε να διαβάζει” τότε ζωγραφίζουμε έτσι όπως ο καθένας φαντάζεται τον μικρό Γιώργο, τη μαμά του και τη δασκάλα του, τους χώρους του σχολείου, το δωμάτιο του Γιώργου και όποιον άλλο χώρο έχουμε συμπεριλάβει στην ιστορία μας. Έτσι σιγά σιγά δημιουργούμε εικόνες και ερχόμαστε πιο κοντά στη φανταστική αυτή πραγματικότητα των ηρώων μας.
3) Μπορούμε πριν ξεκινήσει η διαδικασία να συζητήσουμε, καταλήγοντας στο πως θα μοιάζουν εξωτερικά οι ήρωές μας. Πώς φανταζόμαστε άραγε πως είναι ο Γιώργος; Τι φοράει; Ποια είναι τα αγαπημένα του παιχνίδια; Το ίδιο και για τη μητέρα του, τη δασκάλα του κοκ. Ποιους χώρους του σπιτιού ή του σχολείου διαλέξαμε για την ιστορία μας; Έτσι οι εικόνες που θα έχει το κάθε παιδί γίνονται συγκεκριμένες και η διαδικασία πιο εύκολη. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το κάθε παιδί μπορεί να δώσει τη δική του εκδοχή με τις δικές του εικόνες.
4) Συγκεντρώνουμε τις ζωγραφιές και αν θέλουμε τις τυπώνουμε μαζί με το κείμενο της ιστορίας δημιουργώντας ένα όμορφο εικονογραφημένο παραμύθι από την ομάδα των παιδιών!
*Τέλος ενημερώνουμε ότι στην επόμενη συνάντησή μας θα πρέπει ο καθένας να έχει μαζί του αντικείμενα και ρούχα που φαντάζεται ότι χρησιμοποιούν οι ήρωές μας γιατί το παιχνίδι συνεχίζεται!!! Δείτε στο επόμενο άρθρο μας πώς θα γίνουμε ήρωες στο παραμύθι!
Θέματα για συζήτηση:
Η ζωγραφική αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας για τα παιδιά. Κινούμενα μέσα στη φαντασία και την πραγματικότητα μας δίνουν στοιχεία για την προσωπικότητά τους, τις ανάγκες τους, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Παράλληλα είναι ένας εξαιρετικά δημιουργικός τρόπος διασκέδασης και χαλάρωσης. Όταν οι εκπαιδευτές ή οι γονείς επιβραβεύουν τα παιδιά για το έργο τους, ενισχύεται σημαντικά η αυτοπεποίθησή τους. Πόσο μάλλον σε αυτή τη δραστηριότητα όπου τα παιδιά καταφέρνουν να αποτυπώσουν με εικόνες μια δική τους ιστορία και να μας την παρουσιάσουν!
Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού