το-δικο-μασ-παραμυθι

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!

 

Τι κι αν υπάρχουν τόσα παραμύθια…εμείς θα δημιουργήσουμε το δικό μας!

 

Απευθύνεται σε:

Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

Επιμέρους στόχοι:

Συγκέντρωση

Δημιουργική σκέψη

Λεκτική επικοινωνία

Ψυχαγωγία

Φαντασία

Αφηγηματική ικανότητα

 

Πώς παίζεται:

Συγκεντρώνουμε την ομάδα σε κύκλο και ενημερώνουμε ότι σήμερα θα δημιουργήσουμε το δικό μας παραμύθι!

Μπορούμε να ξεκινήσουμε συζητώντας για τα αγαπημένα μας παραμύθια και κάνοντας ερωτήσεις όπως: «ποιο είναι το αγαπημένο σου παραμύθι;», «ποιος ο αγαπημένος σου ήρωας και για ποιο λόγο;», «τι δε σου αρέσει σε αυτό το παραμύθι;», «θα σου άρεσε καλύτερα αν τελείωνε διαφορετικά;», «εσύ ποια λύση θα έδινες;» κ.α.

Συζητάμε επίσης για τη δομή των παραμυθιών με απλά λόγια. Δηλαδή ότι οι ιστορίες αυτές έχουν μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος. Μπορούμε πριν ξεκινήσουμε, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για το θέμα που θα μας απασχολήσει στην ιστορία αυτή. Για παράδειγμα: “Ο μικρός Γιώργος που δεν ήθελε να διαβάζει”. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα… ο Γιώργος δεν θέλει να διαβάσει και εμείς θα βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση ώστε να ολοκληρωθεί η ιστορία μας και να δώσουμε ένα όμορφο τέλος αλλά και μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Γιώργος.

Ορίζουμε επίσης ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι χαρακτήρες που θα παίζουν στην ιστορία, π.χ. Η μητέρα του Γιώργου, η δασκάλα του και ένας φίλος του, αλλά και τον τόπο όπου θα διαδραματιστεί όπως για παράδειγμα: το σπίτι του Γιώργου και το σχολείο του.

Όπως καθόμαστε σε κύκλο ξεκινάμε την αφήγηση δημιουργώντας το παραμύθι μας, ένας ένας μέχρι να κλείσει ο κύκλος και με τον τελευταίο να δίνει το τέλος της ιστορίας μας. Για να μπούμε στον φανταστικό κόσμο του παραμυθιού ξεκινάμε με τη χαρακτηριστική φράση:«Μια φορά και έναν καιρό….». Δίνουμε όσο χρόνο χρειαστεί στους εκπαιδευόμενους για να φανταστούν, να εκφραστούν και να αποφασίσουν για την εξέλιξη της ιστορίας.

 

Σημείωση:

Μπορούμε επίσης -αν η ομάδα ανταποκρίνεται- καθώς ένα ένα τα παιδιά θα μιλούν και θα συνεχίζουν την ιστορία, οι υπόλοιποι να δίνουν ιδέες/εκδοχές και αν αυτός που μιλά συμφωνεί να τις εντάσσει στο κομμάτι της ιστορίας που του αναλογεί.

Ο εκπαιδευτής στο τέλος μπορεί να γράψει σε χαρτί το παραμύθι και να το μοιράσει στα παιδιά. Σε επόμενη συνάντηση μπορείτε να προχωρήσετε στην εικονογράφηση του παραμυθιού, δείτε τη δική μας πρόταση εδώ.

 

Θέματα για συζήτηση:

Τα παραμύθια αποτελούν έναν σημαντικό τρόπο επικοινωνίας. Το παιδί μέσα από την αφήγηση μπορεί να μας δώσει στοιχεία για δικούς του προβληματισμούς, ανησυχίες, να διδαχθεί, να ταυτιστεί με χαρακτήρες και γεγονότα και να δώσει λύσεις σε προβλήματα. Η δημιουργία ενός παραμυθιού οξύνει τη φαντασία, συγκροτεί τη σκέψη και βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων. Καλλιεργείται η λεκτική επικοινωνία και ο λόγος μέσα από μια διαδικασία τόσο οικεία και τόσο ευχάριστη όσο το παραμύθι που αποτελεί μια ευχάριστη συνήθεια για όλα τα παιδιά.

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού