το-αισθητηριακο-παιχνιδι-και-η-σημασι

ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

 

H ηλικία και οι ανάγκες των παιδιών είναι πρωτίστης σημασίας για εμάς μιας και σύμφωνα με αυτά διαμορφώνεται το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στα διάφορα πάρτι και εκδηλώσεις που συμμετέχουμε ως διοργανωτές. Κάτι ακόμα που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι η εναλλαγή των παιχνιδιών-δραστηριοτήτων με σκοπό την ύπαρξη του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού των παιδιών.

Κάθε φορά, σε κάθε πάρτι, μέσα από κάθε ομάδα, μαθαίνουμε και εμείς νέους και εναλλακτικούς τρόπους παιχνιδιού. Κάτι που έχουμε παρατηρήσει, ως Χακούνα Ματάτα είναι πως τα αισθητηριακά παιχνίδια αποτελούν πόλο έλξης για τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας. Φυσικά, τα αισθητηριακά παιχνίδια προσαρμόζονται και διαμορφώνονται σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών που μετέχουν στα πάρτι.

Στο παρόν άρθρο, λοιπόν, πρόκειται να γίνει αναφορά στο Αισθητηριακό παιχνίδι και στη σημασία αυτού ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν άρθρα με τα αισθητηριακά παιχνίδια που έχουμε δημιουργήσει και εκτελέσει εμείς μαζί με τα παιδιά.

 

Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι ένα είδος παιχνιδιού και διασκέδασης στο οποίο τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας και ικανοτήτων, χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να παίξουν! Είναι το αυθόρμητο παιχνίδι των παιδιών, το οποίο αφορά όλες τις αισθήσεις και αποτελεί μία ολοκληρωμένη διαδικασία μάθησης.

Η ανάγκη για εξερεύνηση καθώς και η φυσική τους περιέργεια, τα οδηγεί να δράσουν πάνω στα υλικά, που χρησιμοποιούνται στα αισθητηριακά παιχνίδια, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, να παίξουν με αυτά και να ανακαλύψουν μέσα από αυτά. Τα υλικά του αισθητηριακού παιχνιδιού μπορεί να έχουν διάφορες υφές, μυρωδιές, γεύσεις και ήχους. Μερικά από αυτά είναι: νερό, αλεύρι, χώμα, άμμος, όσπρια, μακαρόνια, καλαμάκια, φύλλα, πηλός, κουδουνάκια, μουσικά όργανα, κοχύλια, ζελές κ.α.

 

Στο αισθητηριακό παιχνίδι απενοχοποιείται από τους μικρούς αλλά κυρίως από τους μεγάλους η έννοια του «λερώματος!» Τα λερώματα στο αισθητηριακό παιχνίδι αποτελούν απόλαυση και διασκέδαση αλλά κυρίως αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά καλούνται να να αισθανθούν και να οδηγηθούν στην ανακάλυψη.

Μέσα από την χαρά που βιώνουν, ανακαλύπτοντας και εξερευνώντας το κάθε υλικό, μας παρασύρουν και εμάς στο δικό τους μαγικό τρόπο παιχνιδιού και μάθησης. Εξίσου σημαντικό είναι, ότι μέσα από το αισθητηριακό παιχνίδι τα παιδιά ελευθερώνονται και εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν κάτι μέσα από αυτό.

 

Στόχοι-Οφέλη:

Άσκηση λεπτής κινητικότητας

Ενίσχυση φυσικής περιέργειας

 Ενίσχυση αυτοπεποίθησης-αυτοεκτίμησης

 Ελεύθερη έκφραση εμπειριών, συναισθημάτων, σκέψεων

Εκμάθηση ομαδοποίησης, ταξινόμησης, κατηγοριοποίησης

Ενίσχυση αισθήσεων

Ενίσχυση συνεργασίας

Ενίσχυση φαντασίας

 

Τα οφέλη και οι στόχοι μέσα από τα αισθητηριακά παιχνίδια είναι πολλά! Τα παιδιά ακούν, αισθάνονται, γεύονται, μυρίζουν, αγγίζουν. Πάνω από όλα όμως παίζουν, χαμογελούν και διασκεδάζουν!

 

Συνοψίζοντας, το αισθητηριακό παιχνίδι είναι ο πιο εύκολος αλλά παράλληλα ο πιο δύσκολος τρόπος για να προσελκύσουμε τα παιδιά. Ο πιο εύκολος γιατί τα παιδιά τρελαίνονται για λερώματα και ο πιο δύσκολος γιατί απαιτεί ιδιαίτερη φαντασία και δημιουργικότητα από εμάς αλλά και μία συγκεκριμένη προσέγγιση στα παιδιά που δυσκολεύονται στο παίξιμο αυτών.

Σίγουρα όμως αξίζει να το δοκιμάσετε είτε είστε παιδαγωγοί, είτε γονείς, είτε θεραπευτές, είτε εμψυχωτές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν μπείτε και εσείς, οι μεγάλοι, στη διαδικασία να παίξετε με κάποιο από τα αισθητηριακά υλικά, δεν θα μπορείτε, αλλά ούτε και θα θέλετε, να σταματήσετε! Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να μάθουμε τα ΠΑΝΤΑ βιωματικά, μέσα από τις αισθήσεις μας.

 

 

Στα επόμενα άρθρα μας θα σας παρουσιάσουμε κάποιες προτάσεις μας για αξέχαστα παιχνίδια και λερώματα!Πατήστε ΕΔΩ

 

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί τους,

πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί και

θα τις βρείτε στη σελίδα τους στο facebook:

Χακούνα Ματάτα