σπασε-το-μπαλονι

ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

 

Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας από εμάς να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα θέλω και τις ανάγκες των παιδιών. Εμείς σαν Χακούνα Ματάτα προσπαθούμε πάντα να βγάλουμε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες, τα θέλω και τα αιτήματα των παιδιών και στο τέλος του κάθε πάρτι να ανταμειφθούμε από τα χαμόγελα που βλέπουμε στα πρόσωπα τους.

Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε «Τι ξετρελαίνει τους μικρούς μας φίλους;» και χωρίς δεύτερη σκέψη καταλήξαμε στην απάντηση «Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού».

Πρόκειται για ένα από τα πιο πετυχημένα, ομαδικά και διασκεδαστικά παιχνίδια. Αυτό διότι τα παιδιά καλούνται να αναζητήσουν, να λερωθούν, να τρέξουν, να σκεφτούν, να φωνάξουν κλπ. Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν στην εύρεση ενός μοναδικού θησαυρού που άλλοτε είναι υλικά για μία μοναδική κατασκευή άλλοτε πινιάτα, άλλοτε μικρά δωράκια. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως στο τέλος του κάθε πάρτι τα παιδιά μας ζητάνε να ψάξουμε έναν ακόμα κρυμμένο θησαυρό.

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να εκτελεστεί από τον οποιονδήποτε. Αρκεί να υπάρχει όρεξη, φαντασία και πολλή πολλή αγάπη για τα παιδιά.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από το θέμα που θα έχει το κυνήγι του θησαυρού.

Στόχοι:

Συνεργασία

Ψυχαγωγία

Αδρή κινητικότητα

Συντονισμός

Συγκέντρωση

Ενίσχυση αντιληπτικών δεξιοτήτων

Φαντασία

Εγρήγορση

Πρώτο βήμα

Είναι πολύ σημαντικό πριν σκεφτούμε ποιο θα είναι το κυνήγι του θησαυρού, να γνωρίζουμε τις ηλικίες των παιδιών και τον χώρο που θα λάβει μέρος το πάρτι. Αν για παράδειγμα, τα παιδιά στην πλειοψηφία τους είναι 4-5 ετών το κυνήγι του θησαυρού θα είναι κατά βάση κινητικό ενώ αν πρόκειται για μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να συμπεριληφθούν και γρίφοι. Ο χώρος που θα γίνει το πάρτι είναι εξίσου σημαντικό να είναι γνώριμος γιατί με αυτό το τρόπο προσαρμόζονται οι δραστηριότητες του κυνηγιού.

Δεύτερο βήμα

Ορίζουμε τη διάρκεια που θα έχει το κυνήγι του θησαυρού. Η διάρκεια εξαρτάται επίσης από την ηλικία των παιδιών. Ωστόσο, να μην ξεχνάμε πως ο στόχος είναι ο θησαυρός και η ανυπομονησία των παιδιών για την εύρεση αυτού είναι μεγάλη. Επομένως, η διάρκεια συνήθως δεν ξεπερνάει τη μισή ώρα.

Τρίτο βήμα (και πολύ σημαντικό)

Ο θησαυρός θα πρέπει να είναι πολύ καλά κρυμμένος. Είναι πολύ σημαντική η κρυψώνα γιατί αν ανακαλύψει ένα παιδί το θησαυρό θα τον εμφανίσει και στα υπόλοιπα παιδιά και έπειτα από αυτό δεν θα υπάρχει ο ίδιος ενθουσιασμός για την συμμετοχή τους στις δραστηριότητες που θα τους οδηγήσουν στην εύρεσή του.

 

Ένα από τα κυνήγια θησαυρού των Χακούνα Ματάτα που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-5 ετών

«ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΜΕΝΟ ΣΤΕΜΜΑ»

1Η ΣΤΆΣΗ: Κουκουβάγια

Δίνει ένα γρίφο στα παιδιά (σαν σοφό ζώο που είναι) και τους οδηγεί στην επόμενη στάση.

2Η ΣΤΆΣΗ: Πιγκουίνος

Ο πιγκουίνος δείχνει στα παιδιά το πόσο περήφανος είναι που έλυσαν το πρώτο γρίφο και έτσι τους βάζει το αγαπημένο του τραγούδι το οποίο χορεύουν όλοι μαζί. Αφού χορέψουν το τραγούδι με τον τρόπο που το χορεύει ο πιγκουίνος τους δίνει μερικά στοιχεία που θα οδηγήσει τα παιδιά στο επόμενο ζώο.

3Η ΣΤΑΣΗ: Λιοντάρι

Το λιοντάρι δείχνει πολύ στεναχωρημένο αλλά και θυμωμένο γιατί κάποιο ζώο από τη ζούγκλα του έκλεψε το βασιλικό του στέμμα. Έτσι λοιπόν αναθέτει στα παιδιά μία αποστολή «Να βρουν το χαμένο στέμμα». Ακόμα τους λέει τις υποψίες του για το ζώο που μπορεί να το έκλεψε. Με αυτό το τρόπο τα παιδιά οδηγούνται…

4Η ΣΤΑΣΗ: Φίδι

Τα παιδιά λένε στο φίδι το λόγο που βρίσκονται μπροστά του. Το φίδι παραδέχεται πως έκλεψε το στέμμα αλλά μετά τη πίεση που δέχτηκε από ένα άλλο ζώο που τρώει συνέχεια ένα φρούτο που έχει χρώμα κίτρινο και μοιάζει με μισοφέγγαρο. Επίσης, τα παιδιά αν θέλουν να ανακαλύψουν το ζώο που έκλεψε στην πραγματικότητα το στέμμα θα πρέπει να πάνε σέρνοντας κοντά του για να μην τα αντιληφθεί και εξαφανιστεί.

5Η ΣΤΑΣΗ: Μαϊμού

Μόλις τα παιδιά φτάνουνε στη μαϊμού τη ρωτάνε αν έκλεψε το στέμμα και αφού εκείνη το παραδέχεται τους λέει ότι πρέπει να πιάσουνε (συμβολικά) 3 μπανάνες από το δέντρο και να τις φάνε, έτσι ώστε να τους δώσει τα στοιχεία για να οδηγηθούν στο ζώο στο οποίο τελικά έχει δώσει το στέμμα.

6Η ΣΤΑΣΗ: Τυφλοπόντικας

Ο τυφλοπόντικας καλωσορίζει τα παιδιά και τους λέει ότι όντως έχει το στέμμα αλλά επειδή είναι τυφλό ζώο δεν ξέρει που το έχει ακουμπήσει. Έτσι τα παιδιά ψάχνουν τριγύρω του να βρούνε το στέμμα και μόλις το βρίσκουνε το επιστρέφουνε στο λιοντάρι. Μετά τους δίνει ένα στοιχείο που θα τους οδηγήσει στο επόμενο ζώο.

7Η ΣΤΑΣΗ: Ελέφαντας

Ο ελέφαντας λέει στα παιδιά πως δεν νοιώθει καλά γιατί ήπιε πολύ νερό από την προβοσκίδα του και τώρα δεν μπορεί να κουνηθεί. Ζητάει από τα παιδιά τη βοήθειά τους λέγοντάς τους να του φέρουνε τον γιατρό τον οποίο φοβάται πολύ. Μετά τους δίνει το στοιχείο που τους οδηγεί στο ζώο-γιατρό.

8Η ΣΤΑΣΗ: Ποντίκι

Το ποντίκι δείχνει πολύ σοβαρό και ρωτάει τα παιδιά τι θέλουν στο ιατρείο του την ώρα που εξετάζει ασθενή. Αφού τα παιδιά του λένε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελέφαντας, του ζητάνε το επόμενο στοιχείο που θα τα οδηγήσει στο θησαυρό. Έτσι ο ποντικός τους δίνει το στοιχείο.

9Η ΣΤΑΣΗ: Καγκουρό

Το καγκουρό λέει στα παιδιά πως τα περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία γιατί πλησιάζουν στο θησαυρό. Έπειτα τους δίνει ένα γρίφο και αφού τα παιδιά τον λύσουν τους λέει πως πρέπει να χοροπηδήσουν μέχρι να φτάσουν στο πονηρό ζώο του δάσους το οποίο θα τους πει και πού είναι ο θησαυρός.

10Η ΣΤΑΣΗ: Αλεπού

Ανάλογα με το πού είναι κρυμμένος ο θησαυρός η αλεπού λέει και ένα γρίφο. Για παράδειγμα:

Είναι μέρος σκοτεινό…

Και τα ρούχα μας αφήνουμε σε αυτό…

Δώσε σκέψη στο μυαλό…

Και θα βρεις το θησαυρό…

Στο συγκεκριμένο θησαυρό εμείς, οι Χακούνα Ματάτα, είμαστε αυτοί που παριστάνουμε τους χαρακτήρες (ζώα) με αποτέλεσμα να γίνεται πιο διαδραστικό με τα παιδιά και να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για αυτά. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εικόνες με τα συγκεκριμένα ζώα.

Ως συμπέρασμα, μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει πως πρόκειται για μια πολύ δημιουργική και ταυτόχρονα διασκεδαστική διαδικασία- απασχόληση που δίνει αμοιβαία ικανοποίηση και σε εμάς ως διοργανωτές και στα παιδιά αλλά και ταυτόχρονα στους γονείς οι οποίοι από παρατηρητές μπορούν να γίνουν συμμετέχοντες στο όλο σενάριο βοηθώντας τόσο τα παιδιά όσο και εμάς στην εύρεση του θησαυρού.

 

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί τους,

πατήστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί και

θα τις βρείτε στη σελίδα τους στο facebook:

Χακούνα Ματάτα