σασ-παρουσιαζω-τον-φιλο-μου

ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ

 

Είναι ένα παιχνίδι γνωριμίας που γίνεται από την πρώτη κιόλας συνάντηση και απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, σε παιδιά με ειδικές/γενικές μαθησιακές δυσκολίες καθώς και σε ενηλίκους.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και σε ομάδες ενηλίκων.

 

ΣΤΟΧΟΙ:

Επικοινωνία

Οικειότητα

Διασκέδαση

Συγκέντρωση

Μνήμη

 

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

1. Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια και τους δίνεται ο απαραίτητος χρόνος να συνομιλήσουν και να γνωριστούν.

2. Ο χρόνος που θα χρειαστούν τα ζευγάρια δεν μπορεί να είναι απεριόριστος. Θα πρέπει να οριστεί από τον εκπαιδευτή/εμψυχωτή (προτείνονται 5’).

3. Οι ερωτήσεις μπορούν να ορίζονται από τον εκπαιδευτή/εμψυχωτή.

4. Όταν γνωριστούν όλα τα ζευγάρια, ένας ένας παρουσιάζει τον καινούριο του φίλο στην ολομέλεια. Περιγράφει την προσωπικότητά του, λέγοντας όσα έμαθε γι’ αυτόν (όνομα, χόμπι, συνήθειες, ηλικία, οικογένεια κτλ).

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ακούνε προσεχτικά και καλωσορίζουν τον καινούριο τους φίλο στην παρέα. Μπορεί να οριστεί μία λέξη ή ένα σύνθημα για καλωσόρισμα κάθε φορά που τελειώνει η παρουσίαση του νέου φίλου π.χ. «Καλή αρχή, καλή αρχή! Καλωσόρισες κι εσύ!»

5. Ακόμα και αν η ομάδα ήδη γνωρίζεται, τότε συστήνει ο καθένας τον φίλο του στο νέο μέλος π.χ. στον νέο εμψυχωτή!

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ:

Για τα νήπια καθώς και για την ειδική αγωγή χρειάζεται να δοθούν οι ερωτήσεις που θα γίνουν. Ο εκπαιδευτής φτιάχνει τις κάρτες με τις ερωτήσεις. Οι κάρτες θα έχουν εικόνες με χρώματα, φαγητά, ζώα κτλ.

Έτσι μπορούν να ρωτούν «ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Ποιο είναι το αγαπημένο σου ζώο; Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;……..;» Το παιδί που ρωτάται θα απαντά και θα κυκλώνει την απάντηση. Όταν παρουσιάσουν τον καινούριο τους φίλο, θα συμβουλεύονται την καρτέλα με τις σημειώσεις που έχουν κρατήσει.

Στην παρακάτω κάρτα, φαίνεται ότι το παιδί έχει επιλέξει τον ελέφαντα ως αγαπημένο ζώο, τα μακαρόνια ως αγαπημένο φαγητό ενώ το αγαπημένο του χρώμα είναι το μπλε.

 

Κατά την παρουσίαση ο εκπαιδευτικός δίνει οδηγίες ότι τα παιδιά θα ξεκινούν λέγοντας ότι:

Ο νέος μου φίλος/φίλη είναι ο / η……………(όνομα)

Το αγαπημένο του ζώο είναι ……………

Του αρέσουν /αρέσει ………………(φαγητό)

Το αγαπημένο του/ της χρώμα είναι …………..

Στην εκπαίδευση ενηλίκων χρησιμοποιούμε το “παιχνίδι” αυτό ώστε να γνωριστούν και να συντονιστούν οι εκπαιδευόμενοι. Είναι σημαντικό να τους επιτραπεί να εκφραστούν ελεύθερα μιας και στην πρώτη συνάντηση ίσως βιώσουν άγχος και αβεβαιότητα. Εξάλλου η πρώτη συνάντηση θέτει τις βάσεις για τη σύνταξη του μαθησιακού συμβολαίου. Η γνωριμία μπορεί να γίνει σε ζευγάρια ή σε κύκλο και η συνέντευξη μπορεί να περιλαμβάνει ερωτήσεις για την προσωπικότητα, την επαγγελματική κατεύθυνση, για τους λόγους συμμετοχής στο πρόγραμμα/μάθημα κ.α. Η αρχή μπορεί να γίνει με την αυτοπαρουσίαση του εκπαιδευτή αν συμπληρώνονται τα ζευγάρια αλλά μπορεί να συμμετάσχει και ως μέλος ζευγαριού αν ο αριθμός των εκπαιδευόμενων είναι περιττός.

Θέματα για συζήτηση:

Η επικοινωνία με την ομάδα κάνει τη διαδικασία της μάθησης πιο αποτελεσματική. Με το παιχνίδι αυτό δημιουργείται μία πρώτη επικοινωνία με όλη την ομάδα, ώστε να αναπτυχθεί μεγαλύτερη οικειότητα αφού πλέον έχει ξεπεραστεί η αμηχανία που ίσως κάποιος νιώθει όταν βρίσκεται για πρώτη φορά με πρόσωπα που δεν γνωρίζει, είτε αυτά είναι οι νέοι συμμαθητές, είτε ο νέος εκπαιδευτής.

Καλλιεργείται η συγκέντρωση και η μνήμη αφού όλοι θέλουν να γνωριστούν με τα μέλη της καινούργιας ομάδας!

 

Δείτε άλλη μία δραστηριότητα επικοινωνίας εδώ: ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ‘ΣΕΝΑ!

 

 

ΖΩΗ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ-
ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ