μαντεψε-τι-τρωω

ΜΑΝΤΕΨΕ ΤΙ ΤΡΩΩ!

Ένα ευχάριστο παιχνίδι αισθήσεων για παιδιά, που καλλιεργεί τη φαντασία και την αυτοέκφραση.

 

Απευθύνεται σε:

Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής

 

Στόχοι:

Μη λεκτική επικοινωνία

Παρατήρηση

Φαντασία

Συγκέντρωση

Έκφραση μέσα από την κίνηση

 

Πώς παίζεται:

Καθόμαστε σε κύκλο και εξηγούμε πως σήμερα θα παίξουμε ένα παιχνίδι που στόχο έχει να παρατηρήσουμε τις διαφορές και τις ομοιότητες στην έκφραση μας όταν γευόμαστε κάτι. Σήμερα θα περιγράψουμε τη γεύση!Είναι άραγε εύκολο να καταλάβουμε τι τρώει κάποιος απλά βλέποντας την αντίδρασή του μέσα από τις εκφράσεις του;

Ένα ένα τα παιδιά σηκώνονται και τους ζητάμε να περιγράψουν με την έκφραση του προσώπου τους και όχι με τη χρήση λόγου τι τρώνε. Αν κάποια παιδιά δυσκολεύονται, τότε τους δίνουμε εμείς το θέμα.

Μπορεί για παράδειγμα η γεύση να είναι…κάτι γλυκό, κάτι ξινό, κάτι πικρό, κάτι καυτό κτλ.

Τους λέμε να περιγράψουν χαρακτηριστικές και εύκολες γεύσεις για να μπορέσουμε και οι υπόλοιποι να τις αναγνωρίσουμε ευκολότερα. Για παράδειγμα μία καυτή σούπα, ένα παγωτό, λεμόνι κτλ

Οι υπόλοιποι καλούμαστε να αναγνωρίσουμε από τις εκφράσεις ποια γεύση περιγράφει το κάθε παιδί και όλοι μαζί μετά να διαπιστώσουμε τις διαφορετικές δυνατότητες έκφρασης.

 

Παραλλαγή

Φυσικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν και την παντομίμα για να μας δείξουν την τροφή που γεύονται η οποία προκαλεί τις διαφορετικές αντιδράσεις ως προς την έκφραση. Έτσι για κάποια παιδιά η πληροφορία γίνεται πιο συγκεκριμένη και μπορούν να τη διαχειριστούν καλύτερα. Δηλαδή ένα παγωτό είναι κρύο και γλυκό και το τρώμε με συγκεκριμένο τρόπο. Η πληροφορία αυτή κάνει ακόμα πιο εύκολο στους υπόλοιπους να μαντέψουν τι τρώει.

 

Θέματα για συζήτηση:

Το παιχνίδι αυτό ενισχύει και καλλιεργεί τη φαντασία, την αυτοέκφραση και τη δυνατότητα για δημιουργική μη λεκτική επικοινωνία. Τα παιδιά διασκεδάζουν ενώ ταυτόχρονα ανακαλούν εκφράσεις και αντιδράσεις που προέρχονται από συγκεκριμένες δράσεις.

Αυτή τη φορά τους δίνεται η δυνατότητα να τις παρατηρήσουν και όλοι μαζί να βρούμε ομοιότητες και διαφορές, αλλά και να αναγνωρίσουμε μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου και του σώματος διαφορετικά συναισθήματα. Επίσης, τίθεται και αναλύεται το ερώτημα: Πώς θα δείξουμε στο κοινό μας αυτό που θέλουμε να του πούμε;

Αποτελεί λοιπόν μία πρώτη άσκηση που αξιοποιείται στα πλαίσια της Θεατρικής Αγωγής και μέσω του θεατρικού παιχνιδιού εισαγάγει τους μαθητές στην τέχνη του θεάτρου.

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός- Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗς:ΤΙ ΥΠAΡΧΕΙ ΜEΣΑ ΣΤΗ ΤΣAΝΤΑ;