βρεσ-τη-σειρα

ΒΡΕΣ ΤΗ ΣΕΙΡΑ

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μνήμης για παιδιά που δεν τελειώνει και τόσο εύκολα…

 

Απευθύνεται σε:

Παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

Στόχοι:

Μνήμη

Παρατηρητικότητα

Συγκέντρωση

Ψυχαγωγία

 

Πώς παίζεται:

Το μάθημα ξεκινάει και ενημερώνουμε ότι σήμερα θα παίξουμε ένα παιχνίδι για να εξασκήσουμε τη μνήμη μας!

1. Ζητάμε από τους μαθητές να φέρουν αντικείμενα, τα οποία υπάρχουν στον χώρο. Τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν μπορεί να είναι π.χ στυλό, βάζο, κασετίνα, λουλούδι, κουτί από τσίχλες και γενικά αντικείμενα που είτε υπάρχουν στον χώρο είτε τα φέρνουμε μαζί από το σπίτι.

(Είναι καλύτερο τα μεγέθη των αντικειμένων να μην αποκλίνουν σημαντικά μεταξύ τους.)

2. Έπειτα τα τοποθετούμε στη σειρά πάνω σε ένα τραπέζι/θρανίο. Για αρχή τοποθετούμε από τρία έως πέντε και στη συνέχεια –αν η ομάδα ανταποκρίνεται-  αυξάνουμε τον αριθμό.

3. Ένα -ένα τα παιδιά, και αφού αλλάζουμε κάθε φορά τη σειρά των αντικειμένων, παρατηρεί για όσο χρόνο χρειάζεται τα αντικείμενα και στη συνέχεια γυρίζοντας πλάτη μας τα απαριθμεί.

Αναμένουμε να μας πει τη σειρά, για παράδειγμα: στυλό, γόμα, βάζο, κασετίνα…Αν κάποιο από τα παιδιά χρειαστεί να τα παρατηρήσει ακόμα μια φορά, τότε του δίνεται αυτή η ευκαιρία, ώστε να μη νιώσει ότι απέτυχε.

 

 

 

 

Παραλλαγή:

Για κάποια παιδιά είναι πιο εύκολο να θυμούνται χρώματα. Αυτό εξαρτάται από την ομάδα στην οποία απευθύνεται ο εκπαιδευτής. Οπότε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αντικείμενα με μαρκαδόρους ή άλλα όμοια αντικείμενα διαφορετικών χρωμάτων.

 

 

 

 

Θέματα για συζήτηση:

Το παιχνίδι αυτό βοηθά σημαντικά στην εξάσκηση και τη βελτίωση της μνήμης. Κάτι που απασχολεί γονείς και μαθητές όλων των ηλικιών καθώς συχνά παρεμποδίζει τη διαδικασία της μάθησης. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα, ώστε να ανακαλέσουν την πληροφορία που έχουν απομνημονεύσει.

Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες συχνά δυσκολεύονται να συγκρατούν πληροφορίες και έχουν πραγματική έλλειψη μνήμης (Hallahan & Kauffman, 2003) . Με τη συνεχή εξάσκηση και ειδικά μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού βοηθάμε, ώστε η μνήμη σταδιακά να βελτιώνεται με ένα να παιχνίδι που αρέσει πολύ στα παιδιά…τόσο που δε θέλουν να τελειώσει και που οι εκπαιδευτές θα επαναλαμβάνουν συχνά!

 

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός- Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού