παμε-μαεστρο

ΠΑΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ!

Παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

 

 

Στόχοι:

Συγκέντρωση

Αντίληψη

Παρατηρητικότητα

Συντονισμός

Πειθαρχία

Φαντασία

Μη λεκτική επικοινωνία

 

Πώς παίζεται:

Το παιχνίδι μπορεί να γίνει στο χώρο της τάξης ή γενικά σε έναν κλειστό χώρο.

Ο εκπαιδευτής ρωτάει τα παιδιά ποιο είναι το αγαπημένο τους μουσικό όργανο και έτσι το κάθε ένα αναλαμβάνει να συμμετέχει ως μουσικός στην ορχήστρα παίζοντας το μουσικό όργανο που διάλεξε. Φυσικά το μουσικό όργανο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Το πλάθει η φαντασία μας και αυτή χρησιμοποιούμε για να μπορέσουμε να γίνουμε μουσικοί! Έτσι αν χρειαστεί συζητάμε με τα παιδιά αν έχουν απορίες σε σχέση με κάποιο μουσικό όργανο και το πως παίζεται.

Ένα από τα παιδιά αναλαμβάνει το ρόλο του διευθυντή της ορχήστρας ώστε να δίνει τον ρυθμό, την ένταση και να συντονίζει την ορχήστρα.

Η προσοχή όλων είναι στον διευθυντή της ορχήστρας όπου δίνει το σύνθημα και η ορχήστρα ξεκινά.

Σε πρώτη φάση δεν χρησιμοποιούμε τον λόγο ως μέσο επικοινωνίας. Ο διευθυντής της ορχήστρας δίνει το σύνθημα μέσα απο τις κινήσεις με τα χέρια, το βλέμμα, τις εκφράσεις του προσώπου, την κίνηση και την ένταση δηλαδή που διαγράφεται στο ίδιο το σώμα. Π.χ αν ξεκινά να κινείται με ένταση τότε η ορχήστρα παίζει πιο δυνατά ή πιο γρήγορα. Αν οι κινήσεις είναι αργές τότε οι μουσικοί ακολουθούν ανάλογα.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού όλα τα παιδιά περνούν απο τη θέση του διευθυντή ορχήστρας. Φυσικά μπορούν να διαλέξουν και κάποιο άλλο μουσικό όργανο όταν το παιχνίδι ξεκινά από την αρχή.

Τα παιδιά μπορούν να παίζουν με όποιο τρόπο θέλουν τα μουσικά όργανα τα οποία έχουν επιλέξει χωρίς να περιορίζονται από κανόνες αφού είναι πολύ πιθανό να μην έχουν διδαχθεί ποτέ μουσική. Άλλωστε είναι ένα παιχνίδι έκφρασης και φαντασίας και εκεί δε χωρά σωστό ή λάθος!

Παραλλαγή:

Σε δεύτερη φάση ο εκπαιδευτής μπορεί να ζητήσει απο τα παιδιά καθώς παίζουν το μουσικό όργανο όπου έχουν επιλέξει να προσθέσουν και τον ήχο που αυτό παράγει. Έτσι καθώς θα ξεκινήσει η συναυλία να διανθιστεί και με τους ήχους του κάθε οργάνου. Ήχους που το ίδιο το σώμα των παιδιών έχει παράξει.

Θέματα για συζήτηση:

Το παιχνίδι αυτό χρησιμοποιείται ως ένας διασκεδαστικός τρόπος ώστε το παιδί να μάθει τα μουσικά όργανα, να καλλιεργήσει τη φαντασία του, να γίνει μέλος μιας ομάδας αλλά κυρίως να εκφραστεί ελεύθερα αλλά και μέσα από δοσμένους κανόνες ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η ομάδα αυτή.

Μαθαίνει να ελέγχει και να συντονίζει τις κινήσεις του, να αυτοπειθαρχεί, κοινωνικοποιείται μέσα από τη συνεργασία του με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του. Εκφράζεται, διασκεδάζει και εκτονώνεται συναισθηματικά.

 

 

Πελεκάνου Ζωή – Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού