μουσικοκινητικο-παιχνιδι-παρατηρω

«ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ»

 

Με αφορμή το άρθρο «Η μουσική στον κόσμο των παιδιών» θα σας παρουσιάσω παρακάτω ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι το οποίο κάνω με τα παιδιά και τους αρέσει πολύ. Τα παιδιά με τα οποία κάνω αυτά το παιχνίδι είναι 2-7 ετών και πιστεύω πως μέχρι τα 7 είναι ιδανικό. Αν θέλετε να το εφαρμόσετε σε πιο μεγάλα ίσως χρειαστεί τροποποιήσεις ανάλογα με την ηλικία. Οπότε, όπως σας το παρουσιάζω, το προτείνω για παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά α’ δημοτικού, καθώς και για παιδιά και ενήλικες με αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, μαθησιακές δυσκολίες.

 

ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ:

«ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΚΑΙ…..ΑΚΟΥΜΠΩ!»

 

Στόχοι:

Σωματογνωσία

Γνωριμία με τους άλλους

Γνωριμία και εξερεύνηση ενός χώρου

Παρατηρητικότητα

Δέσιμο ομάδας

Αντίληψη χώρου και θέσης του σώματος μας στον χώρο

 

Ξεκινάμε λέγοντας στα παιδιά να ετοιμαστούν για ένα παιχνίδι που θα μας κάνει να εξερευνήσουμε το σχολείο μας, τον εαυτό μας, αλλά και τους φίλους μας. Ο/Η παιδαγωγός κρατάει στα χέρια της ένα ταμπουρίνο και ρυθμικά χτυπώντας το, λέει:

«Περπατώ, περπατώ και την τάξη μου κοιτώ

Περπατώ περπατώ και τα ρούχα μου κοιτώ

Περπατώ περπατώ και την τάξη μου κοιτω

Περπατώ περπατώ και όλα τα παρατηρώ!»

Σταματάει ο/η παιδαγωγός να μιλάει,συνεχίζει να παίζει ρυθμικά και δίνει 1 λεπτό χρόνο στα παιδιά απλά για να περπατάνε.

Στη συνέχεια ρυθμικά ξαναλέει:

«Πάω πού πάω; Πάντα προχωράω… Μα όταν σταματάω…

Πάω κι ακουμπάω…… μια κόκκινη μπλούζα, τη μύτη ένος φίλου μου, μία καμηλοπάρδαλη, ένα ροζ κορδόνι, μία μαύρη κάλτσα, μία κίτρινη καρέκλα κτλ.».

Για να ακούσετε το ηχητικό πατήστε εδώ.

 

 

 

Πράγματα δηλαδή που φοράνε τα παιδιά, πράγματα που υπάρχουν μέσα στην τάξη, κάτι που βρίσκεται στο σώμα μας. Αν θέλετε να το δυσκολέψετε, αλλά παράλληλα να το κάνετε και πιο αστείο-διασκεδαστικό μπορείτε κάθε φορά να βάζετε πράγματα που υπάρχουν σε δύο ή και σε περισσότερα παιδιά. Δηλαδή πάω κι ακουμπάω μια μαύρη φόρμα που μπορεί να φοράνε 3 παιδιά άρα θα πρέπει ταυτόχρονα να τα βρουν και να τα ακουμπήσουν.

Σταδιακά θα παρατηρήσετε ότι μέσα από αυτό το παιχνίδι η ομάδα γνωρίζετε με πολύ διασκεδαστικό τρόπο και επίσης ο βηματισμός των παιδιών ακολουθεί τον ρυθμό που δίνει ο/η παιδαγωγός με το ταμπουρίνο, οπότε δουλεύετε ταυτόχρονα και με όμορφο τρόπο και η αντίληψη του ρυθμού. Καλή διασκέδαση!

Για να δείτε το άρθρο “Η μουσική στον κόσμο των παιδιών” πατήστε εδώ.

 

 

Σπυριδούλα Πουλιάση, Παιδαγωγός-Μουσικός

(Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου,

θα με βρείτε στην ομάδα που έχω δημιουργήσει στο facebook:

https://www.facebook.com/groups/mikresanakalypseis/)