ΤΡΕΦΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ;
Αν όχι… ας μάθουμε λοιπόν πως υπάρχουν πολλές πλούσιες τροφές γευστικές και υγιεινές!!!
Απευθύνεται σε:
Παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.
Πολλά έχουν γραφεί για θέματα διατροφής, διατροφικών συνηθειών και επιλογών. Όσο το θέμα όμως άπτεται των διατροφικών συνηθειών παιδιών και μάλιστα παιδιών με ΔΑΔ διακρίνεται μια διαφορετικότητα. Πολλά από τα παιδιά αυτά είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά με το φαγητό, έχουν περιορισμένες επιλογές οι οποίες μάλιστα συνδέονται με την αισθητηριακή επεξεργασία αυτού (υφή, χρώμα, μυρωδιά).
Ως εκ τούτου προτείνεται πέρα από τη στερεοτυπική ρουτίνα που ακολουθούν κάποια παιδιά στην επιλογή του φαγητού να εντάσσεται στην ήδη υπάρχουσα επιλογή του παιδιού η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με μια συναφή ίσως γεύση ή να εμπλουτίσει την ήδη υπάρχουσα με παιχνιώδη τρόπο (π.χ κόβω τα λαχανικά και τα τοποθετώ στο πιάτο σχηματίζοντας για παράδειγμα ένα λουλουδάκι ή εφόσον γνωρίζω ότι το παιδί αγαπά το τυρί φτιάχνω τυρόπιτα, τυροκροκέτα ή όποιο συναφές παράγωγο).
Πέρα όμως από τις επιλογές και επιθυμίες των παιδιών, τα ίδια θα πρέπει να έχουν τη γνώση και μια εικόνα σχετικά με ποια είναι τα είδη των τροφών. Πως και γιατί οφείλουμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Με αφορμή την παραπάνω σκέψη προτείνεται μια δραστηριότητα κατασκευής της διατροφικής πυραμίδας στα πλαίσια μιας συνολικής εμπλοκής στην εκπαιδευτική διαδικασία παιδιών-γονέων-εκπαιδευτικών.
Στόχοι
• Ανάπτυξη της λεκτικής επικοινωνίας
• Επικοινωνία με τους συμμαθητές-ανταλλαγή απόψεων
• Επικοινωνία με τους εκπαιδευτές
• Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας
• Ανάπτυξη ομαδοσυνεργατικού κλίματος εντός τάξης
• Κοινωνικοποίηση (μοιράζομαι με τους συμμαθητές μου πληροφορίες για εμένα και τις συνήθειές μου)
• Καλλιέργεια των αρχών της διάκρισης και της ταύτισης
Yλικά
• Χαρτόνι
• Μαρκαδόροι
• Εικόνες-φωτογραφίες από έντυπα, περιοδικά
• Ψαλίδια
Χρήση υλικών:
1. Tα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτές κόβουν περιμετρικά τις εικόνες-φωτογραφίες που έχουν στην κατοχή τους.
2. Ταξινομούν-ομαδοποιούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρέατα κ.ο.κ.
3. Κολλούν στη σωστή θέση της διατροφικής πυραμίδας τις αντίστοιχες φωτογραφίες κατόπιν συζήτησης με τους εκπαιδευτές.
Πώς χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς και μαθητές:
1. Πριν πραγματοποιηθεί η κατασκευή της διατροφικής πυραμίδας με τα παιδιά οι εκπαιδευτικοί έχουν μιλήσει για την αξία των τροφών στην καθημερινή μας ζωή και υγεία.
2. Έχουν επισκεφτεί το οπωροπωλείο της γειτονιάς ή το σούπερ μάρκετ και έχουν προσεγγίσει αισθητηριακά (αγγίξει, μυρίσει..) ίσως τρόφιμα και τροφές που δεν είχαν εικόνα τους.
Σκοπός της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα καινούριων εμπειριών και γνώσεων μέσα από την όλη διαδικασία που θα τους προσελκύσουν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι μια αφορμή ώστε μεταξύ εκπαιδευτών-γονέων και μαθητών να θεσπιστεί ένα πρωτόκολλο «συνεργασίας» αρχικά δυο φορές την εβδομάδα που όλοι οι εμπλεκόμενοι θα μπαίνουν στη διαδικασία δοκιμής νέων γεύσεων, καταγραφής αυτών και βαθμολογίας τους ως ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση στο γευστικό σας ταξίδι με τα παιδιά…
Ροδαμάνθη Γαρμπή, Ειδική Παιδαγωγός, Μ.Α