ο-αρλεκινοσ

«Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ»

(η ιστορία του Αρλεκίνου μέσα από το βιβλίο της Ζώρζ Σαρή)

 

Μία αυθεντική και παράλληλα συγκινητική αποκριάτικη ιστορία για να αφηγηθείτε στα παιδιά αλλά και για να την επεξεργαστείτε! Παρακάτω σας παραθέτω την ιστορία σε περίληψη καθώς και 2 προτεινόμενες δραστηριότητες τις οποίες υλοποίησα με παιδιά 2,5-3,5 ετών. Οι δραστηριότητες απευθύνονται σε παιδιά από 2,5 έως 9 ετών καθώς και σε παιδιά και ενήλικες με αυτισμό, σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση.

Στόχοι:

Σωματογνωσία

Εξάσκηση στην σωστή χρήση κόλλας και ψαλιδιού

Ενίσχυση δημιουργικότητας

Συνεργασία

Ενίσχυση ομάδας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ήταν η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην πόλη της Βενετίας.

Η πλατεία είχε γεμίσει με μασκαράδες, βασιλιάδες, ιππότες, πιερότους, κλόουν, πριγκίπισσες. Ο Αρλεκίνος, το μικρό αγόρι, τους έβλεπε από το παράθυρο του σπιτιού του να χορεύουν, να γελούν και να διασκεδάζουν. Έβλεπε τις πολύχρωμες σερπατίνες να ανεμίζουν και ήθελε τόσο πολύ να πάει και εκείνος όμως πώς; Δεν είχε μία αποκριάτικη στολή. Το μόνο που είχε ήταν ένα τρύπιο παντελόνι και ένα ξεβαμμένο πουκάμισο. Βλέπετε ο Αρλεκίνος ήταν πολύ φτωχός. Ο μπαμπάς του είχε πεθάνει και η μαμά του δούλευε όλη μέρα για να πληρώσει το νοίκι. Έτσι λοιπόν ο Αρλεκίνος καθόταν στο παράθυρο και κοιτούσε από μακρυά, τους μασκαράδες να γλεντούν. Ένα δάκρυ κύλισε στο πρόσωπο του και μόλις το είδε η μαμά στεναχωρήθηκε.

Σκέφτηκε τότε να ανέβει στη σοφίτα και να ψάξει τα μπαούλα μήπως καταφέρει να βρει κάτι για να φορέσει το παιδί της και να κατέβει στην πλατεία. Μέσα σε ένα μπαούλο λοιπόν βρήκε κάτι πολύχρωμα κουρελάκια, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, ρόζ, πορτοκαλί, πράσινα. Τα μάζεψε όλα και πήγε στο δωμάτιο της. Όλο το βράδυ έραβε και ένωνε τα κουρελάκια. Έτσι κατάφερε να δημιουργήσει ένα μακρόστενο και φαρδύ πανί το οποίο άπλωσε στο τραπέζι και το χώρισε σε κομμάτια. Το ένα έγινε σακάκι και το άλλο παντελόνι.

σάρωση0020.jpg

 

Η στολή του Αρλεκίνου ήταν έτοιμη! Μόλις την φόρεσε ο Αρλεκίνος ένιωσε σπουδαίος και ευτυχισμένος. Η μαμά του, πήρε ένα βελούδινο μαύρο ύφασμα και άνοιξε 2 τρύπες, αυτή ήταν η μάσκα του. Του έφτιαξε και ένα ωραίο καπέλο και τώρα φορούσε την πιο φανταχτερή στολή! Ο Αρλεκίνος έδωσε ένα τεράστιο φιλί στην μαμά του και έτρεξε προς την πλατεία. Μόλις τον είδαν σταμάτησαν όλοι να χορεύουν και πήγαν κοντά του. Τον περικύκλωσαν και θαύμαζαν την στολή του, ήταν η πιο ωραία και διαφορετική αποκριάτικη στολή που είχαν δει. Ένας παλιάτσος….χραπ! του τράβηξε τη μάσκα και είδαν όλοι ότι ήταν ο Αρλεκίνος. Όλοι μαζί οι μασκαράδες αποφάσισαν ότι ο Αρλεκίνος και η μάμα του θα ήταν οι βασιλιάδες του καρναβαλιού!

Ο Αρλεκίνος σ’ αυτό το καρναβάλι χόρεψε ξέφρενα μέχρι το πρωί και το χαμόγελο δεν έφυγε ποτέ ξανά από το πρόσωπό του.

Από τότε κάθε χρονιά ,σε κάθε καρναβάλι μαζευόντουσαν όλοι στο σπίτι του και ζητούσαν από την μαμά του να τους ράψει αυτή την τόσο ξεχωριστή στολή.

 

oarlekinos_feat.jpg

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1η

«Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ»

 

Υλικά:

Ψαλίδι

Ξυλόκολλα

Πινέλα

Χαρτί του μέτρου

Ρούχα και υφάσματα

 

Ζητάμε από τα παιδιά, από την προηγούμενη μέρα να φέρουν στο σχολείο μπλουζάκια, παντελόνια, κασκόλ, κάλτσες ή οτιδήποτε άλλο έχουν το οποίο δεν χρειάζονται με σκοπό να τα κόψουμε για να γίνουν κουρελάκια χρωματιστά, όπως ακριβώς έκανε και η μαμά του Αρλεκίνου. Όταν τα φέρουν στα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναλαμβάνει ο/η παιδαγωγός να τα κόψει. Τα πιο μεγάλα παιδιά τα κόβουν μόνα τους. Τοποθετούμε στο πάτωμα χαρτί του μέτρου και κάνοντας αμπεμπαμλόμ ξαπλώνει επάνω ένα παιδί του οποίου κάνουμε το περίγραμμα.

Με τα πινέλα ξεκινούν τα παιδιά να απλώνουν ξυλόκολλα και σιγά-σιγά βάζουν ένα ένα τα κουρελάκια τους. Μόλις κολλήσουν όλα τα κομμάτια φτιάχνουμε το πρόσωπο, μία μάσκα από χαρτόνι κανσόν και ένα καπέλο. Τα κολλάμε και ο/η παιδαγωγός κόβει τον Αρλεκίνο χωρίζοντάς το παντελόνι, τη μπλούζα και το κεφάλι. Η συναρμολόγηση των κομματιών γίνεται επάνω στο τοίχο και το αποτέλεσμα είναι απλά εντυπωσιακό.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2η

«Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΣΤΗ ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΑΣ»

Υλικά:

Μαρκαδόρους για ύφασμα

Άσπρα μπλουζάκια

Ζητάμε από τα παιδιά να φέρουν στο σχολείο ένα απλό άσπρο φανελάκι τους. Ο/η παιδαγωγός με τον μαύρο μαρκαδόρο σχεδιάζει στο κέντρο της μπλούζας ρόμβους και τα παιδιά με τους χρωμαστιστούς μαρκαδόρους γεμίζουν τα σχήματα. Καλό είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρώματα. Το αποτέλεσμα ενθουσιάζει πολύ τα παιδιά και είναι κάτι που όταν θα το κοιτάνε σίγουρα θα θυμούνται τη σπουδαία ιστορία του Αρλεκίνου!

*Μπορείτε να την εκτυπώσετε και να την μοιράσετε στα παιδιά σας βάζοντάς τη σε ένα φάκελο τον οποίο έχετε στολίσει με σερπατίνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΛΕΚΙΝΟ

 

 

Σπυριδούλα Πουλιάση, Παιδαγωγός-Μουσικός

( Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην ομάδα που έχω δημιουργήσει στο facebook :

https://www.facebook.com/groups/mikresanakalypseis/