intensiveinteraction-εντατική-αλληλεπίδρασηπαρεμβ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΑΦ (συνέχεια)

Τόσο η Εντατική Αλληλεπίδραση όσο και το SPELL θα λέγαμε ότι είναι πιο πολύ ένας τρόπος φιλοσοφίας για το πώς μπορείς να προσεγγίσεις έναν μαθητή με ΔΑΦ. Στοχεύουν περισσότερο στο να αλλάξουν τον τρόπο που ο εκπαιδευτικός αντιλαμβάνεται τον μαθητή και όχι στο να παρέμβουμε για να αλλάξουμε τον μαθητή όπως στόχευαν οι προηγούμενες παρεμβάσεις ΑΒΑ και TEACCH.

Ας δούμε λοιπόν τη φιλοσοφία της Εντατικής Αλληλεπίδρασης.

IntensiveInteraction – Εντατική Αλληλεπίδραση

Η Εντατική Αλληλεπίδραση είναι μια προσέγγιση για τη διδασκαλία των βασικών αρχών προ-λεκτικής επικοινωνίας σε παιδιά και ενηλίκους που πάσχουν από σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες ή / και αυτισμό και οι οποίοι βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της επικοινωνίας.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως φιλοσοφία για να μπορέσει ένας εκπαιδευτικός να δημιουργήσει μια καλή και δυνατή σχέση με τον μαθητή με ΔΑΦ. Ο ισχυρός δεσμός που μπορούν να δημιουργήσουν ο δάσκαλος και ο μαθητής είναι ένα πολύ δυνατό κίνητρο για να υπάρξει διαφοροποίηση στην συμπεριφορά του μαθητή.

Οι βασικές αρχές της επικοινωνίας που στοχεύει η Εντατική Αλληλεπίδραση είναι :

Η συνοπτική προσοχή σε ένα άλλο πρόσωπο.

Το μοίρασμα της προσοχής με ένα άλλο πρόσωπο.

Η επέκταση της προσοχής και η επικέντρωση σε ένα άλλο πρόσωπο.

Η ανάπτυξη της κοινής προσοχής σε δραστηριότητες.

Η εναλλαγή σειράς σε ανταλλαγές συμπεριφορών.

Η διασκέδαση και η επικοινωνία.

Η χρήση και η κατανόηση βλεμματικής επαφής.

Η χρήση και κατανόηση των εκφράσεων του προσώπου.

Η χρήση και κατανόηση της μη-λεκτικής επικοινωνίας όπως χειρονομίες και γλώσσα του σώματος.

Η χρήση και κατανόηση των φυσικών επαφών.

Η χρήση και κατανόηση της παραγωγής φωνημάτων.

Στον ιστότοπο του ινστιτούτο έρευνας και εκπαίδευσης λογοθεραπείας μπορεί κανείς να βρει τεχνικές τις οποίες χρησιμοποιεί ένας εκπαιδευτής κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας. Αυτό που θα προτείναμε εμείς είναι να χρησιμοποιήσετε τις τεχνικές αυτές ως αρχές για να δημιουργήσετε αυτή την ισχυρή σχέση με τον μαθητή σας. Ο λόγος είναι ότι μια από τις βασικές μειονεξίες των ΔΑΦ είναι η δυσκολία του ατόμου να επικοινωνήσει και να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο γύρω του. Έτσι η συγκεκριμένη παρέμβαση εστιάζει σε ένα από τα πυρηνικά συμπτώματα του αυτισμού.

Παραθέτουμε τον ιστότοπο που μπορείτε να ανατρέξετε για τις τεχνικές.

http://ieel.gr/wordpress/wp-content/uploads/2017/10/intensive_print.pdf

Προτεινόμενα βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=MgnDwRG0hXM

https://www.youtube.com/watch?v=OhnaPJw_Wh8

Για να δείτε την παρέμβαση ABA-ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ πατήστε εδώ.

Για να δείτε την παρέμβαση TEACCH πατήστε εδώ.

Βιβλιογραφία:

Dawn Menzies (2011) Autism and intensive interaction: using body language toreach children on the autistic spectrum, Educational Psychology in Practice: theory, research andpractice in educational psychology, 27:2, 190-191

Phoebe Caldwell (2006) Speaking the Other’s Language: Imitation as a Gateway to Relationship, Infant and Child Development, 15: 275–282.

Nind, M. & Hewett D., (2010). ΕντατικήΑλληλεπίδραση (Intensive Interaction). Ένας πρακτικός οδηγός για άτομα με επικοινωνιακές διαταραχές. (Δ. Μποζινάκη, Μεταφ.). Αθήνα: Ταξιδευτής

Firth G., Menzies L., Hewett D., Intensive Interaction Institute (2012). Ενημερωτικό Εγχειρίδιο για την Εντατική Αλληλεπίδραση (Ι. Βογινδρούκας, Ε. Ν. ΧελάςΜεταφ.), Γιάννενα: ΙΕΕΛ

http://ieel.gr/wordpress/wp-content/uploads/2017/10/intensive_print.pdf

http://www.autism.org.uk/about/strategies/spell.aspx

Κατερίνα Μούρμουρα

M.Ed Ειδικής Αγωγής