ημερολογιο-για-τη-νεα-χρονια

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Το ημερολόγιο είναι κάτι που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε με τα παιδιά λίγο πριν το τέλος της χρόνιας ή στην αρχή της νέας. Η αλήθεια είναι ότι γενικά δεν μου πολυαρέσουν τα «κλασσικά» ή τα κάπως συνηθισμένα ημερολόγια οπότε όταν χρειάστηκε να τα φτιάξω με τα παιδιά σκεφτόμουν για μέρες πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε ημερολόγια τα οποία θα δημιουργηθούν καθεαυτού από τα παιδιά και παράλληλα θα είναι λίγο πιο διαφορετικά.

Έτσι λοιπόν θα σας παρουσιάσω τις ημερολογιακές μας δημιουργίες. Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά α’ έως γ’ δημοτικού καθώς και σε παιδιά και ενήλικες με αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο down.

Τα Υλικά μας ήταν:

Χαρτόκουτα

Αλουμινόχαρτο

Φέτες πορτοκαλιού (ψημμένες)

Κόλλα Στικ

Τέμπερες Χρώματα

Άχρηστο υλικό για ανάγλυφο κολλάζ

Ξύλα κανέλλας

Χρυσόσκονη

Μπατονέτες

Ημερολόγια

Είχα κόψει τα χαρτόκουτα στο μέγεθος που ήθελα και τα παιδιά τα έντυσαν με το αλουμινόχαρτο, το οποίο για να είναι πιο σταθερό το κόλλησαν στις άκρες του χαρτόκουτου. Στη συνέχεια ξεκίνησαν να κολλάν επάνω στο αλουμινόχαρτο διάφορα υλικά τα οποία ήθελαν. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες έχουν κολλήσει ξύλα κανέλλας, γλωσσοπίεστρα, αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού, ξύλινα κυβάκια, χαρτοπόλεμο. Και αφού κόλλησαν ότι ήθελαν στην κόλλα που είχε απομείνει κάποιοι επέλεξαν να ρίξουν χρυσόσκονη.

Επίσης, πήραν στα χέρια τους μπατονέτες , τις βούτηξαν στα χρώματα και πέταξαν στο ημερολόγιο τους χρωματιστές πινελιές. Τέλος, κόλλησαν ο καθένας το ημερολόγιο που του άρεσε πιο πολύ και εγώ στο πάνω μέρος τοποθέτησα ένα κομμάτι σπάγγου για να μπορούν να το κρεμάσουν. Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε και μας άρεσε πολύ.

Διακόσμηση με διάφορα υλικά
Χρωματιστές πινελιές με μπατονέτες

*Για να αποξηράνουμε τα πορτοκάλια τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα αφήνουμε 1 με 2 ώρες στον αέρα στους 180ο .

ΣΤΟΧΟΙ:

Επαφή με καινούργιο υλικό : αλουμινόχαρτο

Επαφή με την τεχνική του ανάγλυφου κολλάζ

Ενίσχυση της όσφρησης (κανέλλα, πορτοκάλι)

Ανάπτυξη φαντασίας-δημιουργικότητας

Εξάσκηση λεπτής κινητικότητας

Ελπίζω να το δοκιμάσετε και να σας αρέσει όσο και σε εμάς και ελπίζω η ιδέα μου να σας αρέσει και να την εξελίξετε ακόμα πιο πολύ.

Ημερολόγιο 2022
Ημερολόγιο 2022

 

Καλή χρονιά Δίχως ‘Ορια!

Σπυριδούλα Πουλιάση, Παιδαγωγός-Μουσικός

( Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στην ομάδα που έχω δημιουργήσει στο facebook :

https://www.facebook.com/groups/mikresanakalypseis/ )