επιδαπεδιο-παιχνιδι-για-τισ-φυσικεσ-ε

ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ!

 

Τα επιτραπέζια παιχνίδια με κανόνες κινητοποιούν το ενδιαφέρον των παιδιών και προάγουν τη συνεργασία μεταξύ τους.

Ακόμη και τα παιδιά τα οποία συνήθως δε συμμετέχουν σε αυτού του τύπου τις δραστηριότητες, κινητοποιούνται και ενεργοποιούνται. Επιλέγουμε το παιχνίδι για να εισάγουμε τις φυσικές επιστήμες, καθώς σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις τα παιδιά θα είναι περισσότερο ελεύθερα να δοκιμάσουν, να αυτενεργήσουν, να κάνουν υποθέσεις, χωρίς τον φόβο της αξιολόγησης.

Επίσης, μέσω των συγκεκριμένων ερωτήσεων που σχετίζονται με έννοιες της φυσικής (όπως η βύθιση, η πλεύση κ.λ.π.), τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των φυσικών επιστημών.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένες ερωτήσεις αφήνουν στα παιδιά το περιθώριο επιλογής, δοκιμής και πειραματισμού, μέσα από την έκφραση «μάντεψε…».

ΣΤΟΧΟΙ:

Γνωριμία με φυσικές επιστήμες, υλικά και φαινόμενα

Εξοικείωση με κανόνες

Συγκέντρωση

Παρατηρητικότητα

Ισορροπία

Οπτικοκινητικός συντονισμός

ΥΛΙΚΑ:

2 ζάρια

Κιμωλίες

2 μπουκαλάκια (διαφορετικό μεγέθους , ένα μικρό και ένα μεγάλο)

Πέτρα

Χαρτί

Καπάκι από πλαστικό μπουκάλι

Κέρμα

Βιβλίο

Φύλλο

Μάρμαρο

Βεντάλια

Περιγραφή δραστηριότητας:

Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, σχεδιάζουμε στον χώρο, με κιμωλία, δύο επιδαπέδιες διαδρομές με αριθμούς.

Σε κάποια σημεία των διαδρομών βάζουμε ένα ερωτηματικό και όταν το παιδί φτάσει σε αυτό το σημείο, διαλέγει μία κάρτα και του κάνουμε μία ερώτηση σχετική με τις φυσικές επιστήμες στην οποία θα απαντήσει χρησιμοποιώντας τα υλικά που θα έχει δίπλα του.

Πιο συγκεκριμένα, για κάθε ερώτηση υπάρχουν διάφορα υλικά με τα οποία θα πρέπει να πειραματιστούν, και μέσω της παρατήρησης να βρουν την απάντηση. Κερδίζει όποιος φτάσει πρώτος στο τέρμα.

Εικόνα782888h

 

Οι ερωτήσεις είναι:

 

1. Μάντεψε ποιο από τα αντικείμενα θα βουλιάξει, αν το ρίξεις στο νερό. Αν το βρεις, θα προχωρήσεις δύο βήματα. Αν δεν το βρεις, κάνε το σκύλο.

2. Θα προχωρήσεις ένα βήμα, εάν γεμίσεις το μικρό μπουκάλι με το νερό που υπάρχει στο μεγάλο μπουκάλι. Εάν δεν το γεμίσεις, μείνε στη θέση σου.

3. Μάντεψε ποιο αντικείμενο θα επιπλεύσει, αν το ρίξεις στο νερό. Αν το βρεις, θα προχωρήσεις δύο βήματα. Αν δεν το βρεις, κάνε ένα βήμα πίσω.

4. Μάντεψε ποιο αντικείμενο θα πάρει ο αέρας, αν φυσήξει. Αν το βρεις ξαναπαίξε . Αν δεν το βρεις, μείνε στη θέση σου.

5. Έχουμε ένα χαρτί και ένα βιβλίο. Μάντεψε ποιο από τα δύο θα φτάσει πρώτο στο έδαφος, αν τα ρίξεις μαζί. Αν το βρεις κάνε τρία βήματα μπροστά, αν όχι μείνε στη θέση σου.

 

Δείτε επίσης: ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΑ ΤΡΙΛΙΖΑ!

 

Αγγελική Παμπάλου, Νηπιαγωγός