Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Η θεραπευτική γραφή αποτελεί μια από τις πιο γνωστές, αλλά και περίπλοκες, θεραπευτικές τεχνικές. Έχει να κάνει με την καταγραφή ανησυχιών, συναισθημάτων και φοβιών, όπου ο θεραπευόμενος, σε συνδυασμό με τον θεραπευτή, μπορεί μέσα από την εμβάθυνση αυτών των γραπτών να επιτύχει ψυχοσυναισθηματική ευημερία και να αναπτύξει δεξιότητες σε επίλυση προβλημάτων.

Μέσα από αυτές τις καταγραφές, το άτομο αποστασιοποιείται από τις ανησυχίες του και τις παρακολουθεί με αντικειμενική πλέον ματιά, χωρίς βέβαια να κρίνεται για το αν έγραψε κάτι σωστό ή λάθος.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ;

Η θεραπευτική γραφή, η οποία όπως αναφέρθηκε προχωρά με τις οδηγίες του θεραπευτή, έχει συγκεκριμένο σκοπό και δεν είναι μια απλή καταγραφή συμβάντων όπως συμβαίνει με το κλασικό ημερολόγιο. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, το άτομο εμβαθύνει και αναλύει εσωτερικευμένους ψυχοσυναισθηματικούς μηχανισμούς και τους αναλύει με σκοπό να μπορέσει να πετύχει μια ψυχική ομοιόσταση και να ανακουφιστεί.

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΣ

Στην τεχνική αυτή, υπάρχει συγκεκριμένη δομή και όρια. Τα πρώτα κείμενα είναι δομημένα με συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος ορίζεται από τον θεραπευτή και όσο προχωράνε οι θεραπείες, τότε ο τρόπος γραφής γίνεται όλο και πιο ελεύθερος, με τελικό στάδιο τα γραπτά αυτά να παίρνουν τη μορφή κλασικού ημερολογίου. Ο σκοπός των δομικών αυτών ορίων είναι να μπορέσει και το ίδιο το άτομο να οριοθετήσει τις ανησυχίες του και τη διαχείρισή τους, καθώς και τις ανάγκες του.

Όσον αφορά το ρυθμό, στην αρχή, υπάρχει μια γενική χαλαρότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζεται να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του ατόμου λόγω της εμβάθυνσής του στα ψυχοσυναισθηματικά ζητήματα που τον ταλανίζουν.

ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι της ανατροφοδότησης του γραπτού, καθώς έτσι επιτυγχάνεται ο τελικός σκοπός της διαχείρισης, μέσω των νέων δεξιοτήτων που απέκτησε ο θεραπευόμενος. Μετά από κάθε καταγραφή, το άτομο αναλύει συγκεκριμένες προτάσεις και φράσεις, στις οποίες εμβαθύνει και προσπαθεί αποστασιοποιημένα πλέον να τις δει με μια διαφορετική ματιά.

Μαρούσα Μελισσαράτου

Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Adams, K. (1999). Writing as therapy : Counselling & Human Development. Denver: Love Publishing

Thompson, K. (2011). Therapeutic Journal Writing: An Introduction for Professionals. London and Philadelphia: Jessica Kingsley Publishers.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Exit mobile version