Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΓΙΑ ΔΕΣ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!

για-δεσ-με-καλυτερα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!

 

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για την ενίσχυση της παρατηρητικότητας που γίνεται στον χώρο της τάξης.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Οπτική μνήμη

Παρατηρητικότητα

Συγκέντρωση

Ψυχαγωγία

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ:

Το παιχνίδι ξεκινάει και ενημερώνουμε την ομάδα πως σήμερα θα παίξουμε ένα παιχνίδι για να δούμε πόσο παρατηρητικοί είμαστε!

1. Λέμε στην ομάδα να χωριστούν σε ζευγάρια. Αν ο αριθμός των εκπαιδευομένων είναι μονός, τότε γινόμαστε εμείς ζευγάρι με αυτόν που δεν έχει.

2. Τα ζευγάρια σηκώνονται στο κέντρο της τάξης και κάθονται απέναντι ο ένας στον άλλον. Ζητάμε να παρατηρήσουν με κάθε λεπτομέρεια το ζευγάρι τους και συγκεκριμένα:

Τι φοράει;

Πώς είναι τα μαλλιά του;

Αν έχει κάποιο σχέδιο η μπλούζα του και ποιο είναι αυτό;

Τι χρώμα είναι τα ρούχα του;

Πώς είναι οι κάλτσες του;

Φοράει κάτι στα μαλλιά;

Τι χρώματα έχουν τα παπούτσια του κτλ.

3. Έπειτα ζητάμε να γυρίσουν πλάτη σ’ αυτόν που έχουν απέναντί τους και να μας περιγράψουν τι παρατήρησαν. Προτρέπουμε να επιμείνουν στις λεπτομέρειες, σε χαρακτηριστικά δηλαδή που συνήθως δεν παρατηρούμε όταν κοιτάζουμε κάποιον.

4. Στη συνέχεια λέμε να αλλάξει ο «παρατηρητής» και το παιχνίδι συνεχίζεται!

Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί τότε γυρίζουν και παρατηρούν ξανά το ζευγάρι τους. Εκεί ανακαλύπτουν ίσως λεπτομέρειες που τους έχουν διαφύγει και την επόμενη φορά είναι πιο συγκεντρωμένοι. Αυτό βοηθά και τους υπόλοιπους. Έτσι όταν έρθει η σειρά τους δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις λεπτομέρειες και αντιλαμβάνονται καλύτερα το παιχνίδι.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Το παιχνίδι αυτό βοηθά σημαντικά στην εξάσκηση και τη βελτίωση της οπτικής μνήμης. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα, ώστε να παρατηρήσουν και να ανακαλέσουν την πληροφορία που έχουν απομνημονεύσει. Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες συχνά δυσκολεύονται να συγκρατούν πληροφορίες και παρατηρείται έλλειμμα στη βραχύχρονη μνήμη (Hallahan & Kauffman, 2003) . Με τη συνεχή εξάσκηση και ειδικά μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού βοηθάμε, ώστε η μνήμη σταδιακά να βελτιώνεται.

Ενισχύεται η παρατηρητικότητα και αποκαλύπτεται μια νέα διαδικασία με την οποία μπορούμε να αντιληφθούμε τους άλλους όχι μόνο από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους αλλά και από τον τρόπο που αντιδρούν. Ένα παιχνίδι που στη συνέχεια εφαρμόζεται στην καθημερινότητα των εκπαιδευόμενων και βοηθά στη διαδικασία της μάθησης.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Hallahan, D., P., & Kauffman, J., M., (2003). Exceptional Learners: An Introduction to Special Education. MyEducationLab Series

 

Δείτε επίσης:ΤΑ ΚΑΓΚΟΥΡΟ ένα παιχνίδι συνεργασίας& βελτίωσης της φυσικής κατάστασης!

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός- Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

Exit mobile version