Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΤΑ ΚΑΓΚΟΥΡΟ

τα-καγκουρο

ΤΑ ΚΑΓΚΟΥΡΟ

 

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι συνεργασίας και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των ασκουμένων, καθώς επιστημονικά ευρήματα αναφέρουν ότι η καλή φυσική κατάσταση στην παιδική ηλικία συμβάλλει στη σωστή ψυχοσωματική λειτουργία του οργανισμού, στην αύξηση της αυτοαντίληψης, στη βελτίωση της εικόνας του σώματος, στην αυτοπειθαρχία και στην ακαδημαϊκή επιτυχία.

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής. Συγκεκριμένα, σε άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κώφωση , τύφλωση με κάποιες παραλλαγές και σε κάθε περίπτωση με συνοδό παίκτη.

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Ψυχαγωγία

Συνεργασία

Βελτίωση φυσικής κατάστασης

Προσανατολισμός στο χώρο

Συγκέντρωση

Νευρομυϊκή συναρμογή

ΥΛΙΚΑ :

Μπαλόνια

2 Στεφάνια

ΧΡΗΣΗ:

Τοποθετούμε το πρώτο στεφάνι στην αρχή και το δεύτερο στο τέλος της διαδρομής. Δίνουμε σε κάθε παιδί ένα μπαλόνι και το παροτρύνουμε να το βάλει ανάμεσα στα πόδια του.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ :

Ο εκπαιδευτής ενημερώνει τα παιδιά ότι:

1. Πρέπει να δημιουργήσουν μια γραμμή ο ένας πίσω από τον άλλο.

2. Σκοπός του παιχνιδιού είναι χοροπηδώντας να κάνουν την διαδρομή από το πρώτο στεφάνι στο δεύτερο με το μπαλόνι ανάμεσα στα πόδια τους χωρίς να τους πέσει.

3. Μόλις φτάσει στο δεύτερο στεφάνι ο παίκτης επιστρέφει με τον ίδιο τρόπο και χτυπά το χέρι του επόμενου παίκτη, οποίος θα κάνει το ίδιο.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ:

Μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία ανταγωνιστική δημιουργώντας 2 σειρές με παίκτες και να κερδίζει η ομάδα που θα πετύχει πρώτη την ταύτιση. Ακόμα, θα μπορούσε να γίνει δυσκολότερη η διαδικασία προσθέτοντας επιπλέον εμπόδια ή περιορισμό στον χώρο.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

Αυτό το παιχνίδι παίζεται σε τάξη, αυλή ή ακόμη καλύτερα στο γυμναστήριο του σχολείου, ώστε να υπάρχει άνετος και μεγάλος χώρος. Μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με την Αυστραλία και τα καγκουρό. Ακόμα μπορεί να γίνει αναφορά σε ζώα που ζουν σε άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδος.

 

 

Παπαπέτρου Μαρουσώ Κλειώ

Καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής

M.Ed. Ειδικής Αγωγής

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

https://eclass.upatras.gr/modules/document/file.php/

Exit mobile version