Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

 

Οι γονείς τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού τους προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να καταλάβουν το μικρό τους «πλασματάκι». Όλα είναι τόσο άγνωστα και τα πιο απλά πράγματα φαντάζουν δύσκολα. Ένα από αυτά τα «απλά» πράγματα είναι η διακόσμηση του παιδικού δωματίου.

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΜΩΡΑ;

Αν και κάποτε θεωρούσαν ότι τα μωρά δεν έχουν όραση όταν γεννιούνται, στις μέρες μας γνωρίζουμε ότι όχι μόνο μπορούν να δουν, αλλά αρχίζουν και να μαθαίνουν μέσα από αυτά που βλέπουν. Μέσω της αίσθησης της όρασης, πολύ γρήγορα μαθαίνουν να διαχωρίζουν τα αντικείμενα από τους ανθρώπους, καθώς και ένα αντικείμενο από ένα άλλο ή έναν άνθρωπο από έναν άλλο (Eisenberg, Murkoff, Hathaway, 2004). Μαθαίνουν να ερμηνεύουν τη γλώσσα του σώματος και άλλες μη λεκτικές ενδείξεις και να καταλαβαίνουν κάθε μέρα κάτι περισσότερο για τον κόσμο γύρω τους.

 

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΟΠΤΙΚΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ

Η έρευνα στον τομέα του εγκεφάλου επισημαίνει ότι η εξάσκηση οπτικών δεξιοτήτων είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής του παιδιού. Είναι καλό εντός του δωματίου ή του σπιτιού να υπάρχουν σημεία ενδιαφέροντα για να παρακολουθήσετε μαζί με το μωρό σας. Η ύπαρξη ενός τοπίου είναι ένα τέτοιο θαυμάσιο σημείο για να παρακολουθήσετε μαζί. Μπορείτε να καθίσετε μαζί με το μωρό σας δείχνοντάς του το τοπίο και μιλώντας γι’ αυτό. Έτσι περνάτε χρόνο με το μωρό σας και το κάνετε να νιώσει ασφάλεια και τη σιγουριά που χρειάζεται για να απολαύσει αυτό το ξεχωριστό τοπίο.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η φροντίδα παρέχει στον εγκέφαλο του μωρού θετικά συναισθηματικά ερεθίσματα, επομένως, είναι απαραίτητο να περνάτε χρόνο αγκαλιά με το μωρό σας για παρατήρηση στατικών και μη αντικειμένων (όπως είναι παράθυρα με θέα σε δέντρα) (Silberg, 2007). Επίσης, φαίνεται πως τα βρέφη εστιάζουν περισσότερο σε τρισδιάστατες εικόνες, σύνθετες με καμπύλες ή και πρόσωπα και όχι σε απλοϊκά μονοδιάστατα σχέδια (Fantz, 1961, όπως. αναφ. στο Robert S. Feldman, 2011).

 



 

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΩ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ;

Καλό είναι να διακοσμήσετε το δωμάτιο ή τη γωνιά του μωρού σας, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με οπτικά ερεθίσματα και όχι την ικανοποίηση του προσωπικού σας γούστου. Στην επιλογή ταπετσαρίας, παπλωμάτων, κρεμαστών παιχνιδιών ή βιβλίων χρειάζεται να ξέρετε ότι στα μωρά αρέσουν οι έντονες αντιθέσεις, τα έντονα και φωτεινά σχήματα και όχι τα απλά και «ντελικάτα». Βέβαια τις πρώτες έξι εβδομάδες προτιμούν τα ασπρόμαυρα σχήματα και στη συνέχεια τα πιο φωτεινά. Τα παιχνίδια στο καρότσι, στο πάρκο, στο κάθισμα καλό είναι να περιορίζονται σε ένα ή δυο τη φορά για να μην προκαλέσουν σύγχυση και υπερδιέγερση στα μωρά.

Ακόμη, στο παιδικό δωμάτιο θα ήταν καλό να επιλέγονται υλικά και χρώματα όσον το δυνατό πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα παιδικά έπιπλα στο χρώμα του ξύλου, κουρτίνες βαμβακερές ή σατέν μπορούν να κάνουν το μωρό μας να νιώσει ασφάλεια, θαλπωρή και ξεκούραση (Barnes, 1999) ενώ τα κλασικά χρώματα γαλάζιο και ροζ προσφέρουν γαλήνη και ηρεμία (Πάντος, 1990). Μεταξύ των αντικειμένων οπτική διέγερση προκαλούν τα ακίνητα αντικείμενα και οι πίνακες ζωγραφικής. Τα μωρά περνούν πολλές ώρες κοιτώντας απλά πράγματα και τοπία. Αυτή η ώρα δεν είναι ώρα τεμπελιάς αλλά μάθησης…

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Barnes, C., E. and the editors of Sunset Books,(1999), “Color for your home”, Menlo Park :Sunset Books.

Eisenberg, A., Murkoff, E.H., Hathaway, E.S. (2004). Τι να περιμένεις τον πρώτο χρόνο του μωρού σου. Μτφρ. Ν. Πρατσίνη – Ζησίμου. Αθήνα: Διόπτρα

Feldman, RοbertS. (2011). Εξελικτική Ψυχολογία, Δια Βίου Ανάπτυξη. Αθήνα:ΕκδόσειςGutenberg.

Πάντος Θ. (1990), “Το χρώμα :Σύλληψη, αντίληψη, αίσθηση, πρακτική”, Εκδόσεις Κάλβος.

Silberg, J. (2007). 125 παιχνίδια για έξυπνα και χαρούμενα μωρά: 1-12 μηνών, Μτφρ. Κ. Λυτροκάπη. Αθήνα: Διόπτρα

 

 

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΕΝΑΝ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Βασιλά Ελπίδα         

 Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50

M.Ed. Ειδικής Αγωγής  

   

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Exit mobile version