Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους των παραμυθιών είναι ότι προσφέρουν ψυχαγωγία, το παιδί διασκεδάζει, ξεχνιέται με τις περιπέτειες των ηρώων και έτσι κοιμάται ήσυχο.

Επίσης, η ηθική διαπαιδαγώγηση είναι άλλος ένας σημαντικός ρόλος, διότι στα παραμύθια παρουσιάζονται ηθικές έννοιες έμμεσα δείχνοντας στο παιδί ποιο είναι το σωστό.

Τα παραμύθια αντιμετωπίζουν με σοβαρό τρόπο τα υπαρξιακά διλήμματα του παιδιού δηλαδή την ανάγκη για την αγάπη, για τη ζωή και το φόβο του θανάτου. Παράλληλα, οι εικόνες βοηθούν το παιδί να φανταστεί και να προσανατολιστεί στη ζωή του.

Το παραμύθι δίνει χαρά στο παιδί και ενισχύει την αισιοδοξία και τη νίκη. Μαθαίνει πως ότι κι αν συμβεί οι θετικές δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν.

Μέσα από τα παραμύθια το παιδί μπορεί να διαχωρίσει τις έννοιες του θάρρους και της δειλίας και να κατανοήσει ότι η εξυπνάδα μπορεί να είναι ένα δυνατό εμπόδιο απέναντι στη δύναμη.

Συνήθως, τα παραμύθια περνούν το μήνυμα πως για να ξεπεράσει κανείς όλα τα εμπόδια πρέπει να αγωνίζεται και να μη χάσει το θάρρος του, πολύ σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τέλος, το παιδί απαλλάσσεται από άγχη και αγωνίες γιατί πάντα το κακό εξουδετερώνεται και το καλό υπερισχύει, έτσι μπορεί να μάθει ότι είμαστε άλλοτε καλοί άλλοτε κακοί και αυτό θα είναι το ηθικό δίλημμα που απαιτεί πάλη για την επίλυση του.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ ΖΩΗ

Ηθοποιός, Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

Β. Βρεφονηπιοκόμων

 

 

Δείτε επίσης: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Exit mobile version