Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

Η ΟΡIΣΤIΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡYΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣIΚΗΣ ΕΠIΘΕΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑIΟ Δ΄

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (800-479 π.Χ.)

8. Η ΟΡIΣΤIΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡYΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣIΚΗΣ ΕΠIΘΕΣΗΣ

Η ενότητα διδάχθηκε με τον τρόπο που ακολουθεί σε μία διδακτική ώρα σε μαθητές Ειδικού Γυμνασίου.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Μαθητές της Α΄ Γυμνασίου τόσο της Γενικής όσο και της Ειδικής Αγωγής καθώς και σε μαθητές της Δ΄ Δημοτικού.

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ:

Οι μαθητές τόσο της Γενικής όσο και της Ειδικής αγωγής να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία της Αρχαϊκής Περιόδου και τους αγώνες που έγιναν ανάμεσα στους Πέρσες και τους Έλληνες καθώς και την έκβαση αυτών των αγώνων. Μέσα από τις ομάδες εργασίας οι εκπαιδευτικοί θα αντιληφθούν κατά πόσο οι μαθητές κατανόησαν τα όσα διδάχτηκαν και οι μαθητές θα εξοικειωθούν περισσότερο ομαδοσυνεργατικά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Ξεκινώντας ο εκπαιδευτής το μάθημα καλωσορίζει τους μαθητές και κάνει μια σύντομη εμπλουτισμένη εισήγηση με τι θα ασχοληθούν στην επόμενη διδακτική ώρα.

Ο εκπαιδευτής κάνει επίσης μία σύντομη αναδρομή του προηγούμενου μαθήματος και εξηγεί στους μαθητές ποια είναι τα βασικά στοιχεία της νέας ενότητας.

Στη συνέχεια τους μοιράζει το παρακάτω σχεδιάγραμμα για να κατανοήσουν ευκολότερα τη συγκεκριμένη ενότητα .

Αφού οι μαθητές κατανοήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του μαθήματος στη συνέχεια ο εκπαιδευτής προχωρά στην ανάθεση ομαδικών εργασιών.

Με αυτόν τον διαδραστικό τρόπο και με τη βοήθεια του σχεδιαγράμματος οι μαθητές θα αντιληφθούν ευκολότερα και μόνοι τους τα βασικά χαρακτηριστικά νέου μαθήματος.

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑIΟ Δ΄

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (800-479 π.Χ.)

8. Η ΟΡIΣΤIΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡYΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣIΚΗΣ ΕΠIΘΕΣΗΣ

Η εκστρατεία του Ξέρξη

Βασιλιάς Ξέρξης = αναλαμβάνει την αρχηγία των Περσών

Έλληνες = έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον εχθρό

Η μάχη των Θερμοπύλων (480 π.Χ.)

Οι Πέρσες θα αντιμετωπιστούν στις Θερμοπύλες

Λεωνίδας στους Πέρσες : «Μολών Λαβέ»

Εφιάλτης = βοηθά τους Πέρσες

Ήττα Ελλήνων

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

Πρόταση Θεμιστοκλή να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα

Συντρίφτηκε ο περσικός στόλος

Ήττα των Περσών στις Πλαταιές

Ταυτόχρονη νίκη των Ελλήνων στη Μυκάλη

Αποτελέσματα νίκης

Ελευθερώθηκαν οι πόλεις της Μ. Ασίας

Τόνωση αυτοπεποίθησης Ελλήνων

Σπουδαία έργα Ελλήνων

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

8. Η ΟΡIΣΤIΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡYΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣIΚΗΣ ΕΠIΘΕΣΗΣ

1) Αρχικά, ο εκπαιδευτής βάζει το χάρτη του βιβλίου στον πίνακα και υπενθυμίζει τους αρχηγούς των Ελλήνων και των Περσών.

Στη συνέχεια, αφού δείξει το σημείο των Θερμοπυλών τους ρωτά τι παρατηρούν και αν είναι καλό σημείο για μάχη και γιατί.

Ύστερα από το διάλογο που θα γίνει μεταξύ τους κάνουν ένα παιχνίδι ρόλων με κάποιον να ορίζεται ως αγγελιαφόρος και κάποιος άλλος να κάνει τον Λεωνίδα. Ο αγγελιαφόρος του ζήτα να παραδώσει την πόλη και ο Λεωνίδας απαντά ‘Μολων Λαβέ’.

Στο τέλος, όλοι οι μαθητές καλούνται να παρατηρήσουν στον χάρτη και να βρουν το σημείο εκείνο που θα μπορούσαν οι Πέρσες να περικυκλώσουν τους Έλληνες.

Μόλις το εντοπίσουν ο εκπαιδευτής λέει στους μαθητές ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν ένα μυστικό σημείο και κάποια στιγμή τα μυστικά μαθαίνονται. Το συγκεκριμένο μυστικό το μαρτύρησε στους Πέρσες ο Εφιάλτης.

2) Για να καταλάβουν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο εκπαιδευτής ζητά από τους μαθητές να φτιάξουν πολλά χάρτινα καραβάκια και να τα τοποθετήσουν στην έδρα.

Ο εκπαιδευτής αναλαμβάνει να φτιάξει 2- 3 μεγαλύτερα καράβια και στη συνέχεια ρωτά τους μαθητές ποιος μπορεί να κερδίσει στη Σαλαμίνα. Μπορεί να κερδίσουν οι Έλληνες που είχαν πολλά και μικρά πλοία ή οι Πέρσες που είχαν λίγα και μεγάλα;

Μπάτζιου Σταματούλα

Φιλόλογος, M.Ed. Επιστήμες Αγωγής

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Κατσουλάλος, Θ., Καρυώτη, Ι., Λένα, Μ. & Κατσαρού, Χ. (2014)Στα Αρχαία χρόνια. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και εκδόσεων «Διόφαντος»

Κατσουλάκος, Θ.,Κοκκορού-Αλευρά, Γ., &Σκουλάτος, Β. (2011). Αρχαία Ιστορία.Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και εκδόσεων «Διόφαντος»

Δείτε επίσης: ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Exit mobile version