Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΡΟΥΤΙΝΑ ΥΠΝΟΥ

ΡΟΥΤΙΝΑ ΥΠΝΟΥ

Ήρθε η ώρα του ύπνου! Μια δύσκολη στιγμή μέσα στη μέρα όπου οι γονείς βάζουν τα δυνατά τους για να πάει γρήγορα το μικρό τους στο κρεβάτι και να έχει όνειρα γλυκά. Μέσα από τη συνήθεια, το παιδί μπορεί να κάνει τη διαδικασία για το κρεβάτι παιχνίδι!

ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟ ΜΠΑΝΙΟ

Όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, τα παιδιά έχουν συγκεντρωμένη μέσα τους όλη την ενέργεια και την ένταση της ημέρας. Πώς θα φύγει; Με ένα χλιαρό και χαλαρωτικό μπάνιο φυσικά! Παρέα με τα παιχνίδια για το μπάνιο και με σαπούνι με ήπιο άρωμα, το μικρό μας θα χαλαρώσει!

ΏΡΑ ΓΙΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ!

Είναι πολύ σημαντικό η πρωινή και βραδινή ρουτίνα του παιδιού να περιέχει και το βούρτσισμα των δοντιών. Μια υγιεινή συνήθεια που τη μαθαίνει από μικρή ηλικία. Μπορούμε να βάλουμε κάποιο παιδικό τραγουδάκι να ακούγεται που θα κάνει το βούρτσισμα παιχνίδι!

Ακούστε εδώ το τραγούδι του Οδοντούλη που σας προτείνουμε:

 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΩ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ!

Είναι πολλές οι φορές που θα ξυπνήσει το μικρό μας μες στη νύχτα γιατί θα θέλει τουαλέτα. Είτε φοράει πάνα, είτε όχι. Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να πηγαίνει πριν κοιμηθεί, ακόμη και αν νιώθει πως η κοιλίτσα του είναι άδεια. Φυσικά δεν ξεχνάμε να πλύνουμε μετά τα χέρια μας!!

ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΥΤΖΑΜΕΣ!

Πολλά παιδιά δεν είναι αρκετά συνεργάσιμα όταν έρχεται η ώρα για να βάλουν τις πυτζάμες τους. Ειδικά όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία, μπορούν να αφαιρεθούν πολύ εύκολα από τα αντικείμενα στον χώρο. Έτσι λοιπόν θα βοηθήσει πολύ αν φτιάξουμε ένα τραγουδάκι για τη σειρά των ρούχων πχ εσώρουχο, παντελόνι, φανέλα, μπλουζάκι, κάλτσες.., ή και να σχολιάζουμε κάθε ρούχο που φοριέται με θετικό τρόπο πχ βλέπω έβαλες τη φανέλα σου και μάλιστα γρήγορα, μπράβο! Τι έχει σειρά τώρα;

ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ

Με το άγγιγμα από αγαπημένους μας ανθρώπους παράγεται η ωκυτοκίνη, η λεγόμενη ορμόνη της αγάπης, που κάνει το μικρό μας να νιώθει γαλήνη και ευχαρίστηση. Ποτέ δε λείπει από τη ρουτίνα μας μια μεγάλη αγκαλιά από τη μαμά και τον μπαμπά!

ΏΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!

Οι εικόνες της ημέρας, όμορφες ή άσχημες, μαζεύονται στο μυαλό του μικρού μας την ώρα που προσπαθεί να κοιμηθεί. Με το να διαβάσουμε μια όμορφη ιστορία, οι παλιές εικόνες αλλάζουν με τις πιο νέες (καθώς το μικρό παιδί δεν έχει αναπτύξει ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό τη μακρόχρονη μνήμη του) και έτσι, θα κοιμηθεί πιο ήρεμα και με λιγότερους εφιάλτες! Επιπρόσθετα, κοιμάται με τη συνοδεία της φωνής ενός ανθρώπου που αγαπάει.

 

Σαφέστατα, στη ρουτίνα του μικρού σας μπορείτε να εντάξετε ό,τι άλλο κρίνετε εσείς που έχει ανάγκη το παιδί σας. Πολλές φορές φορές ίσως χρειάζεται να τοποθετήσετε κοντά τους το παγουράκι τους ή να δεχθείτε κάποιες ερωτήσεις για απορίες που έχουν ή κάτι άλλο, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι πολλές φορές τα μικρά μας βρίσκουν ευφάνταστους τρόπους και δικαιολογίες για να αποφύγουν τον ύπνο και να σηκωθούν από το κρεβατάκι τους.

Εάν υπάρχει δυσκολία στο να εφαρμόσουν τη ρουτίνα του ύπνου τους μπορείτε να οπτικοποιήσετε τις καθημερινές συνήθειες και έτσι το ίδιο το παιδί να βλέπει τι ακολουθεί μετά και να σημειώνει δίπλα από την εικόνα ό,τι έχει ολοκληρώσει. Έτσι γίνεται πιο ανεξάρτητο και αποφεύγονται οι εντάσεις και οι συνεχείς υποδείξεις από τους γονείς.

Παρακάτω παρουσιάζεται ενδεικτικά οπτικοποιημένη ρουτίνα ύπνου, ΑΝΟΙΓΜΑ/ΛΗΨΗ :

 

 

Δείτε επίσης:

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΟΝΤΑΙ

Μελισσαράτου Μαρούσα

MSc Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Φιλιόζα, Ι. (2015). Τα Δοκίμασα Όλα! . Αθήνα: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ

 

 

Αν σας άρεσε η ιδέα με το τραγούδι για το βούρτσισμα των δοντιών δείτε το βιβλίο που σας προτείνουμε:

Ο Οδοντούλης Ομορφούλης και η Τεμπέλα Πλάκα

Η διαδικασία του βουρτσίσματος των δοντιών παρουσιάζεται με έναν εναλλακτικό και ευχάριστο τρόπο μέσα από μία ιστορία, ένα τραγούδι, διαφοροποιημένες ασκήσεις, φύλλα εργασίας και βιωματικές δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μπορούν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους τη στοματική υγιεινή με ευχάριστο τρόπο, να υιοθετήσουν αυτή τη συμπεριφορά, αλλά και να διευκολυνθεί το έργο των εκπαιδευτικών και των γονέων. Επίσης, παρέχονται οδηγίες και παραλλαγές για την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού από εκπαιδευτικούς και γονείς. Το βιβλίο θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στις εκδόσεις 24 γράμματα.

 

Για αγορά πατήστε εδώ⤵️ https://24grammata.com/product/00147/

 

Exit mobile version