Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το διάβασμα στο σπίτι είναι μια διαδικασία πρόκληση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Ειδικά τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται πάρα πολύ να οργανωθούν και να κάτσουν με ηρεμία να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε το διάβασμα στο σπίτι μια πιο ευχάριστη διαδικασία;

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Το παιδικό δωμάτιο έχει πάρα πολλά ερεθίσματα λόγω του ότι έχει πολλά αντικείμενα σε διάφορα σημεία και με έντονα χρώματα, αντικείμενα όπου το παιδί έχει αναμνήσεις από περιπτώσεις παιχνιδιού που θέλει να τις επαναλάβει. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο  το δωμάτιο να είναι τακτοποιημένο, με ήπιο φωτισμό και με το γραφείο άδειο από ερεθίσματα, με μόνο τα βιβλία, τα τετράδια και την κασετίνα πάνω του.

ΣΥΧΝΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Ένα παιδί μπορεί να είναι αρκετά έξυπνο ή πολύ καλός μαθητής, αυτό δε σημαίνει όμως πως μπορεί να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο διαβάσματος χωρίς διάλειμμα. Με ένα χρονόμετρο μπορεί ο γονιός να εξηγεί πόση ώρα μπορεί το παιδί να διαβάσει και πόση ώρα διάλειμμα θα κάνει. Αυτό βοηθάει κυρίως τα μικρά παιδιά που ακόμα δεν έχουν αίσθηση του χρόνου και γι’ αυτά η μισή ώρα φαίνεται αιώνας. Μια αναλογία μισή ώρα διάβασμα, 5 λεπτά διάλειμμα είναι καλή.

ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Σαφώς, στην αρχή της διαδικασίας του διαβάσματος, το παιδί είναι πιο ξεκούραστο και πιο συγκεντρωμένο. Οπότε θα βοηθούσε αρκετά αν ξεκινούσε από τα πιο δύσκολα για αυτό μαθήματα, ώστε στο τέλος να του μείνουν τα πιο ευχάριστα και εύκολα. Αν υπάρχει κάποια παρουσίαση ή μεγάλη εργασία, καλό θα είναι να τη σπάσουμε σε κομμάτια και να την προχωρά το παιδί στο ενδιάμεσο από τα υπόλοιπα μαθήματα γιατί αν την κάνει στην αρχή θα εξαντλήσει όλη του την ενέργεια και αν την αφήσει για το τέλος δε θα έχει καθόλου όρεξη να την κάνει μιας και θα είναι κουρασμένο.

ΆΡΝΗΣΗ

Πολλές φορές, ειδικά τα μικρά παιδιά, αρνούνται κατηγορηματικά να κάνουν τα μαθήματά τους ή προσπαθούν να κλείσουν «συμφωνίες» όπως το αν διαβάσουν ήρεμα για 10 λεπτά, μετά να δουν τηλεόραση. Καλό είναι σε μια άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα να κάνουμε μια συζήτηση με το παιδί εξηγώντας του τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να γίνει αυτή η διαδικασία, ζητώντας του όμως να συμμετέχει σε κάθε μέρος της, πχ : έχω καταλάβει πως αυτές τις μέρες δυσκολεύεσαι αρκετά όταν έρχεται η ώρα του διαβάσματος. Καταλαβαίνω ότι βαριέσαι, ή μήπως σε απασχολεί κάτι άλλο; Χρειάζεται να ολοκληρωθεί το διάβασμα για να μάθεις ωραία πράγματα που θα σου χρησιμεύσουν αργότερα. Πώς πιστεύεις θα μπορούσε να γίνει το διάβασμα πιο ευχάριστο; Ίσως μπορείς να το συζητήσεις με τον συμμαθητή σου στο τηλέφωνο και να μου πεις μετά τις ιδέες σας!

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

Είναι πολύ σημαντικό, όπως και με τις συνέπειες στη μη επιθυμητή συμπεριφορά, να υπάρχει επιβράβευση στην επιθυμητή συμπεριφορά. Το σύστημα επιβράβευσης μπορεί να αποτελείται από πόντους που μαζεύει το κάθε παιδί και σε συγκεκριμένο αριθμό να παίρνει κάτι που θέλει. Πχ μαζεύει το παιδί 1 πόντο για κάθε μισή ώρα που κάθισε ήρεμο στην καρέκλα του και διάβασε και στους 10 πόντους μπορεί να κάνει κάτι που θα έχετε συμφωνήσει από πριν. Πάντα πρέπει να υπάρχει επιβράβευση για την προσπάθεια ακόμα και αν δεν είναι επιτυχημένη. Τέλος, είναι χρήσιμο να επαινούμε το παιδί, όχι με ένα απλό μπράβο, αλλά συγκεκριμένα για ό,τι κάνει, πχ πολύ καλή ιδέα να έχεις ξύσει όλα σου τα μολύβια πριν ξεκινήσουμε, τώρα θα τελειώσεις και πιο γρήγορα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dawson, P. & Guare, R. (2016). Έξυπνα Παιδιά, αλλά… πώς θα Αποκτήσουν τη Συγκρότηση που τους Λείπει. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.

 

Μαρούσα Μελισσαράτου,

Ψυχολόγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 

Exit mobile version