Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΥΜΟΥ

ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΥΜΟΥ

 

Ο θυμός αποτελεί ένα έντονο συναίσθημα που επηρεάζει την καθημερινότητα του παιδιού, κυρίως όταν αυτό καλύπτεται από άλλες συμπεριφορές όπως κλάμα ή επιθετικότητα. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να τον διαχειριστεί μέσα από το παιχνίδι;

ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ

Πώς παίζεται;

Οι παίκτες κάθονται σ έναν κύκλο εκτός από έναν που στέκεται στη μέση. Κάθε παιδί στον κύκλο είναι ένα φρούτο. Ο παίκτης που κάθεται στο κέντρο λέει τα ονόματα 2 φρούτων. Τα παιδιά που έχουν επιλέξει αυτά τα φρούτα πρέπει να αλλάξουν γρήγορα θέση μεταξύ τους, όμως πρέπει να προσέχουν, γιατί ο παίκτης που βρίσκεται στο κέντρο θα προσπαθήσει να πάρει μια απ τις 2 θέσεις! Όποιος δεν προλάβει να κάτσει, κάθεται στη μέση του κύκλου!

Τι συζητάμε;

Γιατί κάποια παιχνίδια είναι τόσο αγχωτικά;

Γιατί κάποια είναι τόσο ανταγωνιστικά;

Αν εγώ νευριάσω στη μέση του παιχνιδιού, τι μπορώ να κάνω;

ΜΑΣΚΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Πώς παίζεται;

Οι μαθητές κάθονται στη σειρά. Ο ένας παίρνει μια συγκεκριμένη γκριμάτσα για να εκφράσει ένα έντονο συναίσθημα (εμείς μπορούμε να επιλέξουμε συγκεκριμένα το θυμό). Ύστερα, μεταφέρει τη «μάσκα» της γκριμάτσας στο διπλανό του, ο οποίος πρέπει να εκφράσει το ίδιο συναίσθημα.

Τι συζητάμε;

Η μάσκα αυτή σε ποιους παίκτες ταίριαζε;

Εγώ μπορώ να μεταφέρω το συναίσθημα μου στον άλλον;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσουμε ένα συναίσθημα;

ΜΕ ΤΙ ΜΟΙΑΖΕΙ Ο ΘΥΜΟΣ;

Πώς παίζεται;

Τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους ένα μεγάλο χαρτόνι και διάφορα υλικά χειροτεχνίας. Πάνω στο χαρτόνι σχηματίζουν το περίγραμμα ενός ανθρώπινου σώματος και ο καθένας χρωματίζει με ό,τι χρώμα θέλει και κολλάει ό,τι θέλει στο χαρτόνι για να δείξει πώς εκφράζεται ο θυμός στο σώμα. Στο τέλος το παρουσιάζουμε!

Τι συζητάμε;

Πού νιώθουμε τον θυμό ;

Πώς εκφράζεται στο σώμα μας;

Τι μπορώ να κάνω για να τον διώξω;

ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙΣ

Πώς παίζεται;

Τα παιδιά κάνουν έναν κύκλο. Το κάθε παιδί εθελοντής που πηγαίνει στο κέντρο του κύκλου, δείχνει με κινήσεις του σώματος και εκφράσεις του προσώπου πώς νιώθει σήμερα. Ύστερα, λέει το όνομά του με τρόπο έτσι ώστε να εκφράσει το συναίσθημά του. Στη συνέχεια, τα παιδιά του κύκλο κάνουν τις ίδιες κινήσεις και λένε το όνομά του με τον ίδιο τρόπο.

Τι συζητάμε;

Σου έχει τύχει να μην καταλαβαίνεις πώς νιώθει ο άλλος;

Μπορούμε να καταλάβουμε τα συναισθήματα των άλλων μέσα από το σώμα του ή τον τόνο της φωνής του;

Έχεις δείξει ποτέ στα ψέματα κάποιο συναίσθημα;

*Τα παραπάνω παιχνίδια εμφανίζονται σε απλούστερη μορφή από την κανονική για να μπορούν να αξιοποιηθούν και από άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές δυσκολίες όλων των βαθμίδων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Plummer, D.M. (2008). Παιχνίδια Διαχείρισης Θυμού για Παιδιά. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη

 

Διαβάστε επίσης:ΒΡΕΣ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

 

Μαρούσα Μελισσαράτου,

Ψυχολόγος

 

 

 

Exit mobile version