Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ (ΜΕ ΔΥΟ ΥΛΙΚΑ)!

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ (ΜΕ ΔΥΟ ΥΛΙΚΑ)!

 

Μία από τις πιο ωραίες και δημιουργικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα πολύ μικρά παιδιά!

ΥΛΙΚΑ:

αλεύρι για όλες τις χρήσεις, βρεφική λοσιόν σώματος, μπολ, κουτάλι.

Για το χρώμα: δαχτυλομπογιές ή χρώματα ζαχαροπλαστικής.

ΣΤΟΧΟΙ:

Το ζυμάρι και η πλαστελίνη αποτελούν υπέροχες αισθητηριακές δραστηριότητες για τα πολύ μικρά παιδιά. Μέσα από την επαφή με τα υλικά, τις πρώτες ύλες, τις υφές, τον όγκο, τα χρώματα ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους, οξύνουν τις αισθήσεις και την παρατηρητικότητά τους (ζεστό-κρύο, σκληρό-μαλακό, κολλώδες κλπ) και ταυτόχρονα μαθαίνουν το σώμα και την κίνηση τους(λεπτή και αδρή κινητικότητα, εξάσκηση κίνησης και συντονισμού, δράση-αντίδραση) . Οι δραστηριότητες της πλαστικής βοηθούν επίσης στην εκτόνωση, στην ανάπτυξη φαντασίας και στη δημιουργική έκφραση, ενώ ευνοούν το ζητούμενο ελεύθερο – μη καθοδηγούμενο παιχνίδι!

Μικρή συμβουλή! Έμπλεξε τα παιδιά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας (στην προσθήκη υλικών, στο ανακάτεμα, στο πλάσιμο) και αφήστε τα να επεξεργαστούν με την αφή τους τα υλικά και να φτιάξουν τα δικά τους χρώματα!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Ανακατεύουμε το αλεύρι και τη λοσιόν σε ένα μπολ κ στη συνέχεια πλάθουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν κ να δημιουργηθεί μια ενιαία μαλακή πλαστελίνη.

Η αναλογία των υλικών είναι περίπου: 2 μέρη αλεύρι 1 μέρος λοσιόν, μπορεί να διαφέρει όμως ανάλογα την πυκνότητα της κρέμας που θα χρησιμοποιήσετε. Έτσι, ξεκινάμε με αυτήν την αναλογία κ αν δούμε ότι χρειάζεται περισσότερη λοσιόν για να ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε λίγο ακόμα με το μάτι! Αν η πλαστελίνη μας κολλάει προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι.

Χωρίζουμε την πλαστελίνη σε μπαλάκια και στο κάθε ένα προσθέτουμε σταγόνες χρώματος της επιλογής μας (περίπου 5 σταγόνες). Συνεχίζουμε το πλάσιμο μέχρι να χρωματιστεί όλη η πλαστελίνη μας!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

 

 

                                         Καλή διασκέδαση!

 

 

Ι. Γράψα, Δασκάλα Εικαστικών

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΧΑΡΤΟΓΛΥΠΤΙΚΗ:ΜΕ ΑΠΛΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

 

 

 

Exit mobile version