Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΚΕΤΑΣ

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΚΕΤΑΣ ΑΠΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ!

 

ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Νήπια (με τη βοήθεια ενήλικα) και παιδιά

ΥΛΙΚΑ:

Δοσομετρητής πλυντηρίου, δίσκος, μεμβράνη διαφανής (κουζίνας), τέμπερες, σόδα και ξύδι, για τις κολλήσεις: σιλικόνη ή κόλλα ατλακόλ

*Αν δεν έχουμε δοσομετρητή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα χαμηλό πλαστικό ποτηράκι

ΣΤΟΧΟΙ:

Ανάπτυξη δημιουργικότητας και φαντασίας, καθώς από απλά καθημερινά υλικά, δημιουργούμε ένα ολόκληρο περιβάλλον παιχνιδιού.

Εξάσκηση λεπτής κινητικότητας και οπτικο-κινητικού συντονισμού (συντονισμός χεριού -ματιού (κόλλημα, κόψιμο με ψαλίδι, χρήση πινέλου, τύλιγμα διαφάνειας).

Μαθαίνουμε τη διαδικασία της επανάχρησης και της ανακύκλωσης υλικών.

Καλλιέργεια αισθητικής αντίληψης (αναμείξεις και συνδυασμοί χρωμάτων και αποχρώσεων, δημιουργία αρμονικής σύνθεσης)

Ηθική ικανοποίηση, από τη δημιουργία της δικής μας κατασκευής και του προσωπικού μας χώρου παιχνιδιού!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Κολλάμε το δοσομετρητή πάνω στο δίσκο και τα τυλίγουμε όλα με τη διάφανη μεμβράνη, αφήνοντας ακάλυπτη μόνο την «τρύπα» του δοσομετρητή (του ηφαιστείου μας!)

Βάφουμε με πινέλο όλη την κατασκευή μας πάνω από τη διάφανη μεμβράνη. Συνδυάζουμε και αναμειγνύουμε χρώματα που μας αρέσουν για να δημιουργήσουμε μία μοναδική κατασκευή!

Όταν στεγνώσει το χρώμα, γεμίζουμε την τρύπα του ηφαιστείου μας με σόδα (3/4 του δοσομετρητή) και λίγες σταγόνες κόκκινη τέμπερα (για να μοιάζει με λάβα!).

Η μακέτα ηφαιστείου μας είναι έτοιμη! Μπορείτε να τη διακοσμήσετε: πχ. μπορείτε να βάλετε δεινόσαυρους στον ηφαιστειακό χώρο, να κολλήσετε δέντρα ή να προσθέσετε χώμα (είτε αληθινό, είτε από κακάο!) Πειραματιστείτε ελεύθερα!

Όταν είμαστε έτοιμοι, ρίχνουμε ξύδι στο ηφαίστειο και παρακολουθούμε την έκρηξη λάβας! (Η έκρηξη στηρίζεται στην αντίδραση που έχει η σόδα όταν έρχεται σε επαφή με το ξύδι, προκαλώντας έντονο άφρισμα)

Μπορείτε να παίξετε ελευθέρα και όσες φορές θέλετε. Κάθε φορά που κάνετε έκρηξη, το ηφαιστειακό σας τοπίο θα διαμορφώνεται διαφορετικά!

 

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Καλές δημιουργίες!

Ιωάννα Γράψα, Δασκάλα Εικαστικών

Εικαστικές δημιουργίες Ι. Γράψα

 

Δείτε επίσης: ΧΑΡΤΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

 

 

Exit mobile version