Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η σεξουαλική επαφή, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ενήλικης ή ακόμα και της εφηβικής ζωής. Πολλοί γονείς διστάζουν να συζητήσουν με τα παιδιά τους γύρω από αυτό το θέμα, ίσως επειδή ντρέπονται ή ίσως επειδή δε γνωρίζουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη σεξουαλική αγωγή και δεν έχουν τρόπους να τις μοιραστούν.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΩ;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν έχει να κάνει μόνο με την επαφή. Το κάθε παιδί μπορεί να μάθει πολλά από αυτή όπως:

Να μαθαίνει πως είναι φυσιολογική η ατομική σεξουαλικότητα

Να θέτει και να διασφαλίζει προσωπικά σωματικά όρια

Να ξεχωρίσει τη φιλική από την ερωτική ή την κακοποιητική χειρονομία

Να διαχειριστεί πιο εύκολα τα συναισθήματα που προκύπτουν γύρω από αυτό το θέμα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ;

  2 – 4 ετών: Στη συγκεκριμένη ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να ανακαλύπτουν το σώμα τους, αλλά και τα σώματα των άλλων. Τους εξηγούμε πως μπορούμε να αγγίξουμε μόνο το δικό μας σώμα και δεν αφήνουμε κανέναν να αγγίξει το δικό μας αν δε θέλουμε. Σιγουρευόμαστε επίσης ότι γνωρίζει τις ονομασίες των γεννητικών οργάνων και ξέρει που βρίσκονται.

5 – 7 ετών: Σε αυτή την ηλικία ξεκινούν να τους δημιουργούνται πολλές απορίες κυρίως για το πώς γεννιούνται τα παιδιά. Του μιλάμε για την όμορφη επαφή των σωμάτων που έχουν 2 άνθρωποι μεταξύ όταν αγαπιούνται πολύ και για το μωράκι που μπαίνει στην κοιλίτσα της μαμάς και πώς αυτό γεννιέται. Υπάρχουν πολλά βιβλία για την ηλικία αυτή που βοηθούν.

8 – 10 ετών: Ξεκινούμε πιο θεωρητικές συζητήσεις που αφορούν την ισότητα των φύλων, τις διαφορές ανάμεσα στα φύλα και το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε ο ένας στις σεξουαλικές προτιμήσεις του άλλου. Ξεχωρίζουμε τη φιλία από τον έρωτα.

11 – 12 ετών: Οι ευαισθησίες των παιδιών είναι πολύ έντονες σε αυτή την ηλικία καθώς βρίσκονται στην εφηβεία. Τους μιλάμε για τις αλλαγές στο σώμα που ξεκινούν σιγά σιγά να προκύπτουν και τους εξηγούμε πως έντονες σκέψεις για άλλα άτομα σε σωματικά επίπεδο είναι φυσιολογικές και δεν πρέπει να τους τρομάζουν.

Εφηβεία: Οι συζητήσεις αυτές είναι αρκετά αμήχανες στην εφηβεία, όμως είναι η ηλικία που τα παιδιά μας τις έχουν περισσότερο ανάγκη. Τους εξηγούμε πως τα στηρίζουμε σε κάθε τους προτίμηση, αρκεί να μην παραβιάζουν τα δικαιώματα του άλλου ατόμου.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣh

Όσες συζητήσεις και να κάνουμε, δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν αν τα παιδιά δεν παίρνουν παραδείγματα από εμάς. Οφείλουμε να τους περνάμε την εικόνα πως σεβόμαστε και αγαπάμε το σώμα μας, όπως και τα σώματα των άλλων, σεβόμενοι την ιδιωτικότητά τους. Η σεξουαλική πράξη είναι κάτι το φυσιολογικό και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για τις σωματικές ανάγκες μας. Τα ταμπού χρειάζεται να λείπουν από αυτές τις συζητήσεις για να μπορέσει το παιδί να εκφραστεί άνετα και να νιώσει ότι το σέβονται.

Μαρούσα Μελισσαράτου

MSc Κλινική Ψυχολόγος

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παπαλεοντίου-Λουκά, Ε. (2018). Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου. Αθήνα: Εκδόσεις Αρμός

Δείτε επίσης: Η ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

Exit mobile version