Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η φωνολογική επίγνωση ή αλλιώς φωνολογική ενημερότητα είναι η ικανότητα του μαθητή να αναλύει τις προφορικές λέξεις στα φωνημικά δομικά τους στοιχεία και να μπορεί να τα αναλύει και να τα συνθέτει (Πόρποδας, 1989, 2002). Οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να βοηθηθούν στην κατάκτηση της φωνολογικής ενημερότητας μέσω δραστηριοτήτων που έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα.

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Παιδιά νηπιαγωγείου, α δημοτικού, σε παιδιά με ειδικές/γενικές μαθησιακές δυσκολίες και σε άτομα (παιδιά και ενηλίκους) με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

ΣΤΟΧΟΙ:

Φωνολογική ενημερότητα

Διάκριση κεφαλαίων μικρών γραμμάτων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Ενημερώνουμε τους μαθητές μας ότι θα βάλουμε στο πλυντήριο τα γραμματάκια του αλφαβήτου μας!

2. Χρησιμοποιούμε ένα κουτί για να φτιάξουμε ένα πλυντήριο όπως στην εικόνα και τυπώνουμε γράμματα κεφαλαία και μικρά.Ιδανικά θα μπορούσαμε να κόψουμε γράμματα από ύφασμα.

3. Έχουμε τοποθετήσει ήδη μέσα στο πλυντήριο τα μικρά γράμματα που θέλουμε να μάθουν οι μαθητές μας και τους δίνουμε τα αντίστοιχα κεφαλαία γράμματα να τα βάλουν μέσα στο πλυντήριο. Εξηγούμε ότι κάποιες φορές όταν βάλουμε ρούχα για πλύσιμο αν δεν προσέξουμε μπορεί να ξεβάψουν ή να μικρύνουν!

 

4. Κουνάμε το πλυντήριο για να ολοκληρωθεί η “πλύση” και ζητάμε από κάθε παιδί να βγάλει 2 πλυμμένα γραμματάκια έξω. Το κάθε παιδί καλείται να μας πει εάν τα γραμματάκια που θα απλώσει “μπήκαν” στο πλύσιμο και είναι μικρά ή παρέμειναν μεγάλα (κεφαλαία)!

5. Όποιος μαθητής απαντά σωστά απλώνει τα γραμματάκια στο σχοινί αλλιώς ρίχνει πάλι μέσα στο πλυντήριο το γράμμα. Ο μαθητής που θα καταφέρει πρώτος να  απλώσει στο σχοινί του 3 ζευγάρια γραμμάτων (κεφαλαία- μικρά) κερδίζει το παιχνίδι!

6. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία μπορούμε να τοποθετήσουμε μόνο φωνήεντα μέσα στο πλυντήριο και στο καλάθι ένα μόνο σύμφωνο. Έτσι τα παιδιά να απλώνουν στο σχοινί τους συλλαβές της μορφής σύμφωνο-φωνήεν και να καλούνται να τις διαβάσουν. Ανάλογα με τη στοχοθεσία μας διαφοροποιούμε τα γράμματα και τους συνδυασμούς που θέλουμε να κάνουν οι μαθητές μας.

Σε επόμενο στάδιο μπορούμε μέσα στο πλυντήριο να βάλουμε τα γράμματα μιας λέξης και ο μαθητής να απλώσει τα γράμματα στο σχοινί του. Με  αναγραμματισμό καλείται να βρει τη λέξη που δημιουργείται.

Εναλλακτικά, μπορούμε να δώσουμε απλωμένη τη λέξη και βλέποντας το πρότυπο οι μαθητές μας να βάλουν στη σωστή σειρά τα γράμματα και στη συνέχεια να διαβάσουν τη λέξη.

 

 

 

Γεωργοβρεττάκου  Σταματίνα

Φιλόλογος- Θεολόγος Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

M.Ed. Σχολική Ψυχολογία- M.Ed.Εκπαίδευση Ενηλίκων

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Πόρποδας, Κ. Δ. (2002). Η ανάγνωση.

 

Δείτε επίσης:ΓΡΑΜΜΑΤΑΚΙΑ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ ΡΟΥΧΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ!

Exit mobile version