Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Χαρακτηριστικό στοιχείο της εποχής του Φθινοπώρου αποτελούν τα κίτρινα φύλλα που πέφτουν και μας θυμίζουν το πέρασμα από το καλοκαίρι στη νέα εποχή. Ξεκινώντας η σχολική χρονιά σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τα φύλλα του φθινοπώρου για να κατακτηθούν από τους μαθητές μας οι χωρικές έννοιες πάνω-κάτω. Μέσα από μία κατασκευή θα μάθουν ευχάριστα να χρησιμοποιούν σωστά τις έννοιες αυτές εμπλουτίζοντας και τον προφορικό τους λόγο. Είναι γνωστό ότι κατά τη μαθησιακή διαδικασία είναι αναγκαία η αξιοποίηση εποπτικών μέσων όπως κατασκευές, φωτογραφίες, διαφάνειες, παιχνίδια, κ.α. τα οποία οφείλουν να επιλέγονται με κριτήριο το νοητικό επίπεδο, την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων (ΥΠΕΠΘ-Π.Ι., 2004). 

 

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ:

Όλες τις βαθμίδες Ειδικής Αγωγής, σε Ενηλίκους με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, στο Νηπιαγωγείο και στην Α/βάθμια εκπαίδευση.

ΣΤΟΧΟΙ:

Εκμάθηση χωρικών εννοιών (πάνω-κάτω)

Λεπτή κινητικότητα

Εμπλουτισμός λεξιλογίου

ΥΛΙΚΑ:

Χαρτόνι

Φύλλα

Κόλλα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1) Συζητάμε με τα παιδιά για την εποχή του Φθινοπώρου και τα χαρακτηριστικά της. Τι καιρό έχει, τι παθαίνουν τα φύλλα; Τι χρώμα έχουν;

2) Φτιάχνουμε το περίγραμμα των χεριών στο χαρτόνι και το στηρίζουμε ώστε να παραπέμπει σε δέντρο.

3) Κόβουμε σε χαρτόνι φύλλα ή συλλέγουμε αληθινά φύλλα που έχουν πέσει στην αυλή του σχολείου μας.

4) Στη συνέχεια ο εκπαιδευτής ζητά από τα παιδιά να πάρουν ένα κίτρινο φύλλο και να το κολλήσουν πάνω στο δέντρο ή να πάρουν ένα καφέ φύλλο και να το κολλήσουν κάτω από το δέντρο κοκ.

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης: ΝΑ ΕΝΑ ΜΗΛΟ… ΠΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΥΠΕΠΘ – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2004). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, για μαθητές με ελαφρά και μέτρια νοητική καθυστέρηση. Αθήνα.

 

 

 Γεωργοβρεττάκου Σταματίνα 

Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50

  M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας  

M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Κοντού Σοφία,

Β. Βρεφονηπιοκόμων

Exit mobile version