Site icon Εκπαίδευση Δίχως Όρια

ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΙΛΑΕΙ

ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΙΛΑΕΙ

 

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει σωματικές ενοχλήσεις, τα λεγόμενα ψυχοσωματικά, όταν διανύουμε μια περίοδο αυξημένου άγχους. Είναι το σώμα μας, που μας «μιλάει». Μπορεί να φαίνεται κάτι απλό που θα περάσει μόνο του όμως είναι πιο σύνθετο ζήτημα. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ;

Όταν διανύουμε μια καθημερινότητα γεμάτη άγχος, αγωνίες και θέματα που μας κάνουν να δυσφορούμε καθώς πιστεύουμε πως δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε, εμφανίζονται πολλές φορές σωματικά συμπτώματα όπως άλγη στην κοιλιά και στο κεφάλι, ναυτίες, βάρος στους ώμους, αυξημένη κούραση, ακόμα και αυτοάνοσα νοσήματα.

Το άγχος που συγκεντρώνεται στο σώμα μας και το οποίο δεν έχει εκφραστεί με λέξεις προσπαθεί να βρει τον δρόμο του προς τα έξω. Έτσι, σωματοποιούνται οι δυσκολίες που νιώθουμε και πλέον πρέπει να περάσουμε σε άλλο τρόπο διαχείρισης.

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Το άγχος λοιπόν οδηγεί στη δημιουργία των συμπτωμάτων αυτών. Όταν τα παρατηρούμε στην αρχή ίσως να μη δώσουμε σημασία, όμως αν στην πορεία επιμείνουν, δημιουργείται ακόμα περισσότερο άγχος. Ένα σωρό ερωτήσεις κατακλύζουν το κεφάλι μας όπως: «Γιατί το έπαθα αυτό; Μήπως είναι κάτι μη αναστρέψιμο; Και αν χρειαστώ φαρμακευτική αγωγή;». Το θέμα λοιπόν είναι να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος που έχει δημιουργηθεί.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΠΑΣΩ ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ;

Το κομμάτι που πρέπει να σπάσει στον φαύλο κύκλο σκέψη-άγχος-σωματικό σύμπτωμα-σκέψη-άγχος, είναι φυσικά το 1ο κομμάτι, αυτό της σκέψης. Οι σκέψεις μας λοιπόν για ορισμένες καταστάσεις δημιουργούν έντονο άγχος που προχωρά τον φαύλο κύκλο. Έτσι λοιπόν πρέπει να σταματήσει από την αρχή κιόλας.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ:

Σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο και πιθανή λύση του (πχ αν όντως έχω πάθει κάποια ζημιά, πώς μπορώ να το διορθώσω; Μπορώ να πάω στον γιατρό!)

3στηλο ημερολόγιο (3 στήλες «σκέψη-συναίσθημα-αντίδραση», όπου σημειώνουμε την παραμικρή αρνητική μας σκέψη, το πώς αισθανθήκαμε και πώς αντιδράσαμε).

Stop thinking (όταν μας κατακλύζουν οι σκέψεις μας απλά σταματάμε για 10 λεπτά να σκεφτόμαστε, παίρνουμε σταθερές αναπνοές και συγκεντρωνόμαστε στο εδώ και στο τώρα).

ΑΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΟΥ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ;

Αν συμβεί αυτό σημαίνει πως πολλά από όσα νομίζουμε ότι λύθηκαν, δεν έχουν πραγματικά λυθεί. Υπάρχουν δηλαδή θέματα που μας αγχώνουν και απλά…κοιμούνται! Δε σημαίνει όμως πως δεν εκφράζονται μέσω του σώματος.

Όταν λοιπόν η κατάσταση των σκέψεων είναι πιο περίπλοκη απ όσο φανταζόμασταν, μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού. Μια σειρά συνεδριών με ψυχολόγο θα μας βοηθήσουν σίγουρα στο να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα θέματα που προκαλούν αγχώδεις σκέψεις και στη διαχείρισήτους!

Το σώμα μας, μας αγαπάει. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να το ακούσουμε!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Beck, J.S. (2016). Εισαγωγή στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη

Davies, K. (2018). Το Έξυπνο Σώμα: Οδηγός για μια πλήρη Ψυχο-Σωματική Υγεία και Ευεξία. Αθήνα: Εκδόσεις Αρμός

 

Δείτε επίσης:ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Μαρούσα Μελισσαράτου,

Ψυχολόγος

 

Exit mobile version